The good news is that after a particularly volatile period, financial conditions are showing signs of improvement. Thanks to the actions of policymakers, the economic world no longer looks quite as dangerous as it did six months ago.Alltså på svenska:
Den goda nyheten är att efter en särdeles volatil period visar de finansiella förhållanden tecken på förbättring. Tack vare åtgärderna från beslutsfattarna ser den ekonomiska världen inte lika farlig ut som den gjorde för sex månader sedan.Visst har centralbanker och politiker världen över genom diverse åtgärder lyckats att hålla nere de svåraste problemen i världsekonomin, fått världens aktiebörser att stiga jämnt och fint från november till mars, samt tryckt ner räntorna på riskfyllda tillgångar (t.ex. sydeuropeiska statsobligationer). I själva verket har de som jag ser det bara gjort det globala finansiella bygget mer instabilt. Det är snarare så att beslutsfattarna gjort den ekonomiska världen betydligt farligare än för sex månader sedan genom att under en tid vidta extraordinära åtgärder för att trycka ner riskerna.
Nu visar det sig att en mängd saker håller på att brista. PIIGS-länderna har blivit PICIGS när Cypern spruckit. Guldpriset har gjort sin största tvådagarsnedgång på 30 år. Räntorna på japanska 10-åriga statsobligationer har efter en lång period med mycket små dagliga rörelser de senaste sex handelsdagarna varje dag gjort så stora rörelser uppåt eller neråt att man tillfälligt stängt marknaden.
Alla faror som hållits nere under sex månader verkar nu komma fram på en gång. Jag väntar mig att vi får se fler exempel den närmaste tiden.
Det vi inte ska glömma är att finansmarknaderna idag har en stor andel ägande och handel från belånade hedgefonder. Blir det plötsliga upp- eller nedgångar förstärks dessa av att många fonder behöver komma ur sina positioner. Dessutom kan det vara så att en fond exempelvis belånat sitt guld (troligen "pappersguld") för att sedan spekulera i aktier med de lånade pengarna. Går guldpriset ner kraftigt sprider sig smittan snabbt till andra tillgångsslag.
1. Christine Lagarde måste dock få beröm för att hon inte färgar sitt hår, som många kvinnor i hennes ålder gör, utan vågar visa sitt tjusiga silvriga hår.
Det är nog som så att hennes citat skall ses som indikator att nu brakar det lös ordentligt, typ "när skiten träffar fläkten"...
SvaraRaderaHistoriskt sett så brukar ju tvärsäkra uttalanden från ledande människor vara... just fel...
Exakt - "contrarian indicator of the year"
RaderaDon't worry be happy
SvaraRaderaVarför inte bara nöja sig med att leva i nuet som en "ko" som är lyckligt okunnig om att den kommer att slaktas.
/Euphoria
die Alternative
SvaraRaderaSå länge den viktigaste ingrediensen för driften av vårt industrisamhällesamhälle - tillgången på energi (f a olja)- inte vädras offentligt, utan är ett tabubelagt samtalsämne, så kan konsekvenserna av åtgärder som just bortser från detta avgörande faktum bara förvärra läget. Människan visar sig ofta vara starkt benägen för magiskt tänkande och väldigt påhittig när det gäller att bedra sig själv.
SvaraRaderaOron för konsekvenserna av mindre råolja på marknaden med allt mindre energinetto och synliggörandet av "netenergy cliff" ligger som en våt filt över ekonomin och de finansiella aktörerna.
SvaraRaderaDet är hög tid att casha in det som går, innan tåget går. Vi kan vänta oss en kmt turbulent tid framöver inte bara på börser utan överallt i samhället. Så uppfattar jag uttalandet från tanten "med det silvriga håret", som dessutom är indragen i en rättslig process kring bedrägeri i sitt hemland Frankrike, om jag minns rätt.
Bra läge för Sverige att göra oss självförsörjande på koldioxid neutral energi, skapar en tillfällig efterfrågan på arbetskraft(2-3år), och generera energi för lång tid framöver, och det bästa är att allt ihop över tid, näst intill, kan betala sig självt, stora infrastrukturella satsningar typ ett par moderna kärnkraft, några vindkraftsparker, vill vi se, och kanske att man bygger ut vattenkraften på ett helt riktigt miljövänligt vis, övertygad om att det går, bara viljan finns.
SvaraRaderaFörstår inte vad Lagardes hår hade med saken att göra.
SvaraRaderaBorg har Hästsvans som han kammar över den begynnande flinten. Fin, ful, berömvärd eller ej, den påverkar dock knappast hans sätt att sköta rikets finanser.
Det jag menade är att Lagarde kan vara en förebild för andra kvinnor i samma ålder att våga visa sitt grå hår.
RaderaJa, det är ju bra. Lär behövas när vi står inför "förändringar" som lär ge mången gråa hår.
Radera