Tio timmars förhandlingar, avslutade under natten till fredagen, slutade med att de 17 euroländerna och sex andra EU-länder (Sverige och Storbritannien var ett par av de länder som inte godkände förslaget i natt) enades om ta fram ett mellanstatligt avtal för ökad budgetdisciplin.Sverige hade genom EU-nämnden fått grönt ljus för fördragsändring. Nu blev det bara ett mellanstatligt avtal i stället fördragsändringar (efter nej från Storbritannien), men Sverige är tydligen med på detta. Enligt Reuters måste fortfarande Riksdagen säga ja (liksom Ungerns och Tjeckiens parlament) vilket i och för sig bara är en formsak. De riktiga viktiga besluten tas inte längre av våra folkvalda, utan av EU-nomenklaturan. Riksdagen har sedan bara att godkänna.
Det blev tydligen också ett beslut om tidigareläggande av den permanenta räddningsfonden för euroländerna (ESM). Det är dock fortfarande för lite och för sent. Även beslutet om automatiska sanktioner mot EU-medlemmar som bryter mot stabilitetspakten kommer alldeles för sent - man skulle ha tänkt på det för tio år sedan. Det skulle dock inte politiskt ha gått då, eftersom EU:s största medlemsstater Tyskland och Frankrike flitigt har brutit mot budget- och statsskuldsreglerna.
I SvD:s artikel nämns "EU:s valde ordförande Herman van Rompuy". Van Rompuy är knappast vald och definitivt inte folkvald, men istället som de flesta EU-bossar utsedd. Förvirrande information, alltså.
Vad beslutet (eller icke-beslutet) från EU:s toppar visar är hur enigheten inom EU är på väg att spricka. Trots att det arbetas på åtgärder för att få ihop unionen och talas om att fördjupa samarbetet till en fiskal union så visar verkligheten något helt annat.
Det finansiella lapptäcket håller också på att bli mer komplicerat genom det förslag som nu finns om stöd genom IMF. Bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gick emot det i EU-nämnden. Heder åt dem för att ha gått emot detta vansinne!
– Lånet till den internationella valutafonden uppgår till 200 miljarder euro. Det anmärkningsvärda är att bara vi gick emot att ett antal miljarder ska ösas in till euroländerna utan att man vet hur många miljarder det handlar om. Det fanns ingen summa, inget underlag och inga villkor men ändå gav man detta mandat. Det är oansvarigt att använda skattebetalarnas pengar till det, säger Jonas Sjöstedt (V) till TT.Avtalet om budgetdisciplin är som jag ser det betydligt mindre viktigt (i grunden är det en sund idé). Det som framförallt måste stoppas är dock att svenska skattebetalare ska slänga sina pengar i ett svart hål genom lån till IMF som vidarebefordras till PIIGS-länderna.
– Det här riskerar att bli pengar man förlorar om euron bryter ihop.
Samtidigt som EU alltså brottas med gigantiska interna problem som är så allvarliga att både eurozonen och EU självt riskerar att falla sönder så talar man fortfarande inte bara om fördjupning utan även om utvidgning.
EU-ländernas ledare och Kroatien skrev på fredagen under landets anslutningsfördrag om medlemskap i EU. Röstar de kroatiska medborgarna ja i en kommande folkomröstning kan landet bli EU:s 28:e medlem den 1 juli 2013.Detta är helt absurt! Det var inte länge sedan Kroatien under stora våndor lämnade den jugoslaviska unionen och nu ska man alltså in i en union som är på väg att falla sönder. Nigel Farage berättar nedan hur han ser på hur EU mutar in Kroatien i unionen.
Den politiska debatten om EU-inträdet verkar vara närmast obefintlig i Kroatien.
Samtidigt noterar jag att EU-ledarna skjutit upp beslutet om att ge Serbien kandidatstatus i EU. Det är nog bäst för Serbien om det hela skjuts upp så länge att EU börjar falla samman på allvar och de slipper EU-medlemskap.
