2015-04-24

Kinas börs WTF?

ZeroHedge presenterar dagens WTF-diagram, nämligen antal aktiehandelskonton som öppnas varje vecka i Kina:

Det är som synes omåttligt populärt och slår nu alla rekord. Mer än 10 miljoner nya aktiehandelskonton har öppnats sedan årsskiftet. Den senaste veckan öppnades nästan dubbelt så många aktiehandelskonton som veckan innan! Bidragande kan i och för sig vara att varje person nu tillåts ha mer än ett konto, vilket är en nyhet sedan en vecka.

Hur många "vanliga kineser" ska lockas in i bubblan innan den brister? Sex procent av investerarna anges vara analfabeter och två tredjedelar av dem sägs ha lämnat skolan vid 15 års ålder eller tidigare.

Nedan ser ni Shanghai-börsens index de senaste tre åren.

Inget slut ännu på den senaste (uppenbara) bubblan. Shanghai- och Shenzhen-börserna har fördubblats i värde sedan i somras. Detta samtidigt som Kinas BNP-utsikter inte sett så dåliga ut de senaste 25 åren och ekonomin visar många tecken på att sakta in. Kinas aktier värderas nu mer än dubbelt så högt i förhållande till vinsterna som USA:s aktier under dotcom-bubblans topp.

Och mängden lån för aktiehandel har mer än trefaldigats det senaste året. Mängden krediter för aktiehandel ligger nu på 8,2 procent av de tillgängliga aktiernas värde, vilket är bland de högsta nivåer som noterats på någon av världens aktiermarknader de senaste decennierna.

Hur länge kan galenskapen fortgå? Inte så länge till, tror jag.

3 kommentarer:

 1. Anonym Anka2015-04-24 23:07

  Hmm... kan det röra sig om någon sorts förtäckt robothandel, som maskeras bakom mängder av konton?

  SvaraRadera
 2. När bostadsbubblan pangats behöver Kina en ny bubbla. Varför inte en börsbubbla?

  Kina råkar ju ut för inbördeskrig när tillväxten tar stopp, så det kommer inte att bromsas mycket här inte.

  SvaraRadera
 3. Kineserna sparar som galningar, eller kanske tvärt om. De litar inte på statens skyddsnät, eftersom det inte finns. Någonstans måste de göra av sina sparpengar. Samtidigt så försöker kommunistpartiet att till varje pris upprätthålla den ekonomiska tillväxten.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.