Vi vet alla att Japan har den största statsskulden i världen i förhållande till BNP - en procentsiffra som får alla andra länder, inklusive Grekland, att blekna i jämförelse.
Orsaken att Japan klarar detta medan Grekland får svåra problem är förstås att Japan har ett exportöverskott.
Japan ligger även i topp vad gäller statens räntebetalningar i förhållande till skatteintäkter. Visserligen är räntan i Japan löjligt låg, men samtidigt är statsskulden löjligt hög.
Hela 20 procent av japanska statens skatteintäkter går till räntebetalningar.
Räntorna är ändå som sagt löjligt låga. På tvååriga japanska statsobligationer ligger de på 0,05 procent, på femåriga på 0,15 procent och på tioåriga på 0,78 procent.
Nedan ser ni diagrammet som visar var Japan verkligen sticker ut, nämligen statsskuldens storlek i förhållande till skatteintäkterna.
Det är endast tack vare att räntan på den japanska statsskulden är så oerhört låg som Japan klarar sig. Skulle räntan bara stiga en aning skulle Japan raskt få oöverstigliga problem. Därför undrar jag (och många med mig) hur den nya regeringen under Abe ska klara sitt mål att öka inflationen. För om inflationen blir starkare än den deflation eller nollinflation som rått de senaste åren, så skulle räntorna också stiga rejält. Det går helt enkelt inte ihop och de kommer garanterat att få överge detta försök.
Diagram från ZeroHedge.
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
3 timmar sedan
Och till vem betalas dessa räntor? Den internationella finansmarknaden? Eller d.v.s 1% procentarna?
SvaraRaderaDu har verkligen kommit igång efter det lilla uppehållet. Intressanta saker.
SvaraRaderaDen där statsskuldsgrafen/GDP kompletterad med privata skulder och företagsskulder är intressant och så att säga mindre smickrande för oss i Sveroge.
Japan kommer inte kunna vända sitt läge.
Kan vi?
Vad jag förstått är de flesta lån tagna inom landet och följaktligen stannar räntebetalningarna där - till stor del.
SvaraRaderaInom EU hör vi dagligen om vilka enorma skulder många av länderna har - ändå kollapsar inte något land för det. Kan det vara så att det går att trixa med dessa digitala pengar i det oändliga - eller är det en megakrasch som väntar? Man blir lite fundersam över de digitala siffrornas makt.
Är det detta som får ekonomer som Krugman att skämta om "the invisible bond vigilantes", alltså att räntehajarna omedelbart skulle kasta sig över ett land med den här nivå på skulderna? - men de gör inte det, de dyker inte upp. Varför? Kan det vara så att MMT:arna har rätt, ett land som ger ut egna pengar kan svårligen gå i konkurs eftersom det alltid kan betala alla skulder, vilket "bond vigilantes" men kanske inte vanliga nationalekonomer förstår? I så fall är ett halvdussin länder i diagrammet med i den lyckliga gruppen.
SvaraRaderaJapan lånar väl av Japanerna.
SvaraRaderaBlir typ: att Staten lägger beslag på pensionsinbetalningarna, sen betalar ut dessa löpande + ränta.
Tror inte Japanerna är i så stor skuld, då dom genom Statens upplåning inom landet, är skyldig varandra.
Jag lånar en tusenlapp av grannen, han lånar en av mej !!
Är vi då kvitt eller är skulden 2-tusen?
Det kommer inte att vara möjligt att hantera den stora statsskulden för Japan i framtiden, eftersom landets exportöverskott kommer att förbytas i ett underskott. Samtidigt som kostnaden för oljeimporten kommer att öka kommer det att bli allt svårare att behålla höga exportinkomster då befolkningen i yrkesverksam ålder kommer att minska kraftigt. Japan kommer inte att kunna ha någon ekonomisk tillväxt alls under de kommande decennierna, vilket gör att skulden som andel av BNP kommer att öka. En krympande arbetskraft kommer att tvingas försörja allt fler pensionärer. Det spelar därför ingen roll att en stor del av statens skuld är till inhemska långivare. Japan kommer ändå att kraschland. Och jämfört med den smällen är Greklands och Argentinas krascher bara som små puffar.
SvaraRaderaStatistik från min blogg ekosmedjan
Andelen av befolkningen i yrkesverksam ålder, 20 år – 64 år i Japan 2000 62 %, 2025 54 % och 2050 46 %.
Förändring befolkningen i yrkesverksam ålder, 20 år – 64 år i Japan:1950 till 1975 + 65 procent, 1975 till 2000 + 16 procent, 2000 till 2025 - 15 procent och 2025 till 2050 - 22 procent
Den genomsnittliga årliga ekonomiska tillväxten i Japan: 1950- talet 9 procent, 1960- talet 10 procent, 1970-talet 6 procent, 1980-talet 5 procent, 1990-talet 1 procent och 2000-talet 1 procent.
De största oljeimportörerna, i procent av den totala oljeimporten: USA (med 315 miljoner invånare) 25 procent, Kina (1340 miljoner) 10 procent och Japan (128 miljoner) 9 procent.
Hans H
Det blev fel på hänvisningen till min blogg. Rätt ska vara ekosmedjan
SvaraRaderaHans H
Har samma uppfattning som Anomym ang Japans stora statsskuld. Men som Gornvita skriver: "...statsskuldsgrafen/GDP kompletterad med privata skulder och företagsskulder är intressant och så att säga mindre smickrande för oss i Sverige." Precis Gronvita då parkerar Sverige på 4:e plats inte långt efter Japan men ett Storbritannien i topp. Max Keiser sa i BBC föra veckan att Storbritannien "är kört" och konsekvenserna får vi se före april månads utgång 2013!
SvaraRaderaBrittiska pundet är redan under tio kronor. Vad händer i april måntro?
SvaraRaderaOm hur att för gott lösa bekymret med ständigt växande statsskulder har jag ordat om på min blogg en bit ned i texten här.
SvaraRaderaNumera finns detta här och här.
Radera