2011-01-12

Arga unga män i Maghreb

Idag kan man läsa om upplopp i Tunisien.
Oroligheterna, de värsta på årtionden, har utlösts av brist på mat och jobb. Landets officiella arbetslöshetssiffra är 14 procent, men bland nyutexaminerade är siffran omkring den dubbla.
Och bara för några dagar sedan var det kravaller i grannlandet Algeriet.

Arbetslösheten i Tunisien anges som en delförklaring, men den är inte värre än i vissa EU-länder. 2009 var den enligt Eurostat i Spanien 18%, Lettland 17%, Estland 14%, Litauen 14%. För ungdomar (under 25 år) ännu värre - Spanien 38%, Lettland 34%, Litauen 29%, Estland 28%. Så varför inga kravaller i dessa länder?

En annan delförklaring kan sökas i hur rika länderna är. Tittar man på BNP (PPP) per capita, så ligger Spanien på 29651 USD/capita, Lettland 14330, Litauen 16997 och Estland på 18274 USD/capita. Tunisierna däremot får nöja sig med 9488 USD/capita och algerierna med 7103 USD/capita. Låg inkomst per capita brukar betyda att en större andel av pengarna går till mat. Då får högre matpriser större genomslag. Fast BNP per capita ger inte heller hela sanningen, då exempelvis Ukraina bara har 6665 USD/capita.

Räcker inte ekonomin till får man titta på demografin för att hitta den sista delförklaringen. Nedan ser ni befolkningspyramiderna för Tunisien och Algeriet.
 

Här ser man att andelen "unga män" (15-29 år) är stor i dessa två länder. Från 30 år och uppåt smalnar befolkningspyramiderna av snabbt. Och det är arga unga män som ställer till upplopp. Så här ser det inte ut i exempelvis Spanien.

Här ligger befolkningens tyngdpunkt i åldersklassen "familjefäder" (30-44 år). Familjefäder kan också bli arga, men de brukar inte ställa till kravaller. Även de baltiska ländernas och Ukrainas befolkningspyramider är mer balanserade (för den vuxna delen av befolkningen), om än inte lika topptunga som Spaniens.
 
 

Åldersklasserna 20-24 och 25-29 är ganska stora i Baltikum och Ukraina, men inte alls i samma proportioner som i Algeriet och Tunisien. De uppvägs av en förhållandevis stor andel av befolkningen i den mer sansade åldersgruppen 30+. Som synes är befolkningspyramidernas baser i dessa länder mycket smala, så mängden potentiella upprorsmän kommer framöver att minska snabbt. Dock kommer den smala basen att ställa till andra problem framöver, men det är en annan historia - här handlar det om mängden arga unga män.
Lärdomen av detta är att om ett land har en stor andel män i kategorin 15-29 år i förhållande till 30+ ska man vara försiktig och se till att hålla dem lugna genom exempelvis jobb. Blir det problem i ekonomin är risken stor för upplopp om landet har en sådan demografi. Studerar man uppror och revolutioner genom historien så har en förutsättning oftast varit en stor andel av befolkningen i åldersklassen "arga unga män".

9 kommentarer:

  1. Det här blev väldigt knasigt...

    Tunisien är en brutal diktatur, regimen är genomkorrupt, censuren total och tortyren utbredd.

    Det handlar inte bara om arga, unga män som vill ha jobb. Det finns länder med ännu fler unga och ännu mer fattigdom där ingen revolterar.

    Det här är en demokratirörelse. Nu återstår att se vad det resulterar i.

    SvaraRadera
  2. Visst finns det andra faktorer också, men man ska inte glömma bort den viktiga faktorn att det ska finnas tillräckligt många arga unga män för att det ska bli revolution.
    Vi kan bara hoppas för tunisiernas egen skull att tumultet mynnar ut i något konstruktivt.

    SvaraRadera
  3. Tycker också att man måste titta på mer än siffror och statistik. Det heta sydländska temperamentet betyder säkerligen mycket mer. Fast å andra sidan, händer det i Norden kan man förklara samma beteende med vikingatakter. Vilket land tror ni blir det andra att storma sin centralbank? Först var ju som bekant islänningarna 2008.

    Först utan centralbanker kan vi få en hållbar och sund ekonomi.

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera
  4. Nu innehaller EU-landers arbetsloshetssiffror aven studenter som vill ha lite extrainkomster vilket fordubblar siffrorna for unga. Vet inte hur de gor i Tunisien, men det ar inte svart att mata rimligare och battre an EU.

    SvaraRadera
  5. – Vi kan inte acceptera det oproportionerliga våld som polisen brukat mot fredliga demonstranter, sade Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Catherine Ashton.

    vad fan tror dom. Det är arabland man pratar om. Mäniskovärdet står inte högt ikurs i dessa länder.

    SvaraRadera
  6. Re: Thomas

    Du borde kanske spana in västs historia innan du uttalar dig (både äldre och nyare). Bara för att man inte dödar sin egen befolkning betyder det inte att man inte dödar för att inte tala om diktatur takter i hela västvärlden då alla ska övervakas och tillåtas tänka bara rätt tankar.

    SvaraRadera
  7. Thomas
    "vad fan tror dom. Det är arabland man pratar om. Mäniskovärdet står inte högt ikurs i dessa länder."

    Så du tycker alltså att bara för att det är ett arabland behöver man inte ha samma frihet och demokrati vi har?

    Jag tycker att EU och Frankrike borde formellt gå hårdare mot diktaturer oavsett om det är i våra ärkefiender (Iran t.ex.) eller allierade (Tunisien)...

    SvaraRadera
  8. Kul att du nämner demografin som en del i förklaring till det som händer i världen. Notera de avsmalnade baserna i befolkningspyramiderna. I alla de länder du nämner föds det färre barn än reproduktionstalet 2,1 vilket på lång sikt kommer att leda till en sjunkande befolkning. Det skulle vara roligt om du publicerar US Census Bureaus befolkningspyraminder för år 2050 för ett antal utvalda länder. Här är länken.

    http://www.census.gov/ipc/www/idb/informationGateway.php

    SvaraRadera
  9. länken igen

    http://www.census.gov/ipc/www/
    idb/informationGateway.php

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.