2014-11-09

USA:s skifferolja får lönsamhetsproblem

Jag skrev nyligen om hur det fallande oljepriset drabbar oljeproducenterna och att oljepriset nu fallit så lågt att många oljeproducerande länder får problem med sina statsfinanser. Med ett pris just nu på Brentoljan på 83 dollar per fat drabbas Iran, Venezuela, Algeriet, Nigeria, Ecuador, Irak, Ryssland, Angola, Saudiarabien och Libyen av detta.

Jag nämnde då även att USA:s så kallade "tight oil", alltså skifferolja (inte att förväxla med "oil shale" alltså oljeskiffer) också kommer att drabbas av det fallande oljepriset. Den amerikanska WTI-oljan noteras just nu till drygt 78 dollar per fat och det kraftiga prisfallet sedan i somras visar ännu inga tecken på trendvändning.
Barclays varnar i en analys för att det låga oljepriset kan göra situationen ytterst svettig för många skifferoljebolag. Framförallt kommer inga investeringar att göras i ytterligare produktion för att motverka det snabba produktionsfall som brunnarna vid "fracking" dras med. Barclays har också ritat upp ett diagram med en mer detaljerad bild av de olika skifferoljeområdena.
Redan runt nuvarande oljepris får som synes många skifferoljefält ekonomiska svårigheter och faller priset ytterligare till 70 dollar per fat drabbas ännu mer av denna produktion.

Vi kan alltså för det första räkna med att USA:s totala oljeproduktion, som uppvisat en uppgång de senaste åren tack vare skifferoljan, nu åter kommer att plana ut och kanske falla igen.

För det andra kan vi räkna med att många oljebolag som är inblandade i den USA:s skifferolja kommer att få ekonomiska problem och i slutändan konkurser, vilket drabbar alla som investerat i dessa bolag.

2 kommentarer:

  1. Barn och ungdomar kan lära sig av de gamla hur man rensar en marknad. Under en lång uppgångsperiod gäller det att samla i ladorna - men inte bli uppköpt, för i nedgången kommer många bolag att gå i konkurs. De resterande köper upp resterna och så kommer nästa uppgångsfas. Nu rasar oljepriset och de nakna kejsarna och kejsarinnorna kommer i dagen.

    SvaraRadera
  2. Visst kan det bli så att shalegas-bolagen konkursar, men säkert uppstår de igen med nytt fräscht kapital )som det finns gott om i USA) och mindre skuldsatta. Samtidigt vet vi att det bästa sättet att tjäna pengar på olja är att vänta, tills priset lyfter igen.
    Å andra sidan skjuts slutet på shalegas utvinningen framåt i tiden. 2020 kanske inte gäller längre om priset på olja ligger kvar under 80 dollar.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.