Sevenday kontaktade mig och bad mig skriva ett inlägg åt dem.
När nu världens börser skakar vill säkert många hitta en säkrare plats för sina sparpengar. Hittills har jag tyckt att Riksgäldsspar varit ett bra säkert alternativ (om än med dålig ränta), men Riksgäldsspar utan tidsgräns och månadsspar kommer från 1 december att stängas för insättningar. Riksgälden anger som orsak att "att den ökade konkurrensen på sparmarknaden gör det svårt att bibehålla lönsamhet på sikt". Och visst finns det gott om konkurrens - ett exempel är SevenDay som idag ger hela 1,7 procents ränta på sina sparkonton och ännu högre ränta om man binder sparandet på halvår, eller ett till tre år. Självklart omfattas SevenDays sparkonto av den statliga insättningsgarantin. De "vanliga" storbankerna ger så dålig ränta på sina sparkonton att de inte skyltar med räntan, utan man måste leta sig ner långt på deras hemsida innan man får läsa hur dålig räntan är.
Och varför ska man spara? Jag har tidigare skrivit om det då och då. Först och främst ska du spara så att du har en buffert för oväntade händelser. Om du blir arbetslös kan det dröja flera månader innan du får första utbetalningen av a-kassan. Blir du sjuk länge behöver du en sparad buffert för att klara dig. Äger du din bostad kan det komma oväntade behov av reparationer eller att exempelvis vitvaror går sönder och behöver bytas ut. Och en olycka brukar som bekant sällan komma ensam.
När man väl har ett buffertsparande kan man förstås spara till trevligare saker. Den som tänker sig att köpa en bostad framöver behöver spara ihop till kontantinsatsen. Ännu trevligare är förstås att spara till en semesterresa, vilket jag själv gör just nu för att åka tillbaks till en plats där jag inte varit på länge.
Jag vet att många tycker det är svårt att spara när pengarna tar slut varje månad innan löning, men en god hjälp är att föra bok över sina utgifter och inkomster, så ser man enkelt vart pengarna tar vägen. Själv för jag upp alla utgifter uppdelade i ett antal grova kategorier - bostad, mat, utemat, resor, kläder, nöjen och övrigt. Gör du det så ser du säkert någon kategori där det går åt alldeles för mycket pengar. Själv såg jag snabbt att kategorin "utemat" stod för en alltför stor del av månadens utgifter. Så himla gott är det inte alltid på lunchrestaurang att det är värt 85 kronor eller mer. Därför satsade jag hårt på att äta egen matlåda istället och fick därmed en hel del pengar över varje månad.
2014-10-20
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Med så värdelösa räntor överallt och med osäkerhet i vad pengarna egentligen kommer vara värda framöver så letar jag mer efter alternativa investeringar.
SvaraRaderaSjälvklart har jag kvar en liten buffert i lågräntekontona man erbjuds, men utöver det tittar jag på investeringar som kan sänka framtida kostnader.
För någon som har lån på sin bostad så vore amortering en sådan "investering". Då framtida räntekostnader minskar.
För mig som inte har lån så siktar jag på saker såsom tilläggsisolering och soluppvärmt varmvatten.
Om man tar på sig spenderarbyxorna och köper allt nyckelfärdigt så sparar en sådan anläggning in sig på 10-15 år, jämfört med en traditionell eldriven varmvattenberedare.
Jag ser detta som att "direktavkastningen" på kapitalet blir 6.6 till 10%.
Givetvis binds kapitalet fullständigt, vilket är en nackdel. Men när 10% avkastning ställs mot 1%, då känns det väl värt att offra likviditeten.