Den utveckling i den internationella ekonomin som just nu är mest intressant att följa är som jag ser det vad som händer i Japan. Nyligen skrev jag om den japanska börsbubbla som jag ansåg höll på att blåsas upp. Fler investerare tycks ha sett samma sak som jag och fått kalla fötter, för plötsligt sjönk den japanska börsen skarpt, se diagrammet nedan.
Nu är Tokyobörsen inte den enda japanska kurvan som är intressant att följa, utan räntan på statsobligationerna är minst lika spännande för ekonominördar. Nedan ser ni räntan på den tioåriga japanska statsobligationen. Notera den plötsliga uppgången sedan början av april.
Denna kurva över slutpriserna säger dock inte hela sanningen, då volatiliteten varit hög och handeln i de japanska statsobligationerna stoppats vid ett flertal tillfällen sedan början av april på grund av alltför stora prisrörelser inom dagen.
Japan håller som jag skrivit förut på med ett valutaexperiment som vi får se vart det leder - troligen inte till något gott. Den nye centralbankschefen Haruhiko Kuroda har på uppdrag av nye premiärministern Shinzo Abe bestämt sig för att driva upp inflationen till 2 procent på något års sikt från dagens deflationsnivåer. Jag förstår inte hur han räknar med att det ska kunna lyckas utan att räntorna på japanska statsobligationer samtidigt stiger. Är det någon annan som förstår det? Om inflationen hamnar på 2 procent borde räntan på statsobligationerna hamna en bit däröver - annars drabbas obligationsinnehavarna av förluster. En så hög ränta skulle innebära en katastrof för Japans statsfinanser.
Mycket riktigt har japanska banker nu tvingats minska sina innehav av japanska statsobligationer - i fredags rapporterades att mängden statsobligationer som hålls av landets storbanker föll kraftigt i april - ner med 10,8 procent från mars. Detta förklarar de kraftiga rörelserna på de japanska obligationsmarknaderna.
Centralbanken Bank of Japan har sagt att de ska köpa statsobligationer så att de ökar sin balansräkning med 135 biljoner yen fram till december 2014, vilket blir runt 6,4 biljoner yen per månad. Nu har alltså de japanska storbankerna minskat sina innehav av japanska statsobligationer med 11,7 biljoner yen - betydligt mer än vad Bank of Japan har köpt för. Detta förklarar varför räntorna stigit och vem som helst har kunnat räkna ut den troliga orsaken. I torsdags sade Kuroda att Bank of Japan ska försöka reducera volatiliteten på obligationsmarknaderna. Lycka till när bankerna säljer av nästan dubbelt så mycket obligationer som centralbanken köper!
Det är ett mycket farligt experiment som Kuroda nu satt igång. Även om han skulle backa och stoppa försöket, så är skadan redan skedd - förtroendet är rubbat. Instabila finansmarknader är det som Japan minst av allt behöver just nu. Men Kuroda sade i onsdags att "Det är viktigt med ett stabilt finansiellt system, men inget system är perfekt eftersom oväntade händelser alltid är möjliga". En fullständigt meningslös plattityd, med tanke på att hans penningpolitik verkar leda till instabilitet. Dessutom är det inte fråga om "oväntade händelser", utan fullständigt väntade effekter av den förda penningpolitiken.
Även IMF försöker att hålla skenet uppe och sade i förra veckan att "Så länge som de penningpolitiska lättnaderna görs för att uppnå inhemska mål, och åtföljs av omfattande finanspolitiska och strukturella reformer, ser vi inte den senaste tidens yenförsvagning som problematisk". Nej, inga problem alls!
Vad gäller det där med att driva upp inflationen syns än så länge inga tecken på att det skulle bli så, utan Japan fortsätter att vara fast i deflationsträsket - Japans KPI fortsatte att sjunka även i april.
Japan fortsätter även att ha ett handelsunderskott, vilket är en relativt ny företeelse för landet, som fram till 2010 vanligen haft överskott i handelsbalansen.
