2013-02-18

Fula danska banker

Bloomberg skriver idag om hur de fulaste danska bankerna inte hittar köpare. Som jag har skrivit förut så har framförallt många mindre danska banker drabbats av problem efter den spruckna danska bostadsbubblan. Bostadspriserna har fallit mer än 20 procent sedan 2007. Nu förutspår Nicolas Rohde, som tidigare korrekt spått andra danska bankundergångar, att en våg av dåliga lån kommer att dra ner fler mindre banker så långt att ingen vill köpa dem.

I april förra året började den danska finansinspektionen att ställa hårdare krav på bankernas säkerheter, nämligen att de skulle värderas till priser som de kunde förväntas få inom sex månader, vilket drivit upp nedskrivningarna kraftigt. Många mindre banker har inte klarat av dessa nedskrivningar, som tärt alltför mycket på det egna kapitalet. Sedan 2008 har tolv banker tagits över av den danska finansinspektionen och ett dussin till har köpts av större konkurrenter. Ett problem är förstås att detta ökar koncentrationen på den danska bankmarknaden och de kvarvarande bankerna blir därför alltmer systemviktiga.

Jyske Bank, Danmarks näst största bank, passar på att köpa upp mindre konkurrenter och VD:n tror att omkring hälften av Danmarks regionala banker kommer att ha försvunnit till 2020.

Där ser vi några av effekterna av en sprucken bostadsbubbla och då har priserna bara gått ner drygt 20 procent. Med tanke på att de svenska bostadspriserna stigit realt över 160 procent sedan 1995 (och ännu mer nominellt) är en priskorrektion på 20 procent nedåt inte på något vis orimlig. I Danmark kan vi se vad en sådan prisnedgång kan få för efterverkningar. Frågan för Sveriges del är inte om det händer, utan när.

5 kommentarer:

  1. Villor i Stockholm föll 13 % på tre månader i slutet av 2008. Bostadsrätter föll i Malmö 23 % på ett drygt år 2007-2008 (om jag inte minns fel 20 % i Stockholm också). När den svenska skuldbubblan spricker pratar vi inte om endast 20 %.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Jag har ju talat om betydligt större nedgångar totalt sett. Jag gissar ju på runt 55% nedgång i reala priser på flera års sikt när bubblan väl spricker. När väl nedgången tagit fart blir det en självförstärkande nedåtspiral.

      Radera
  2. Danmark har haft en massa små provinsbanker. Sverige har typ 5 stora banker. Det går inte jämföra alls.

    Sverige har ju redan ett prejudikat att pappa staten alltid går in och räddar storbankerna. Vi kommer inte se samma bankdöd här.

    Fast personligen tycker jag staten borde äga bankerna till 100% om de gått in och räddat dem. Det är ju aktieägarna som kört utan marginaler och tjänat mycket på det.

    SvaraRadera
  3. Bankerna ska gå i konkurs och inte räddas av skattebetalare. Det finns alltid nya finansiärer som gärna köper upp konkursboen. Dessa kommer vara klart försiktigare i skötseln av banken än de tidigare ägare som förlorat allt.

    Detta är det ENDA sättet att få ordning på bankerna, en fungerande marknadsekonomi! Och den enda partiledare som insett detta är underligt nog Jonas Sjöstedt.

    SvaraRadera
  4. Intressant är att när man ändrar spelregler är det många som spelat efter gamla reglerna som inte klarar de nya. Oaktat om det var rätt eller fel.

    Följden blir centralisering, uppköp av små privata banker av de stora kapitalkoncentration. En utveckling man som privatperson verkligen inte vill ha.

    Gör man en sådan här ändring bör den gälla nya fordringar inte de gamla. Retroaktiv lagstiftning brukar ju heller inte vara bra.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.