2014-11-20

Cervenka sågar också abenomin

Knappt hade jag hunnit publicera min beskrivning av vad som misslyckats i premiärminister Abes försök att sparka igång Japans ekonomi förrän SvD publicerade en teveintervju med Andreas Cervenka om Japans problem. Lyssna även på den!

Och läs vad Cervenka skrev i början av november om Japans kamp mot kollapsen.
Stödköpen motsvarar 15 procent av Japans BNP per år. Som jämförelse kan nämnas att Federal Reserves nyligen avslutade program som mest summerade till runt 6 procent av BNP per år.
[...]
Dessutom köper BoJ aktier och kommer inom ett halvår vara den näst största ägare på Tokyobörsen
[...]
Den statliga japanska pensionsfonden ska genomföra en stor förändring av sin portfölj som innebär att andelen inhemska obligationer ska minska från 60 procent till 35 procent, och andelen aktier ökas från 24 till 50 procent.
Cervenka tar också upp grundproblemen med demografin, statsskulden och bytesbalansen som jag skrev om (och har skrivit om flera gånger förut). Jag är dock ytterst tveksam till om Japan kommer att få se hyperinflation som Cervenka spekulerar i. Det finns många historiska exempel på hyperinflation, men inget av dessa har drabbat en ekonomi där större delen av penningmängden är skapad som krediter, utan har drabbat "sedelekonomier". Vi kan se vad som händer i en ekonomi med "kreditpengar" i t.ex. PIIGS-länderna, som drabbats av deflation istället för hyperinflation, även när deras ränteläge för något år sedan var mycket högt.

9 kommentarer:

  1. Om BoJ köper statsobligationer till 0% ränta går det att låna och återfinansiera hur mycket som helst hos BoJ (inflation).
    På liknande sätt går det att göra teknisk default mot centralbanken, man återfinansierar inte förlupna statsobligationer utan tecknar bara nya (inflation)

    SvaraRadera
  2. En sak till....
    I Sverige delar Riksbanken ut vinsten (t ex ränteintäkter) till Staten. Det finns därmed inte någon egentlig gräns (oavsett ränta) hur mycket svenska staten skulle kunna låna av Riksbanken om denna blir Lender of Last Resort i o m att räntebetalningarna till Riksbanken i slutändan tillfaller staten.

    SvaraRadera
  3. Kan någon förklara varför man inte alltid betalar sin statsskuld med QE?
    Varför finns det människor som är rädda för deflation om botemedlet är gratis. ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De flesta stater i västvärlden har inte betalat av sina lån i någon större omfattning efter 50-talet, man har återfinansierat lånen istället. Tillväxt och inflation har gjort att skuld som andel av BNP blir hanterbart. När skulden blir ohanterbar eller obetalningsbar står valet mellan att inflatera bort den eller ställa in betalningarna. Argentina hade t ex inte något val att inflatera bort sin skuld 2001 i o m att man sålt obligationer denominerade i dollar. Både hyperinflation och betalningsinställelse brukar leda till rätt så kraftig sociala misär och sociala spänningar, den enkle mannen på gatan är sällan vinnaren.

      Radera
    2. Är risken med QE hyperinflation?
      Varför kämpar då Japan med deflation?
      Varför har Sverige sparat på allt för att betala på sitt budgetunderskott.?
      Skulle inte QE vara enklare?

      Radera
  4. Enyenmynten vittnar om enorm inflation historiskt. De känns nästan som plast. Frågan är när de faktiskt går över till plast?

    SvaraRadera
  5. Nej Cervenka oftast klok men ibland har nog tagit för mycket intryck av de där Ny-Österikiska Hyperinflationisterna som är så flitiga på internet.Bästa analyserna av vad som händer i Japan brukar komma ifrån Richard Koo, Nomura Research Institute, Tokyo,han är kunnig och klok. Läs gärna hans "The world in balance sheet recession:
    causes, cure, and politics" http://www.paecon.net/PAEReview/issue58/Koo58.pdf
    även om några år gammal så mycket insatt. Eller se denna intervjuerna: Richard Koo - Great Recessions - Lessons Learned from Japan https://www.youtube.com/watch?v=JBcvoIU7Gs4 Richard Koo A - A "Balance Sheet Recession" https://www.youtube.com/watch?v=HaNxAzLKegU

    SvaraRadera
  6. Känns som om strategin att investera med stora (politiskt styrda) likviditetstillströmningar är lika aktuell som vanligt. Nikkei går bra, men ekonomin går åt skogen.

    SvaraRadera
  7. Lite sent men...
    Ifall man läser 'When Money Dies: The Nightmare of the. Weimar Collapse' av Adam Fergusson, så var Weimarrepubliken också en kreditekonomi. Man använde olika former skuldsedlar som betalningsmedel utöver kontanter.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.