Ingen trodde väl att EU:s skuldkris skulle vara överblåst och mycket riktigt har oron för EU och dess banker återvänt de senaste dagarna.
Det började egentligen för drygt en vecka sedan när det uppdagades att världens äldsta bank, italienska Monte dei Paschi di Siena (MPS), gjort derivatförluster på 720 miljoner euro och tillsammans med tidigare förluster tvingades MPS att begära (och få) statliga lån på 3,9 miljarder euro. MPS anklagas dessutom för oklarheter runt köpet av konkurrenten Antonveneta 2007. En utredning pågår om eventuella mutor i samband med köpet och derivataffärerna. Detta drabbar också chefen för Europeiska centralbanken (ECB) Mario Draghi, som var chef för Italiens centralbank vid tiden för MPS tveksamma affärer och nu anklagas för slapphänthet.
Skandalen kan också komma att smitta av sig på fler italienska banker, då deras derivataffärer synas. Milanobörsen föll idag 4,5 procent, ledd av banksektorn. Räntorna på italienska statsobligationer har börjat stiga igen, och även stiga mot de tyska. Sedan i onsdags har spreaden mellan italienska och tyska tioåriga statsobligationer ökat med 0,4 procentenheter.
Det är parlamentsval i Italien om tre veckor och före detta premiärministern Berlusconi försöker att bättra på sina opinionssiffror genom att klaga på nuvarande premiärministern Mario Montis hantering av MPS-affären.
Orosmoln kommer också från Spanien, där arbetslösheten ökat till 26 procent. Madridbörsen föll med 3,8 procent och även räntorna på spanska statsobligationer steg.
Spanien har också en egen skandal, där svarta extralöner (eventuellt mutor) betalats ut till nuvarande regeringspartiet PP:s ledarskikt, bland annat premiärminister Rajoy.
I Grekland är det återigen strejker som står på agendan. De sjöfartsanställda har gått ut i strejk i torsdags och även förlängt den, vilket gör att de grekiska öarna kommer att vara avskurna från varutransporter i sex dygn. Hyllorna gapar tydligen tomma i många butiker. Generalstrejk är utlyst till 20 februari. Situationen blir alltmer desperat och extremister drar nytta av detta. I lördags höll grekiska nazistpartiet Gyllene gryning sin största manifestation hittills i Aten med omkring 5000 deltagare. Det är bara en tidsfråga innan landet imploderar.
Nu kommer dåliga banknyheter också från ett av de stabila AAA-länderna i eurozonen. Nederländerna förstatligade i fredags landets fjärde största bank SNS Reaal, vilket var den första bankräddningen där sedan 2008, då ABN Amro (landets tredje största bank) förstatligades och ING (största banken), Aegon (största försäkringsbolaget) och SNS Reaal fick kapitalinjektioner. Det senaste äventyret kommer att kosta nederländska staten 2,2 miljarder euro, vilket ökar budgetunderskottet ytterligare över den av EU tillåtna gränsen och därför kommer att kräva mer åtstramningar - politisk dynamit. Dessutom ska SNS Reaal få 1,1 miljarder euro i lån och 5 miljarder i statliga garantier. SNS Reaal har tillgångar på totalt cirka 132 miljarder euro (varav bankdelen 83 miljarder) och är därmed inte ens i närheten så stort som de fyra största nederländska finansföretagen. Förutom bankverksamhet har SNS Reaal också verksamhet som försäkringsbolag. SNS Reaal drabbades av nedgången på den nederländska fastighetsmarknaden, vilket tvingat dem att skriva ner lån.
SNS Reaals förstatligande innebär också att tusentals småsparare drabbas av förluster på sina aktier. Även i Nederländerna faller en skugga på centralbanken, där ett antal representanter kallats till parlamentet för att förklara sig. Nederländske centralbankschefen säger dock att SNS Reaals situation var "unik". Vänta några månader, så får vi se hur unik den var.
P.S. Jag har inte hunnit skriva något på nästan två veckor p.g.a. mycket annat att göra, men nu är jag tillbaks.
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
4 timmar sedan
På västfronten intet nytt... Undrar vilken nyhet som i efterhand visar sig vara den kritiska händelsen för inledningen av nästa skede i krisen?
SvaraRaderaBra inlägg, välbehövligt då medieskuggan fallit över eurodebaclet. Frågan är hur de finansiella brandväggar som man sedan 2009 upprättat kan skydda mot smittor i systemet?
SvaraRaderaSluta oroa dig Flute! EU-kommissionen och EU-pamparna redan löst problemen! Vi kan sluta oroa oss. För inte så länge sen blåste faran över för Euron och de finansiella marknaderna jublade över den bankunion som EU-pamparna blivit överens om. De nya reglerna har beskrivits som ett skydd mot framtida krascher och som ett sätt att få slut på den ordning, som innebär att det är skattebetalarna som alltid får bära bördan när banker gör bort sig. Och det bästa av allt hen är också överens om att denna sk bankunionen ska träda i kraft "redan" 2018. Förlåt en undran, men jag trodde att finanskrisen pågår, här och nu?
SvaraRaderaUnder tiden fram till en bankunion 2018, går fortfarande bank- och finansfolket skadelösa då skattebetalarna får fortsätta att stå för risken, via den gemensamma europeiska krisfonden ESM. Det är lätt att förstå att de finansiella marknaderna jublade. Känn dig lurad!
Och över oss hopar molnen. Bara bankerna i de sex mest krisdrabbade länderna inom EU har skulder på 9 400 miljarder euro så kapitalet i ESM kan snabbt försvinna. Detta skriver bl aFinancial Times.
Märkligt att Svenska banker går så bra. Är dom totalt oberörda av vad som sker i euro-zonen?
SvaraRaderaTore
Svenksa banker går bra på den "inhemska marknaden", men är oerhört exponerade inom Euro-området av egen fri vilja, men framför allt genom de svenska internationella företag de betjänar. Bank- och finansvärlden är ett tätt sammanvävt garnnystan. Faller en så är risken stor att alla faller! Och det värsta är att Borg och Norman vet om läget för den svenska finansmarknaden men är likt banhundar fastlåsta utan att kunna agera? Eller inte vill? Det är oftast bättre politiskt att vara följare och klara sig bättre än andra, i alla fall påstå detta i den politiska retoriken!
SvaraRaderaBra att du är tillbaka, Flute! Jag förstår inte alla kommentarer om att alla aktörer skulle blivit lugnade av Draghis OMT och att OMT skulle fått ner räntorna. Som jag förstått det är inte OMT i bruk, utan hela räntenedgången kom av själva "believe me"-talet förra sommaren, samt själva *skapandet* av OMT ( "Draghis QE").
SvaraRaderaOMT kommer ju inte sättas igång om Spaniens räntor skulle skena, utan bara om Spanien går med på ett räddningspaket, vilket de verkar dra sig för och säger att de inte behöver.
Vi får se!
Bra uppdatering. Fast jag skulle skrivit "stabila" AAA-länder personligen. Finns ingen safe haven i Europa.
SvaraRaderaSkönt att ha dig tillbaka Flute. Började undra vad som hänt...
SvaraRadera