Sverker Lenas utgår i artikeln från filmen Avatar och går över i att diskutera vårt ekonomiska system.
Trots att nyliberalismen krisat i nära två år sitter nyliberaler kvar vid makten. Banker och storföretag har nationaliserats, inte för att förändra ett odugligt system, utan för att bevara det.Men Fredrik Segerfeldt påpekar på sin blogg att
Trots att jag hängt i internationella nyliberala kretsar i ett knappt decennium kan jag faktiskt inte peka på en enda nyliberal regeringsföreträdare i ett enda land. Var någonstans sitter de vid makten?Dessutom har väl knappast de statliga räddningsaktionerna för banker och andra storföretag sin bakgrund i nyliberal ideologi, utan snarast i något slags statsinterventionistisk form av blandkapitalism. Privatisera vinsterna, socialisera förlusterna.
Men Lenas kanske inte menade nyliberal, utan någon som tror på marknadsekonomi, det vill säga alltifrån socialdemokrater och högerut. Möjligen menade han antikommunist. Frågan är då varför han inte skrev det då?
Slutligen övergår alltså Sverker Lenas till att diskutera ifrågasättandet av samhällets rådande tillväxtdogm, och det är där som jag och bloggrannarna kommer in. Kul att vi omnämns i DN, men vi blir knappast mainstream förrän ekonomisidorna nämner oss. Eller kanske Dagens Industri, Veckans Affärer eller Affärsvärlden. Men där är nog "våra" ämnen lite för obekväma - Veckans Affärer sparkade som bekant Gunnar Lindstedt, som ju är med på samma peak-oil-tåg som vi. Men ifrågasättandet av om evig tillväxt är möjlig i en ändlig värld sprider sig. Varken jag eller mina bloggrannar utgår (till skillnad från många av tidigare årtiondens debattörer i frågan) från ett ideologiskt perspektiv när vi påpekar tillväxtens problem, utan istället från de fysiska begränsningarna.
Apropå tillväxten skrev David Jonstad på Effekt igår om orosmolnet som nationalekonomerna missar, nämligen "oväntade" effekter av högt och stigande oljepris. Som exempel tar han upp livsmedelsförsörjning och annat vi tar för givet i vårt samhälle.
[Andra bloggar om tillväxt, media]
Jaså, Borg o Reinfeldt är inte gamla nyliberaler ?
SvaraRaderaAtt sen den teoretiska nyliberalismen är så verklighetsfrånvänd att den inte går att tillämpa i verkligheten är en sak, men den är den riktning vi rört oss i sen 80-talet: privat, marknad, vinst avreglerig är det fina. Stat, offentlig, skatt osv. är det fula.
Sen kommer alltid några rätttrogna nyliberaler kunna sitta och säga att felet är att man inte följer deras galna teorier.
Stödet till bankerna handlar ju bara om att man lätt överger de marknadsprinciper man annars anser ska gälla, när den egna samhällsstyrande finanseliten hotas. Glöm inte bort att Borg kommer från SEB
Du borde nog läsa Henry CK Liu:http://www.henryckliu.com/page214.html