- Vi har inte haft ett så stor avbrott tidigare, säger bankens presschef, Anna Sundblad.Där ljuger hon! I november 2010 hade Swedbank ett jättehaveri under 8 timmar, som visserligen den gången berodde på ett elfel, inte på programvaruuppdatering, men som slog ut inloggning, räkningsbetalning, bankomater och kort, alltså ungefär som gårdagens avbrott, men två timmar längre. Var gårdagskvällens händelse så utmanande för förtroendet att Swedbanks presschef ser sig tvungen att ta till en lögn?
- Sannolikheten för att något sådant här sker är, enligt vår bedömning, väldigt låg, säger Sundblad.Det var inte så osannolikt trots allt - det har ju ändå inträffat. Två flertimmarshaverier har inträffat inom tre och ett halvt år, visserligen med olika orsaker, men de blottar kortsamhällets skörhet, som SvD:s Neurath skriver. Bankerna prioriterar vinsterna över ett robust betalningssystem och Finansinspektionen verkar inte kräva något annat.
Bankerna har allt att vinna på att pengar, tillgångar och skulder, förpassas till den digitala världen. Det är betydligt mer lönsamt. Själva kortavgiften på omkring 200 kronor per år från kunderna är bara en del av inkomstflödet. Varje gång du drar ditt kort tjänar banken lite pengar, och knaprar från handelns omsättning. Av de 80 öre per kortköp, som de flesta handlare får betala för varje korttransaktion, går merparten till den kortutgivande banken.Som jag har skrivit förut så är det inte alls osannolikt att systemen står still, utan tvärtom något man får räkna med att det händer då och då.
I Sverige görs omkring 2 miljarder korttransaktioner årligen. Det blir alltså ett stort bidrag till bankvinsterna. Men den riktiga drömmen är att fler kunder handlar med kreditkort, som ger ännu högre intäkter till banken.
Jag har arbetat stora delar av mitt yrkesliv med verksamhetskritiska datasystem och jag vet av egen erfarenhet att förr eller senare händer i alla system det där "omöjliga" som gör att hela systemet går ner, hur mycket säkerhetsåtgärder och redundans man än byggt in. [...] Jag har varit med om att datasystem som inte "får" stå still gör det i över ett dygn.Så visst kan det vara praktiskt med plastkort att betala med, men som jag skrivit tidigare ska man vara beredd på att det inte funkar och ha en reserv i form av kontanter. Om kortbetalningssystemet inte skulle fungera bör man alltid ha kontanter för några dagars matinköp liggande hemma. Ännu bättre är förstås att ha ett beredskapslager av mat som räcker i en vecka (Civilförsvarsförbundets rekommendation). Då klarar man även andra störningar. Men någon tusenlapp i kontanter är ändå bra att ha hemma.
Man kan också fundera över hur mycket kontanter man minst bör ha på fickan. Tillräckligt för att kunna ta taxi hem är mitt förslag. Eller tillräckligt mycket för att kunna ta taxi till sjukhuset, betala patientavgiften där och även köpa en måltid där. Välj det som är störst av dessa belopp.För att man ska kunna använda sina kontanter i en situation där kortsystemet är ur funktion behövs dock att möjligheten finns att betala med kontanter. Om tillräckligt få köp sker med kontanter finns risken att exempelvis en butiksinnehavare kommer att slopa möjligheten att använda kontanter. Därför måste tillräckligt många använda kontanter även i vanliga fall. Jag använder till stor del kontanter när jag gör mina vardagsinköp och försöker att fördela så att jag betalar med kontanter på olika ställen.
Förutom att det kontantlösa samhället har många dåliga sidor så ställer det till problem för många.
Det kontantlösa samhället har inte heller särskilt många år på nacken - ser vi på mängden sedlar och mynt utgivna av Riksbanken är det först sedan 2007 som den minskat och som vi ser den riktigt starka trenden mot mindre kontantanvändning. Det är också bara några år sedan som det kom kontantlösa bankkontor, men det har gått snabbt. I Sverige fanns år 2009 inga kontantlösa bankkontor. År 2010 var det 179 kontantlösa av de då 1 833 bankkontoren. 2011 var antalet 560. Vid slutet av 2012 var 756 av Sveriges 1 839 bankkontor kontantlösa. Ett stort experiment - undrar hur länge det kommer att fortgå...
Blir skönt när fler butiker tar bitcoins då spelar det ingen roll om alla bankerna står stilla i dagar. Jag kan fortfarande betala för min kopp kaffe.
SvaraRaderaSkojar du? Bitcoin-systemet är ännu mer sårbart.
RaderaJag vill inte spela dum men jag undrar bara varför du anser att Bitcoin-nätverket är ännu mer sårbart? Du får gärna förtydliga dig!
RaderaHur menar du att det ännu mer sårbart?
SvaraRaderaJag har kreditkort och bankkort i en bank mens min make har kreditkort och bankkort i en annan bank, dock har vi inte mycket kontanter. Kreditkort kan användas när betalningssystem "uppgraderas".
SvaraRaderaLåter ju lätt.
SvaraRaderaFör en person som mest vistas i ett land.
Tänk dig en bilresa i EU.
Naturligtvis €
£, kanske?
Danska kronor.
Norska kronor.
Schweizisk valuta.
Du ser.
Genast lite krångligare...
Vad gäller sjukhus har jag tack och lov bara gjort ett akutbesök.
Där tog man och tittade på Eu sjukkortet och sände faktura.
Vad är problemet? Till och med i det underutvecklade utlandet kan man betala med kort, även i den minsta lokala vinaffären i Mosel. Sist, förra sommaren, då jag var ute och åkte hade jag med mig alla utländska pengar hem igen. Så korkat, nästa gång ska jag bara ta med mig pengar och lämna korten hemma.
RaderaEn kontantlös ekonomi har många fördelar:
SvaraRadera- banken och kortbolaget får provision för varje inköp som görs med ett kort.
- man gör lättare obetänksamma impulsköp då man använder enbart kort pga att man inte märker hur den tunna sedelbunten i plånboken minskar i omfång.
- kortet är ännu bättre ur bankens/kortbolagets synpunkt ifall det kopplas till en kredit och dessutom om folk (som oftast kortsynt) bara ser 'minsta belopp att betala' på fakturan ....
- en kontanlös ekonomi är mycket bra för både myndighter och banker, så mycket enklare att övervaka folks ekonomi och penningtrafik.
- dessutom den största fördelen med kort är att det är så enkelt att göra som på Cypern, deklarera bankhelg ( stänga ned ATMs, nätbanker och bankkontor ) så att vanligt folk inte kan tömma sina konton ( detta gäller förstås inte eliten, dessa har alltid sitt på det torra ... )
Detta bara några fördelar med en kontantlös ekonomi.
16 Vilddjuret krävde att alla - stora och små, rika och fattiga, slavar och fria - skulle bära ett tecken på högra handen eller på pannan.
SvaraRadera17 Och ingen kunde få arbete eller köpa något utan att ha vilddjurets märke som ett tillståndsbevis. Märket var antingen vilddjurets namn, eller det tal som står i stället för dess namn.
18 Detta är en hemlighet, som kräver noggrann eftertanke för att avslöjas. De som har förstånd och insikt kan räkna ut vilddjurets tal: det är en människas tal, och talet är 666.
6 timmar, nä nu...bäva månde alla lattemorsor!
SvaraRadera