När vi på grund av den framöver dyrare och knappare energin övergår i det som John Michael Greer kallar "Knapphetsindustrialismens tidsålder" (
The Age of Scarcity Industrialism) kommer återvinning och återanvändning att bli betydligt mer intressant och lönsamt. Under den Överflödsindustrialismens tidsålder (Age of abundance industrialism) som vi har upplevt sedan omkring 1950 har många fullt fungerande saker slängts på tippen istället för att försöka sälja dem begagnade. Visserligen går de ofta till så kallad "energiåtervinning", men det är ett stort resursslöseri att bränna upp exempelvis fullt användbara möbler som slängs ut från ett kontor som ska byta inredning.
Jag har tidigare skrivit om att jag anser att
reparatör är ett framtidsyrke, men jag anser att hela branschen med återvinning, återanvändning och reparation är något som har framtiden för sig. Det behöver inte heller vara dyr och knapp energi som gör återvinningen mer lönsam, utan den
slowmotionkrasch av det finansiella systemet vi ser kan också göra det genom brist på pengar.
Återvinning kan komma i olika skepnader. Det kan handla om affärer som samlar in och säljer begagnade varor, till exempel Myrorna eller Återvinnarna på bilden ovan. Det kan också handla om att återanvända bortkastade saker till nya ändamål eller framförallt att "slakta" dem för att få fram reservdelar och material som kan användas till att reparera eller framställa andra prylar. I vissa fall kan delar av "soporna" innehålla sådana mängder av vissa
sällsynta ämnen att det blir intressant att sortera ut de delar som innehåller råvarorna och återvinna dem. Detta gäller för övrigt redan idag för exempelvis koppar så till den grad att
kopparstölder är ett problem.
Har du tänkt på att människan är väldigt uppfinningsrik och hittar eller tillverkar hela tiden substitut för ämnen som det är ont om.
SvaraRaderaVilka använder i dag asbest som armering i brända lerkrukor? Ötzi, ismannen, var säkert stolt över sin kopparyxa. Men i dag finns mycket bättre material att göra yxor av. Från 800-talet till 1890-talet var världens folk beroende av ammoniak från urin för att göra salpeter till det viktiga svartkrutet.
Alfred Nobel fann ett bättre ämne osv.
Det kan alltså vara så att utvecklingen går vidare i sin jämna rytm trots människors oro. Därmed inte sagt att vi bör hushålla strängt och ta tillvara det som eventuellt kan användas senare.
Martin
En mycket klok tanke och väldigt nödvändig.
SvaraRaderaVi har nu under ett antal år slagits för en omställning av vårt ekonomiska system, och vi har förlorat det slaget. Folk - samhälle ville inte ha den modellen som omställnings rörelsen presenterade.
I stället har det nu börjat bildas återställnings rörelser - vad menas då med det. Jo att vara beredda på att återgå till ett samhälle som idag inte finns, och där yrken som skomakare och sedelmakare tillsammans med 100 - tals andra idag glömda yrken måste återställas för att vi ska kunna leva.
Vi kommer att bli tvungna att återgå till en samhällsmodell som funnits men glömts. Detta innebär inte att livet blir sämre men det blir annorlunda - du kommer inte att köpa läsk vare sig i burk eller plastflaska som ett exempel.
Återställnings rörelsen kommer att försöka återuppliva de yrken som försvunnit men som kommer att behövas i en rätt snar framtid. Men denna nya rörelse har så mycket annat den vill få oss att förstå.
Jag tror vi kan sammanfatta det på följande sätt - välkommna tillbaka från framtiden. En framtid som byggde på slöseri - över förbrukning av energi i enorma mängder men även mänsklig förnedring samt avfall i mängder.
hmm ska nog ta och öppna en återvinningskedja.
SvaraRaderaEn av Sveriges rikaste familjer grundade en stor del av sin förmögenhet på att återvinna. Familjen Olsson som ligger bakom Stena. Det gjorde de parallellt med att överflödes samhället växte fram.
SvaraRaderaDessutom så kan du förmodligen få 5-tusen i månaden för 'sorterarna'.
SvaraRaderaNils Lindholm