2016-03-01

Mosuldammen - världens farligaste

I norra Irak, strax norr om Daesh-kontrollerade storstaden Mosul, ligger Mosuldammen på floden Tigris. Denna 110 meter höga damm kallas för världens farligaste, eftersom den är byggd på berggrund som delvis består av vattenlösligt gips. Detta gör att det ständigt uppstår sprickor och hål runt om dammen, som måste fyllas i efter hand med betong.

I januari i år varnade den amerikanske generalen MacFarland för att dammen kan brista och tillade att "om denna damm låge i USA skulle vi ha tömt sjön bakom den". Ny kommer nya varningar, denna gång från USA:s ambassad, som varnar amerikaner i Irak för att de måste ha utrymningsplaner för den händelse att dammen skulle brista - en risk som de bedömer vara större än någonsin.

Ett dammbrott skulle inom fyra timmar dränka miljonstaden Mosul i en 20 meter hög flodvåg. De 11 kubikkilometer vatten som finns i dammen skulle därefter fortsätta nedströms och drabba städer såsom Tikrit, Samarra och Bagdad, om än inte lika hårt som Mosul, då flodvågen skulle vara lägre efter den långa färden. Iraks huvudstad Bagdad skulle drabbas efter omkring 35 timmar. Sammanlagt räknar man med att 0,5 till 1,5 miljoner människor skulle dö i de omedelbara effekterna. Därefter skulle förstås sönderslagen infrastruktur kasta stora delar av Irak in i ännu värre kaos än idag.

Det nödvändiga underhållet på Mosuldammen har skötts kontinuerligt sedan den började fyllas våren 1985 - till och med under USA:s invasion av Irak 2003, då arbetarna fortsatte i månader utan lön. Dock blev det ett signifikant avbrott i underhållet när Daesh-styrkor intog området 7 augusti 2014. Tio dagar senare återtog kurdiska och irakiska styrkor dammen, med flygunderstöd från USA. Det blev ett tillräckligt långt avbrott i betongfyllandet för att dammens grund skulle drabbas av allvarlig inre erosion, då Daesh hade fraktat bort utrustningen och jagat iväg teknikerna.

18 kommentarer:

 1. ISIS verkar vara ena riktiga toppenkillar.

  Nu undrar man vem som har ansvaret för dammen ?
  Och vad skulle hända om man tömde dammen?

  SvaraRadera
 2. Og så får vi håpe at ikke russiske fly regner dammen som legitimt mål...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dammen är en jorddamm, så även om man släpper en massa bomber på den har det ingen större effekt.
   Det största problemet är som jag skrev grunden den står på.

   Radera
  2. Ryssarna är inte terrorister.
   USA och NATO är terrorister. De har skapat kaos i arabvärlden.
   Ryska armen har 09.05. 1945. befriat världen från sataniska Hitlerismen.
   -USA och EU och NATO stödjer nazismen i Ukraina, Baltiska länder. USA har skapat sataniska DAESH, ISIL, IS.

   Radera
  3. Ryska piloter dödar inte civila !!!
   Danska piloter dödar civila ( danska NATO piloter mördade många civila i Serbien under NATO agresion mot SERBIEN 1999.

   Radera
  4. Härligt med ryska troll.

   Radera
  5. Ryssarna är världens mest effektiva anti terrorister. Se på Tjetjenien. Landets befolkning minskade med 50% pga Rysk antierrorism. 50% av fångarna i nazisternas koncentrationläget dog, bara som jämförelse.

   Den stora befolkningsminskningen var ett resultat av Rysk effektivitet, om t ex en by misstänktes för att innehålla en terrorist så kunde ryska armen gå in och döda alla i byn. Alla. Sedan försåtminirade man för att göra det fullständigt klart vad man menade.

   Vi vet detta tack vara Anna Politkovskaja. Som hämnd för att hon arbetat som journalist då mördades hon av Ryska säkerhetstjänsten.

   Andra länder står sig slätt i jämförelse med Ryssland när det gäller terrorbekämpning. Varför?

   Jo därför att man ursinninglöst är beredda att döda civila.

