Nordkorea genomförde som bekant sitt tredje kärnladdningsprov inatt. Förutom nyhetsbulletinen från Pyongyang bekräftas provet av seismiska mätinstrument. Med ledning av dessa beräknas det ha varit en kärnsprängning på mellan sex och sju kiloton cirka en kilometer under markytan, troligen i en gammal gruva. Detta är alltså en kraftigare laddning än de föregående två proven.
Provet fördöms av FN, USA, Ryssland och Kina. Sydkorea har begärt ett extra möte med FN:s säkerhetsråd.
Det dyker förstås upp en mängd frågor runt detta prov. Utgör det något hot mot någon? Nej, inte på långa vägar. Det är en sak att smälla av en kärnladdning, vilket inte är särskilt tekniskt svårt, utan ganska lätt kan genomföras av ett gäng ingenjörer med tillgång till anrikat plutonium eller uran. En helt annan sak är att applicera kärnladdningen på en missil och få till ett kontrollsystem som smäller av den i rätt ögonblick, alltså när den nått sitt mål (och inte vid t.ex. missiluppskjutningen). Det handlar alltså än så länge bara om en kraftig sprängladdning, inte ett fungerande kärnvapen.
Nordkorea har dock även ett missilprogram, där man gjorde en uppskjutning i december av en raket som i teorin kan nå USA:s västkust. Jag skriver "i teorin", därför att om missilen inte ska slå ner på slumpvis vald plats (t.ex. Mojave-öknen) så krävs även ett avancerat styrsystem.
Nordkorea visar alltså upp en massa muskler med en stor missil och en kärnsprängning, men hittills ingen hjärna i form av styrsystem. Där krävs troligen åratal av utveckling.
Så vad är vitsen med dessa muskler? Kärnvapen behöver inte Nordkorea för att hota Sydkorea, då deras konventionella militära kapacitet gott räcker till för att åsamka grannen i syd rejäl skada vid en överraskningsattack, särskilt med tanke på att Seoul bara ligger fem mil från gränsen. Kärnvapen skulle snarare vara av intresse för Nordkorea som påtryckningsmedel mot andra länder, t.ex. Kina, Japan eller USA.
Men som sagt så är det ännu inget vapensystem, utan bara ett test av en av beståndsdelarna i ett tänkbart framtida vapensystem.
Testet är en del i den taktik som Nordkorea ägnar sig åt, nämligen att försöka uppträda oberäkneligt och lagom hotfullt. De får dock inte bli för hotfulla, för då skulle USA eller Kina ingripa militärt och då skulle de vara chanslösa. Men de kan spela ut det oberäkneliga kortet. I december skickade de upp sin stora missil. Sedan höll Kim Jong Un oväntat ett nyårstal där han antydde fred med Sydkorea. Därefter kom upptrappningen inför kärnladdningstestet, då man började tala om att man skulle göra det. Dagarna innan provet gick Pyongyang dock ut och tonade ner sina varningar, för att sedan genomföra testet ändå.
Nu återstår att se om den förda oberäkneliga politiken kommer att leda till några fördelar för Nordkorea. De hoppas förstås att sitta i en starkare förhandlingsposition gentemot USA och framförallt Kina. Kina verkar dock ha tröttnat lite på sin stökige granne och om de skulle dra in allt stöd till Nordkorea och stänga handeln skulle landet kunna implodera.
Tillägg: Läs även InBeijing om Nordkoreas kärnvapenprov
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
3 timmar sedan
Du skriver anrikat uran som om det är något man kan köpa på postorder. Anrikat uran är mycket krävande att framställa. Vanligt Uran innehåller 0,7% U-235. Du behöver 4-6% för att använda i ett kärnkraftverk, men 80%-igt för att ha i ett kärnvapen. Processen för att separera isotoperna är mycket avancerad och kräven förutom enorma tekniska resurser också personal som förstår sig på vad man ska göra. Inte "vanliga" ingenjörer klarar detta och om de gör behöver de andra tekniska ingenjörer som kan assistera dem.
SvaraRaderaAtt Nord Korea har utvecklat kärnvapen är lika troligt som att du tillverkat en bil från järnmalm utan några verktyg. Det går. Man måste bara tillverka verktygen först. Men det tar FRUKTANSVÄRT lång tid.
Det sannolika är att NK inte ens har sprängt av en kärnladdning alls - utan precis som tidigare - en mängd TNT som sprängts av.
Se en dokumentär om NK så upptäcker du snabbt vilken teknisk nivå de befinner sig på - den är obefintlig. Människor använder inte ens bilar, och de spenderar mycket resurser på att bygga "fasader" av byggnader och ge ett sken av framgång och utveckling. Att de nu, skulle ha en egen anrikningsanläggning under jord är således helt befängd.
Det mest troliga är att detta är ett arbete av CIA, via en rad hemlliga agenter som sålt missiler och billig alt. riktigt gammal teknik och utrustning till PY för att kunna starta ett krig där. Glöm inte bort hur USA fabricerade existensen av Weapons of Mass Destruction i Irak, men som det senare visade sig vara helt tomma silos. Av den anledningen sparkade de Hans Blix eftersom han tidigt hade dementerat detta påstående.
Jag skrev ju "med tillgång till anrikat plutonium eller uran". Anrikningen är ju en av de svåra bitarna, men den har de tydligen fått hjälp med, alternativt lyckats köpa anrikat uran/plutonium någonstans ifrån.
RaderaJag vet hur det står till med Nordkorea, men de har faktiskt en liten elit som är välutbildad. Det är väl några av dessa som har satt ihop kärnvapnen. Medan större delen av befolkningen slavar i fattigdom satsar Nordkorea alla sina resurser inom några smala områden, där de hårdsatsar. Kolla in denna video, så kan du se exempel på vad de kan lyckas med genom elitsatsningar: http://www.youtube.com/watch?v=gSedE5sU3uc
Att kärnvapnen och missilerna skulle vara ett arbete av CIA ser jag som ytterst osannolikt. Snarare är det Kina och/eller Iran som har hjälpt Nordkorea.
Ur Nordkoreas synvinkel förefaller det logiskt att ha kärnvapen. Dom tillhör ju ondskans axelmakter. Vad det innebär kan ju innefatta invasion eller bombningar från USA. Irak och Afghanistan är ju avskräckande exempel. Afghanistan, Pakistan, Somalia och Jemen plågas ju av drönare. Nordkorea kan ju knappast anfalla andra länder med kärnvapen. De skulle ju då omedelbart bli utplånade. Men dom kanske kan få slippa hot om dom kan vedergälla.
SvaraRaderaMen Nordkorea har som sagt ännu inget fungerande kärnvapen som de kan avfyra mot någon annan stat. Vägen dit är lång. De har bara provsprängt en kärnladdning.
Radera