2012-04-19

Opastöriserad mjölk?

På lördag tänker Åre Mjölkgård och ekonomiska föreningen Fjällmjölk sälja opastöriserad mjölk i Åre. De räknar med att försäljningen stoppas så fort den sätter igång. De ser det mest som en protest mot det förbud som finns i Sverige sedan 1939 mot att sälja opastöriserad mjölk (utom vid direkt försäljning av små mängder direkt på gården).
Möjligheten att sälja opastöriserad mjölk skulle öka möjligheterna för många mjölkbönder att överleva och dessutom är den opastöriserade mjölken nyttigare, menar Jörgen Andersson.
Eventuellt är opastöriserad mjölk något nyttigare näringsmässigt än pastöriserad, då den inte har värmts upp. Jag hittar dock inte vid en snabb sökning några undersökningar som stödjer detta, utan mest LCHF-sidor som tycker att det är så utan att jag hittar några hänvisningar till granskade forskningsresultat.

Å andra sidan finns stora mikrobiologiska risker med opastöriserad mjölk. Risken finns för smitta med bland annat campylobacter, EHEC och listeria. Jag hittade också att en familj på Irland blivit smittade av salmonella efter att ha druckit opastöriserad mjölk. Sannolikheten är kanske inte så stor för att bli smittad, men konsekvenserna vid smitta är allvarliga. Och risk är som bloggaren Chefsingenjören påpekat sannolikhet gånger konsekvenser. En liten sannolikhet kan uppvägas av stora konsekvenser. Därmed finns som jag ser det motiv för ett förbud mot försäljning av opastöriserad mjölk.

Eventuellt skulle man kunna tillåta försäljning av opastöriserad mjölk, men då med krav på mycket tydlig märkning, och framförallt krav på mikrobiologisk provtagning. En viktig bit i detta måste isåfall också bli att distributionskedjan från ko till konsument blir kort. Ju längre distributionskedjan blir, desto större risk för smitta i något led. Jag är dock tveksam till om jag skulle ge okokt opastöriserad mjölk till mina barn.

Det är trots allt så att ett av de viktiga steg som våra avlägsna förfäder på Afrikas savanner tog som gav dem en stor konkurrensfördel gentemot övriga djur var när de började laga mat. Att koka eller steka maten eliminerar största delen av de mikroorganismer och parasiter som skulle kunna orsaka sjukdom. Att äta rå insjöfisk är exempelvis absolut inte tillrådligt, men kokt eller stekt går alldeles utmärkt. För många livsmedel har kokningen även effekten att den ökar den mängd näring som våra kroppar kan ta upp ur maten - ett exempel är potatis.

Så vad tycker ni om försäljning av opastöriserad mjölk? Låt debatten rasa... jag vill gärna höra sakliga och underbyggda argument för och emot.

21 kommentarer:

  1. Jag skulle inte personligen dricka opastöriserad mjölk, känns onödigt.

    Men jag skulle mer än gärna köp mjölk direkt från bonden och ta hand om vidare förädling på egen hand. Poängen är att det bör finnas en valfrihet - svenska regler existerar för att i praktiken motverka småskalighet.

    Sedan om man har råd med en mjölkautomat, så borde man ha råd med en pastöriseringsmaskin.

    SvaraRadera
  2. Ska det fungera med opastöriserat så krävs det mer omfattande hygienkontroller än vad som sker idag. Hur rädd man ska vara för opastöriserat vet jag inte, har druckit opastöriserad mjölk i 30 år utan men. Själv skulle jag nog pastörisera om jag skulle sälja mjölk, för att slippa daglig leverans till mjölkautomaten framför allt. Homogeniseringen förstör nog mjölken betydligt mer än vad pastöriseringen gör tror jag.

    Men det vore absolut en möjlighet för mindre mjölkböner att få lönsamhet i sin verksamhet att börja sälja direkt till kund

    SvaraRadera
  3. Har själv druckit opastoriserad mjölk från det ditiden var över till dess jag ryckre in i lumpen, och sedan ett par årtionden ytterligare...

    SvaraRadera
  4. Att sälja opastöriserad mjölk är inte problemet, problemet är att vissa vill dricka den rå. Värmebehandlar man själv mjölken så är det inga problem.

    Vill du bli sjuk och till och med riktigt sjuk så drick rå mjölk.
    Lyssna gärna på vad Mark Crislip som har quackcast har att säga om detta (avsnitt 65)
    http://moremark.squarespace.com/quackcast-list-mp3/

    Q

    SvaraRadera
  5. Jag skulle inte köpa opastöriserad mjölk om jag inte kände producenten väl.

    Har rest en del på landsbyggd i fattigare länder och har aldrig träffat på att man inte hettar upp mjölken innan användning, ens från den egna gården med kanske bara ett par kor. Det är en onödig risk man inte vill ta.

    Borde inte vara så dyrt att pastörisera. För att hetta upp 1 liter mjölk från 35 till 75 C behövs ca 0,05 kWh, med värmeväxlare mellan in och utgående flöde ännu mindre. Så driftskostnaden av pastöriseringen är inte så hög, mindre än 5 öre per liter. Sedan kanske utrustningen som finns på marknaden är dyr. Borde inte vara det egentligen; värmeelement, pump, termometer, reglerteknik, värmeväxlare, lite rostfritt.

