2014-04-02

Kol under Nordsjön = godnatt för klimatet?

Via Ny Teknik nås jag av nyheten att Storbritannien har hittat en gigantisk kolfyndighet under Nordsjön. Problemet är förstås bara att kolet ligger under havet och därmed är mycket svårt att utvinna.

Det är förstås inte oväntat att de kolbäddar som ligger under Storbritannien även sträcker sig ut under omgivande hav. Det som idag är Nordsjön var fram till för 7000 år sedan ett landområde som brukar kallas Doggerland och som översvämmades när inlandsisarna smälte och havsytan steg.

Att det finns kol under Nordsjön har vad jag förstår varit känt länge, men inte att det var så mycket. Det har nu blivit aktuellt i och med att det nu finns teknik för att utvinna detta kol. För att utvinna denna åtråvärda fyndighet av fossilt bränsle tänker man sig förgasning in situ. Vattenånga och luft ska pumpas ner via ett rör och med det höga tryck som råder på detta djup kommer de att reagera med kolet och bilda gaser, som sedan kommer tillbaks via ett annat rör, för att sedan renas till användbar gas.

Man planerar redan att sätta igång en testanläggning vid Tynemouth inom detta år. Anläggningen får stöd från brittiska staten, som förstås är väl medvetna om det energipredikament som Storbritannien är på väg mot då utvinningen av olja och gas sedan 1999 respektive 2000 är stadd i minskning och Storbritannien sedan 2006 respektive 2004 tvingats börja importera olja och gas efter att tidigare under ett antal år ha varit en nettoexportör.

Det finns även liknande kolfyndigheter på den norska sidan av Nordsjön, men de är betydligt svårare att komma åt - med nuvarande teknik sägs de inte vara lönsamma.

För den antropogena globala uppvärmningen är sådana här nya fyndigheter förstås ytterst dåliga nyheter. Det räcker uppenbarligen med den mängd koldioxid mänskligheten hittills har släppt ut för att orsaka kraftiga klimatförändringar - se till exempel på vad som händer med isen i Arktis. Man hade kunnat hoppas att det skulle bli en nedgång ganska snart i förbränningen av fossila bränslen (även om den ännu fortfarande ökar) för att dämpa den växthuseffekt som koldioxiden orsakar. Men ju mer desperat mänskligheten blir i jakten på energikällor, desto mer svåråtkomliga fyndigheter av fossila bränslen ger man sig på och ökar därmed mängden koldioxid som totalt kommer att släppas ut. Godnatt!

4 kommentarer:

  1. SEB
    Private Banking
    nr 1, 2014
    Fortsätter med att Världens energikarta på väg ritas om
    Hinner ej kolla om samma eller utvecklat resonemang.
    Kanske av intresse?
    Själv på väg till S:t Malo.
    Tidvattenutnyttjande.
    Sägs det...

    SvaraRadera
  2. Läste i dagens DI att deras största kolgruva på land gått i KK igen. Svårt att se hur det kan vara mer lönsamt utnyttja resurser under havsytan även om In-situ metoder används.

    SvaraRadera
  3. Risken är stor att dessa enorma koltillgångar börjar används. Det blir givetvis bara jobb för de som borrar och monterar rör samt några få för drift av gashanteringen där koldioxiden förmodligen släpps ut direkt medan den mer intressanta kolmonoxiden och vätgas går vidare till "nyttig" användning. Den traditionella gruvdriften kräver stora mängder gruvarbetare som tar loss kolet och transporterar det till ytan har för mig jag hörde på BBC att det var 2000 gruvarbetare i den åter konkursade gruvan.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  4. Hej Flute. Tycks som britterna tittat på sina australienska bröder..

    http://www.peak-oil.se/2014/03/kol-till-gas-industrins-vata-drom.html

    ...och lika desperat jagar sista kolbitarna.

    mvh
    Johan

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.