2015-09-07

Varför Saudiarabien måste låna

Saudiarabien har meddelat att de ska låna mer pengar. Inte så konstigt när man ser följande diagram över hur högt oljepris Saudiarabien behöver för att balansera sin statsbudget (ljusblå linje) jämfört med hur högt oljepriset faktiskt är (mörkblå linje).
Notera hur Saudiarabien har ökat sin statsbudget de senaste tolv åren - de kräver ett allt högre oljepris för att hålla budgetbalans. Men detta slog fel, då oljepriset störtdök från över 100 dollar per fat till idag 48 dollar per fat. Fast å andra sidan var ju Saudiarabien högst medvetna om vad de gjorde när de fortsatte att pumpa lika mycket trots att oljepriset dök - de ville eliminera en del av sina konkurrenter som har högre kostnader för oljeutvinningen, framförallt USA:s skifferoljebolag.

Frågan är bara hur länge Saudiarabien vågar hålla på att pumpa för fullt och hålla oljepriset lågt, samtidigt som deras statsfinanser går med underskott. En "oväntad" chock för världsekonomin skulle kunna vara om Saudiarabien plötsligt bestämmer sig för att dra ner sin oljeproduktion och driver upp oljepriset till det dubbla eller mer. Förr eller senare kommer det nog att hända.

Redan i oktober förra året skrev jag om oljeproducerande länder skulle drabbas av lågt oljepris. Då låg oljepriset runt 85 dollar per fat - nu har det passerat smärtgränsen för samtliga oljeproducentländer.

Förutom oljepriset har nu Saudiarabien ännu ett problem - kriget i Jemen, som ser ut att bli segdraget. Håller det på länge blir det en ytterligare belastning på Saudiarabiens statsfinanser. Även Qatar har ju blandat sig i detta krig och även de lider av underskott i statsfinanserna.

5 kommentarer:

  1. Om Saudi har ett mål så är det inte att skada USA:s skifferoljeproducenter utan att skada och helst eliminera Iran.

    Genom Obamas märkliga uppgörelse med Iran så är det bråttom. Sanktionerna mot Iran ska tas bort steg för steg. När de är borta kan Iran gå på offensiven:Shia mot Sunni.

    Saudi har din olja i de östra delarna av landet, där befolkningen till stor del är Shia-muslimer. Irak är redan Shia- kontrollerat. Ett uppror av Shia-separatister i östra Saudi öppnar upp för att Iran och Irak hår in och tar över de saudiska oljefälten.

    Skulle USA tillåta detta?
    Ja, om de nu byter sida så kan inte Saudi lita på USA. Tidspressen är hård så det gäller att agera:
    - Stötta ISIS i deras krig mot Irak
    - inrätta en lojal Sunni-regim i Jemen
    - Kör oljepriset i botten. Kanske kan det få Iran att kollapsa.

    Det är en kamp på liv och död. Kanske är läget så allvarligt att man är beredd att göra besparingar på prinsarnas lyxliv.

    SvaraRadera
  2. @Tango
    Din förklaring är mer trolig. Tror dock inte Saudi ligger bakom utan att USA är med på noterna. Avtalet med Iran kanske bara är en skenmanöver som USA inte tänker genomföra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. USA styr inte Saudi. De kan tänka själva.
      Att USA hotar med att byta sida och gå över till Iran beror förmodligen på att de är missnöjda med Saudi.
      USA ligger inte bakom ISIS. De saknar helt incitament. Deras avsikt var att upprätta ett demokratiskt och välfungerande Irak, Detta kom att innebära att de lierade sig med den shiitiska majoriteten. Ju värre det går för Irak destå värre är det för USA

      Saudi å andra sidan har allt att förlora om:
      . Det upprättas en demokratisk välfungerande stat med mänskliga rättigheter i närområdet.
      . Det upprättas en shiitisk odemokratisk stat i Irak.
      Det bästa alternativet för Saudi är en odemokratisk sunnitisk stat. Därför väljer man att
      stödja ISIS.

      En etablerad ISIS-stat är också viktig för att spräcka den Iranska planen för att ta över mellanöstern som sammanfattas i slagordet:
      "Vägen från Iran till Jerusalem går över Kerbala"
      Se på kartan, Syrien är en Iransk lydstat. Om Irak kan inordnas under Irans beskyddande hand så kontrollerar man ett landområde från iran och fram till Israels gräns. Om Iran sedan skulle kunna erövra Israel så skulle Iran få en jättestatus och kunna ta över de verkliga priset: Oljefälten runt persiska viken. Jordanien är en enkel match. Kuwait och Saudi skulle falla även de.

      Men om man istället kastar in en fanatisk sunnimuslimsk stat (ISIS) så blir inte Iran den naturlige ledaren för alla muslimer utan shiamakt som ursinningslöst dödar sunniter. Saudi är rättat.

      Radera
  3. Med vetskap om kommande Iran-avtal har oljepriset fallit senaste året, inte underligt då en stor oljeexportör kommer tillbaka på marknaden.

    Saudi måste fortsätta pumpa max för att få in så mycket pengar det går till budgeten.

    Mer komplicerat än så behöver det inte vara.

    SvaraRadera
  4. Jag har funderat på om det finns ytterligare ett syfte - att minska Rysslands oljeintäkter.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.