    SvaraRadera
  6. Problemet som jag ser det är förbudet i sig. Alla människor måste få bestämma själv vilken sorts mjölk man vill dricka. Jag är själv uppväxt på opastöriserad mjölk direkt från bondgården jag var dagbarn hos och har aldrig varit sjuk pga av det...

    Ta en titt på "http://search.mercola.com/search/pages/Results.aspx?k=raw%20milk" om ni vill läsa om "Raw milk" som det heter på engelska...

    SvaraRadera
  7. Under större delen av min barndom så drack vi mjölk direkt från ko och ingen i familjen blev sjuk pga detta.

    Det finns risker med allt vi förtär.

    SvaraRadera
  8. Jag kan rekommendera "Mjölkrevolutionen" av Fredrik Colting. Har precis läst den.
    http://www.bokus.com/bok/9789186283513/mjolkrevolutionen-naturens-mest-perfekta-mat-som-du-inte-far-kopa/
    Mycket intressant läsning i ämnet och nej det är inte bara tyckande. Man får mer insikt i vad som förstörs i mjölken när man hettar upp den baserat på fakta (undersökningar, mätningar) och inte bara tyckande bland annat.

    SvaraRadera
  9. "Riktig mjölk" direkt från bondgården, smakar så mycket bättre, kanske för att den är så fet. Man dricker inte så mycket av den, men det är jättegott till tex. risgrynsgröt, hälla i kaffet osv. Då den är mycket mer gräddig.:)

    Jag skulle tycka det var bra om det ändå fanns mjölk att köpa som var mindre processerad, i butiken.. Dock skulle jag inte heller dricka opastöriserad mjölk om man inte visste ursprunget.

    Min moster och hennes man är mjölkbönder i västerbotten..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns ohomogeniserad (men pastöriserad) mjölk att köpa i butik. Iaf i en del butiker.

      Radera
  10. EHEC är inte att leka med.
    I landet finns det något område som varit utsatt för EHEC och där problem funnits.Därför kör man nog med pastöriserings tvång i hela landet.
    Är jag helt fel ute om jag säger att det var Åre Mjölkgård som gjorde KK men fick starta upp igen ganska nyligen?

    SvaraRadera
  11. Blir lite fundersam över detta inlägg och även Cornucopia?:s. Ni säger att ni egentligen inte vet någonting om ämnet, men tar ändå ställning genom att påpeka det (antagligen) olämpliga eller "onödiga" i att dricka opastöriserad mjölk. Det är kanske på grund av det vi behöver alla dessa inspektioner?

    SvaraRadera
  12. Om jag inte minns fel så var pastörisering den stora saken för att minska/"utrota" tuberkulos. EHEC i all ära men jag undrar om inte tbc är snäåået obehagligare att åka på.

    //CU

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det tuberkulosen som var bakgrunden på 1930-talet, men jag utgår här från de smitthot vi har idag.

      Radera
  13. Som barn minns jag att vi hälsade på nån avlägsen släkting i Skaune, de köpte i princip bara ost i Danmark, den smakade mycket bättre för att mjölken i den var opastöriserad påstogs det. F-n vet om det ligger nåt i det.

    SvaraRadera
  14. Jörgen Andersson Åre Bondgård2012-04-19 18:04

    Vi har gjort vårt bästa för att lära oss så mycket som möjligt innan vi tog beslutet att sälja obegandlad mjölk på lördag.

    Bästa underlaget apropå risk som vi hittat är 12 års data från 9 miljoner mjölkdrickare i USA. Misstänkta och konfirmerade fall.

    http://www.realmilk.com/real-milk-pathogens.html

    Dessa data visar att sannolikheten för att annan mat ska ge magsjuka är mer 1000 gånger så stor jämfört med färsk mjölk.

    Dr Beals visar också data över hur patogena bakterier har svårt att överleva i färsk mjölk, medan de "finner fältet fritt" i pastöriserad mjölk.

    Den här länken:
    http://translate.google.com/translate?hl=sv&sl=en&tl=sv&u=http%3A%2F%2Fwww.westonaprice.org%2Ffarm-a-ranch%2Frisk-of-bovine-tb-from-raw-milk-consumption&anno=2

    Här visar vetenskapliga underlag att tbc aldrig haft någon koppling till mjölkdrickande

    SvaraRadera
  15. Jag tycker det är bra ifall man kan ge möjligheter att sälja opastöriserad mjölk.
    Men det är önskvärt med en fungerande kvalitetskontroll för att undvika problem.
    Som med allt vi är rädda för kan man alltid luta sig tillbaks med statistiken i handen och fråga sig: "Är jag rädd för att köra bil?" ;)

    SvaraRadera
  16. När det gäller ehec så finns det ju lika stor risk att drabbas av det via grönsaker. Ska vi börja pastörisera dessa också??

    Att vi förbjuds köpa "riktig" mjölk fattar jag inte vitsen av. Det känns som ett gammalt arv bara. Överförmynderi!!

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.