2015-05-27

Kinas börser mot nya svindlande höjder

För några veckor sedan tittade jag lite på vad som håller på att hända på Kinas börser.
mängden lån för aktiehandel har mer än trefaldigats det senaste året. Mängden krediter för aktiehandel ligger nu på 8,2 procent av de tillgängliga aktiernas värde, vilket är bland de högsta nivåer som noterats på någon av världens aktiermarknader de senaste decennierna.
Då hade Shanghai Composite Index stigit till runt 4400 - mer än en fördubbling på ett år. Men vansinnet har fortsatt och nu är indexet uppe nära 5000. Diagrammet nedan visar utvecklingen från 2005 fram till nu, för att ge ett längre perspektiv på den galenskap som nu utspelar sig.
Notera hur ökningen den senaste tiden liknar vad som skedde 2006-2007. Notera även vad som skedde därefter. Hösten 2007 sade en känd investerare när han såg diagrammet över Shanghai-börsen "whatever that graph shows, I want to short it". Detsamma skulle han nog säga om han såg vad som hänt den senaste tiden, de senaste åren inzoomade nedan.
Ännu syns dock inget slut på den maniska uppgången på Kinas börser, men det kommer förr eller senare. Den våg uppåt som nu utspelar sig skulle jag gissa är den sista, men den kan pågå ett tag till. Notera särskilt att varje ny våg uppåt är brantare än den föregående.

6 kommentarer:

 1. Det är värre i USA !
  USA är bankrut !
  Dollar kommer att kollapsa !  SvaraRadera
 2. Händer saker i Hong Kong som ingen verkar förstå.
  http://www.nytimes.com/2015/05/27/business/dealbook/hong-kong-trading-goldin-properties-hanergy.html

  SvaraRadera
 3. När den reala tillväxten bromsar vidtar den finansiella ...

  SvaraRadera
 4. Kan lätt dubbla från dessa nivåer.

  SvaraRadera
 5. Det har hänt mycket med valutakurser det senaste året. Jag antar att indexet är i lokal valuta, men hur skulle det se ut i till exempel amerikanska dollar?

  Du kan jämföra för hur svenska börsen rusade 30% i SEK, bara för att svenska kronan tappade 30% mot dollarn (plus/minus lite procentenheter).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kinesiska yuanen har rört sig väldigt lite mot USA-dollarn det senaste året, se t.ex. här.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.