2008-07-07

Inte lika illa här?

Många som jag diskuterat med, i verkliga livet och på nätet, har uttryckt åsikten att den svenska bostadsbubblan inte är lika allvarlig som den i USA. Jag håller inte med. För det första är fallhöjden från bubblans topp ungefär lika stor i procent som i USA (läs om det i mitt förra inlägg).
För att se att vi delvis har samma excesser som i USA föreslår jag att ni tittar in på www.bolanesidan.se. Där ser man intressanta företeelser som "Bolån trots betalningsanmärkning" (subprime kallar de det för i USA). Det finns även många svenskar (jag känner flera) som har lån på 100% av köpesumman för bostaden och/eller inte amorterar av på lånen.
Det finns även sådana saker som "Betalskydd Bolån". En tidsinställd bomb för både banken och låntagaren när lågkonjunkturen kommer. Först ska banken stå för ränta och amortering i elva månader om man blir arbetslös. Sen efter ett år av fruktlöst jobbsökande kommer den stora ekonomiska smällen när betalskyddet slutar gälla. Försäkringen ifråga är ju uppenbarligen konstruerad utifrån antagandet att en lågkonjunktur inte blir längre än ett år.

Sen kommer vi till den intressanta frågan - vad kommer att hända när bostadspriserna sjunkit med säg 20%? Folk kommer att bli "fastlåsta" i sina bostäder för att de helt enkelt "inte kan" sälja, eftersom de då kanske sitter kvar med 10-20% av lånet. Till skillnad mot USA är bolån i Sverige bundna till personen, inte till fastigheten. Trots allt kommer dock skilsmässor troligen att fortsätta i samma omfattning som förut, varför många blir tvungna att sälja.

Kort sagt, spräckandet av bostadsbubblan kommer att få genomgripande effekter på det svenska samhället, även om följderna kanske blir mildare än i USA p.g.a. vårt mer utbyggda sociala skyddsnät. Men frågan är också vilka effekter spräckandet kommer att få på det sociala skyddsnätet. Jag återkommer till det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.