2016-06-09

Medborgarna tycker inte om EU

Mike "Mish" Shedlock tipsar om en nyligen utkommen undersökning från renommerade Pew Research om hur EU:s medborgare ser på den Europeiska Unionen.

Det visar sig att bland de tio undersökta EU-länderna låg medianen för en positiv inställning till EU på endast 51 procent. Medianen för en negativ inställning låg på 47%. Det är alltså en mycket knapp övervikt för positiv inställning och det krävs nog inte många fler misstag från EU:s styrande för att tippa över opinionen till mer negativ än positiv.

Ser man på det uppdelat per land ser det ut som i diagrammet nedan, där man även kan se utvecklingen över tiden.

Den starkaste pro-EU-opinionen finns i Polen och Ungern, trots dessa länders regeringars trilskande mot EU. Den negativa opinionen mot EU är stark i viktiga EU-länder såsom Frankrike (bara 38 procent positiva), Storbritannien (44 procent positiva) och Spanien (47 procent positiva). Även Tyskland har endast 50 procent som är positiva till EU.

Det är också värt att notera att det senaste året har andelen EU-positiva fallit i Frankrike (-17 procentenheter), Spanien (-16 procentenheter), Tyskland (-8 procentenheter), Storbritannien (-7 procentenheter) och Italien (-6 procentenheter). Det bådar inte gott för EU:s framtid att opinionen blivit avsevärt mindre positiv i alla större EU-länder. EU:s ledare befinner sig uppenbarligen i otakt med medborgarna.

Diagrammet nedan visar andelen EU-positiva och -negativa i de undersökta länderna.
Notera särskilt att Frankrike blivit mycket mer EU-negativt än Storbritannien!

Särskilt negativ är opinionen vad gäller EU:s hantering av flyktingkrisen, se diagrammet nedan.
Ett riktigt bottenbetyg till EU-ledarnas handlingsförlamning.

EU:s medborgare är uppenbarligen också mycket skeptiska till att överföra mer makt från medlemsländerna till EU, och fler vill istället se det motsatta - mindre makt åt centralmakten.
EU har som jag ser det passerat bäst före-datum och denna undersökning bekräftar den utförsbacke som är på gång. Det kommer att bli svåra slitningar både mellan olika länder inom unionen och mellan länders regeringar och deras befolkningar.

5 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Var blev Sveriges gamla östra del av?
  Kunde inte se min hustrus hemland överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 3. Jag var mycket positiv till EU på 80- och 90-talen men har sedan över 10 år fullständigt ändrat åsikt och är nu mycket negativ. Så gott som allt vad de som förespråkade EU visade sig inte stämma. Så gott som allt de EU-skeptiska sa visade sig vara riktigt. Det som måhända är positivt med EU hade vi lätt kunnat komma överens med våra grannländer om i speciella avtal. EU har visat sig vara en politiskt korrupt kulturmarxistisk organisation som vill förgöra de europeiska kulturerna och deras särarter. När det är klart kommer det inte finnas något motstånd mot att fullständigt genomför globalismen med USA/Israel som regering.

  SvaraRadera
 4. Bra att du lyfter upp denna undersökning, för den har begravts på våra minst sagt politiserade redaktioner. SVT borde väl ändå sagt något!

  SvaraRadera
 5. Frågan "är du nöjd" har i och för sig samma svagheter som "vann rätt låt". De som svarar nej har vanligen högst olika idéer om vad som varit rätt. Vad gäller flyktingfrågan är det i Sverige vad jag sett ungefär lika många som är förbannade över att flyktingar stängs ute som är ursinniga över att de släpps in. Det fanns inget EU kunde gjort som en majoritet skulle ha gillat.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.