Turkiet vill fortfarande också bli EU-medlem och känner sig förolämpade över dröjsmålen i förhandlingarna (som startade redan 2005).
Reinfeldt bedyrade igår inför sin statsmannaresa till Bryssel att hans carte blanche från Utrikesnämnden att bidar med 100-150 miljarder till IMF - är ett lån!!
SvaraRaderaOch att vi skattebetalare inte behöver vara oroliga. Ett lån med bra ränta! Jo jag tackar. Pengarna försvinner för alltid ned i det mörkaste av alla hål. Och MP och S hejar på.
Märkligt men kanske inte så förvånande. Innerst inne håller de etablerade politikerna ihop och släpper inte taget vid köttgrytorna.
Skulle inte dessa möten ge klara besked till marknaden? Efter dessa utspel från EU så är i alla fall jag ännu mer förvirrad än jag var innan dessa möten?
SvaraRaderaMicke
Demokratin i fara!!
SvaraRaderaLäs och blogga o detta:
http://www.nyapolitiken.biz/eu_fn/ESM_den_nya_europeiska_diktatorn_07SE.pdf
Chockande läsning om vad EURO-räddningen kan betyda.
Dessutom är det intressant att ett av förslagen för att strama upp budgetdisciplinen: "Sanctions for Budget Deficits Greater than 3% of GDP" inte hade varit till någon hjälp utan Spanien och Italien hade i alla fall hamnat där man idag är.
SvaraRaderaSmarta förslag!
Borg stod just på nobelfesten och sa man ska inte skuldsätta sig. Lånar villigt ut våra miljarder till EU, tvingar svenskarna till massiv skuldsättning för sitt boende
SvaraRaderaMartin Saar:
SvaraRaderaNej, spanska staten hade nog klarat sig lindrigare undan med en hårdare tillämpning av 3%-regeln. Däremot inte Italien, som redan sedan flera decennier hade väldigt stor statsskuld.
Frågan är bara hur strikt man tänker tillämpa 60%-regeln för statsskulden? Där har Tyskland en bra bit kvar...
Var ska dessa 100-150 miljarder tas ifrån undrar jag?
SvaraRaderaSka svenska staten låna upp dem på marknaden? Det kommer höja våra räntor och minska mängden kapital i privat sektor för investeringar...
som ska ner i ett projekt som enda är dödsdömt. När det gäller SAAB så hade staten iaf. fastigheter som pant - det kommer vi inte ha här. Det är bara god tro...
Förstår inte varför politikerna håller på så här. I ena stunden talar de om hur viktigt det är att ha en budget i balans men i nästa ögonblick lånar de ut hela årets tillväxt på ren kasinoverksamhet.
Argh...
Sist och slut kommer inga verkligen avgörande beslut att tas förrän 2013 pga att det är valår 2012 i USA, Frankrike, Tyskland samt också Kina har sin version utav valår 2012. Och under ett valår tar ingen politiker riksen att befatta sig med hårda, otrevliga beslut ....
SvaraRaderaLäste en artikel i Metro igår där den serbiske utrikesministern beklagade sig över att Serbien inte blir kallade till samtal om framtida EU-medlemsskap. Det är lätt att undra om han har en fungerande hjärna med tanke på hur det ser ut inom EU.
SvaraRaderaHåller med om att Serbien endast har att tjäna på att inte bli medlem i det där skämtet till union och kan endast beklaga för Kroatiens del om de går med. Slovenerna har ju redan drabbats, tyvärr.
Och för Sverige... Ja, vad säger man?
Det är med stor förundran som jag ser mina vänner och bekanta INTE diskutera frågan överhuvudtaget. Allt är tydligen viktigare än politik som rör miljö, energi, ekonomi och demokrati. Men Idol är det många som tittar på... Jag saknar ord att beskriva hur tragiskt detta är.
Och när de är "engagerade" i något så är det saker som Carena-ärendet och enstaka händelser. Det känns verkligen som att gammelmedia fortfarande styr dagordningen.