   Radera
  6. De är fruktansvärda lögner det du skriver. Tjetjeniens befolkningen minskade inte 50 %.
   Ana Politkovskaja var NATO-agent och föredare. Hon skrev lögner mot Rysland. Hon ville att USA,EU och NATO skall splitra Ryssland och FÖRSLAVA landets befolkning samt. stjäla naturresurser som NATO gjörde i JUGOSLAVIEN, LYBIEN, IRAK, AFGANISTAN......
   Ryssland har däremot INTE FALLIT, landet utvecklas och armeen är starkare och starkare med varje dag som går : REDO ATT BESVARA ELDEN. Varsågoda mina NATO "vänner".

   Radera
  7. Ryssland har utmärkt sig för hänsynslöshet mot civila ända sedan Ivan den förskräckliges dagar. Det är likadant idag i Syrien. Ryssland bombar civila mål, t o m sjukhus.

   Det där med att förslava befolkningen kan bara förstås med det gamla svenska talessättet: På sig själv känner man andra.

   Ryssland har en lång tradition av slaveri. Stalinismen byggde helt på att befolkningen förslavades.

   Andra lander förslavar inte de besegrade folken. Har själv varit i Baltikum. Folket där är inte slavar under NATO. De är lyckliga att vara fria.

   Om USA arbetade i en Rysk tradition skulle araberna i Irak ha förflyttats till Alaska. Irak skulle befolkas med amerikanska invandrare som skulle se till att oljeexporten fungerade. Som du kan se av exemplet Irak så har det inte skett. USA lämnade landet när de ombads att göra det. Nu får de skulden för att landet faller samman. Orättvist.

   Ryssland blir starkare och starkare och är det enda reella hotet mot freden i Europa. Övriga lander har 0 intresse av att anfalla Ryssland. Ryssland anfaller var som helst där de ser en lucka i försvaret. Trist.

   Radera
  8. Ha, ha, ha....
   Vad hände med indianer i amerika ????
   Vad hände med över 1.0000.0000 mördade i Irak ???
   Vad hände med civilbefolkningen när länder bombades med UTARMAD URANIUM DU-NATO-bomber ?????
   Om det är så bra i Baltikum, så varför 40 % av unga har utflyttat dvs. emigrerat ur dessa "länder".

   Radera
  9. @STEFAN HILL
   Du sa "USA förslavar inte de besegrade folken"
   Herren Gud, de utrottade urbefolkningen på hela kontinenten.

   Radera
  10. @anonym 03:50. Jag tänkte skriva att det inte behöver vara ryska troll i tråden, det kan också vara nyttiga idioter.
   Men med tanke på ordföljd och oförmåga att stava så är det troligen ryska troll.
   Sen finns det säkert en och annan övervintrad kommunist som fortfarande tror att Ryssland är kommunistiskt. Men till och med dessa bör vara bättre på att skriva.

   Radera
  11. När man skriver om Rysslands förbrytelser så kommer ryska troll och skriver "Men USA då ..."
   Alltså: De saknar helt argument för att försvara Ryssland och dess agerande. Ungefär som en våldtäktsman som försvarar sig med "Men Djingis Khan då ..."

   Fakta är att USA inte har förslavat befolkningen i Tyskland och Japan. Inte heller har man gjort en etnisk rensning i Irak för att få kontroll over oljekällorna.

   Nu får vi se hur Ryssland kommer att agera i Syrien. Jag tror att man snart kommer att önska sig en USA-ledd ockupation.

   Radera
  12. SVAR till STEFAN Israel HILL :
   Ja, jäfla ryssarna...hvad gjör de i Syrien ????
   Det var bättre att de lämnade ISLAMISKA STATEN i fred.

   Radera
  13. @STEFAN HILL
   Titta de blonda barn på videon och kommentera, tack !
   https://www.youtube.com/watch?v=FVbofn03Pz4

   Radera
 3. Om jag antar att utrustningen fungerar i dag skulle det efter dammtömningen saknas 750 MW el.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som om dammens elgenerering fungerar i dagsläget.
   Dessutom skulle det ju om dammen tömdes inte gå att använda den för att reglera vattenflödet nedströms.

   Radera
 4. De kontrollerar alltså Mosul och tycker samtidigt det är en bra idé att förstöra infrastruktur som behövs för att stan inte ska totalförstöras. Ingen har vad jag vet anklagat daesh för förnuft och det lär knappast ändras...

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.