Japans osannolikt stora statsskuld på närmare 240 procent av årlig BNP kommer i ett helt annat läge när landet inte längre har ett överskott i sin handelsbalans, utan ett underskott. Hittills har det gått bra, men det är inte alls så säkert att det kommer att göra det framöver.
Bränsledepå i Ryssland bombad – femte blodigaste ryska dagen
16 timmar sedan
Bra Flute, en sansad och välskriven rapport om läget i Japan. Vill man krydda oron så är landets skuldsättning betydligt värre än 240 % av BNP om även företags-finans och hushållsskulder inräknas. För att inte tala om den sociala biten, där den sneda befolkningspyramiden är en tickande bomb med en i stort sett obefintlig vård- och omsorgsverksamhet av äldre och pensionärer. Födelsetalen är också oroväckande låga där männen har fertilitetsproblem. (Troligtvis dioxinförgiftning?)Och som du skriver att nu är även handelsöverskottet borta. Ska bli intressant att följa Japans vidare öden!
SvaraRaderaJag ser inga stora bekymmer i en "sned befolkningspyramid". Det är bara bra att befolkningarna minskar. Det är extremt önskvärt. Gamlingarna kan ta hand om sig själva, utom de som är i riktigt uselt skick och de är i alla fall döende så det finns inget skäl att haka upp sig extremt mycket på att deras sista tid blir jobbig, eftersom det är sådant livet brukar vara.
SvaraRaderaHåller med. Det är bara inte politiskt korrekt att inte vilja att befolkningen skall öka (speciellt i Sverige och så länge ökningen består av främlingar) i all oändlighet.
RaderaNär de politisk korrupta redovisar BNP-förändring är det sällan per capita och efter inflation. Allt för att hålla väljarna felinformerade.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
RaderaKuckeliku, Satanist eller inte men ett samhälle består och fungerar genom att alla medborgare oavsett ålder har en chans att leva ett drägligt liv. Det japanska samhället har levt kvar i "familjetraditionen" där den äldste sonen tar hand om föräldrarna. Och det visar sig vara mindre lyckat! En sned befolkningspyramid är förödande för ett samhälle på lång sikt! Likartat problem börjar torna upp sig i Kina.
SvaraRaderaVi går mot en globaliserad verklighet i vilken demokratin väger väldigt lätt. Arbetslösheten kommer bli skyhög i nästan alla länder och den myopiska, djävulska egoismen kommer förhindra att det införs några medborgarlöner. Utsikterna till massförstörelse torde vara mycket stora när demokratin, välfärdsstaten och miljön inte ges något värde. Världens ledare kommer få känna vad anarki innebär. Politiska ”ledare” kommer massdö som en följd av vapenförsedda droner.
SvaraRaderaKuckeliku, jag skulle nog vara en aning försiktig att hävda att "Vi går mot en globaliserad verklighet", mkt pekar på att globaliseringen redan har peakat. Det pågår en relokalisering och reregionalisering i det tysta.
SvaraRaderaJag förstår inte varför så många så ofta ropar att vargen kommer rörande Japans stadsskuld. Lär ni er ingenting av historien?
SvaraRaderaJapan en suverän stat med en egen valuta och kommer således alltid att kunna betala alla skulder i sin egen valuta. BoJ kan om politikerna vill det köpa upp hela den Japanska statsskulden, men det kommer den ju så klart inte att behöva göra. Räntan är extremt låg och det lilla hacket i kurvan från april är minimalt i förhållande till den långsiktigt allt sedan 90-talet sjunkande trenden.
Läs gärna denna artikel och jämför diagrammen: http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=24077
Befintliga fossila bränslen räcker sannolikt för att driva globaliseringen ganska många decennier till om man bara slutar att hålla en massa enkelt folk med välfärd och arbeten. Den globala eliten kan fortsätta driva globaliseringen så länge den inte åtföljs av någon välfärd för folken. Då kostar den inte så mycket resurser. En globalisering för enprocentarna är inte så dyr i drift.
SvaraRadera