Idag florerade ett rykte om att ett avtal om nedskrivning skulle vara klart inom några timmar, vilket såklart visade sig vara osant. Istället är senaste beskedet att vissa delar av nedskrivningspaketet kommer att vara klara inom några dagar och IIF (de privata investerarnas organisation) säger att de förväntar sig ett avtal om nedskrivningen av Greklands statsskuld nästa vecka. Jaha. Jag har något minne av att jag har hört liknande förut. Det har hetat "på fredag" eller "nästa vecka" ganska länge nu. Att få till ett avtal verkar vara lika svårt som att försöka komma fram till regnbågens fot - när man gått en bit har den förflyttat sig bortåt.
Som jag påpekade för några dagar sedan finns det stora problem i förhandlingarna om den "frivilliga" nedskrivningen i form av ovilliga fordringsägare. Jag är inte optimistisk vad gäller möjligheten till avtal och de ständigt framskjutna måldatumen bekräftar min bild.
Även förhandlingarna med ECB, EU och IMF ska tydligen som vanligt vara klara "inom några dagar". Jag tror att man när några dagar har gått kommer att upprepa samma mantra och hoppas att vi glömt vad som sades för några dagar sedan.
Hanteringen av Greklands statsskuldskris har från början fram tills nu varit ett gigantiskt misslyckande från EU:s sida. EU:s ledare började hanteringen av krisen i förnekelsestadiet i slutet av 2009 för att sedan övergå till förhandlingsstadiet, där man uppenbarligen fortfarande befinner sig. Samtliga åtgärder har hela tiden visat sig vara för lite för sent (eller helt felaktiga) på grund av de komplicerade beslutsprocesserna, makthavarnas ovilja att se sanningen i vitögat och deras dubbla agenda att vilja rädda EU-bankerna från förluster. Samtidigt går den grekiska patienten långsamt mot ett allt sämre tillstånd. Vanligt folk i Grekland är mycket hårt drabbade - framförallt de fattigaste.
Jag kör en repris på diagrammet från i somras, som visar hur Greklands statsskuld och BNP utvecklats.
Den sista december 2009 uppgick statsskulden till 127 procent av BNP och som det såg ut i somras väntades statsskulden ha växt till 160 procent av BNP den sista december 2011 - jag har inte den senaste siffran tillgänglig, men det har inte oväntat blivit värre än man trodde i somras.
Har man alltså åstadkommit något positivt för Grekland? Nej, kurvan för statsskulden visar fortfarande inga som helst tecken på att plana ut. Vad värre är, så divergerar den fullständigt från BNP-utvecklingen. Jag anser alltså att "räddningen" av Grekland får ses som ett totalt misslyckande.Jag läser också att IMF vill att Grekland sänker minimilönerna som villkor för ytterligare meningslösa nödlån. Jag har nu ett radikalt förslag - inför istället en maximilön i Grekland! Allt över denna maximilön går som skatt till staten. Därmed drabbas inga fattiga, utan bara rika. Dessutom får staten mer inkomster. Eftersom alla åtgärder hittills visat sig ganska verkningslösa eller förvärrande för Greklands situation är det dags att förutsättningslöst pröva nånting "outside the box".
Dessutom behövs tydligen större nödlån än tidigare beräknat. Inte förvånande. Den 20 mars är datumet alla i slutändan jobbar mot, då en finansieringslösning måste vara på plats för att undgå en ostrukturerad grekisk statsbankrutt.
Historien om
SvaraRaderaMäster Skräddare
är lite vad man tänker på
när det gäller grekland o hela euro,usa o globala krisen det slutar med att vi blir BLÅSTA
Hoppas att detta börjar att reflekteras på börskurserna snart. Sitter på korta positioner som jag måste ur om det forts gå upp. Att USA börserna stängde nedåt ger ju lite hopp om att det smittar av sig på Europa inför morgondagen.
SvaraRaderaDe investerare i USA som satsar på att gå kort gör det med säljoptioner som går ut i maj. Det är tidshorisonten de anser vara säkra på en större nedgång, även om det kortsiktigt ser positivt ut.
SvaraRaderaAtt sänka minimilönerna för människor som redan lever under svältgränsen skulle sannolikt medföra en flyktingström på ett par miljoner greker till västra och norra Europa. Kan bli ett intressant test för den fria rörligheten inom EU. Samtidigt skulle mängder av albaner, moldavier m.fl. som idag försöker försörja sig i Grekland flytta vidare västerut till bättre "jaktmarker". Så istället för att ge våra stödbiljoner till finanshajarna via IMF och krisfonderna och sedan tvingas försörja miljontals fattiga flyktingar vore det kanske smartare om vi skrev av Greklands skulder direkt. Det skulle inte drabba någon fattig.
SvaraRadera//Pelle
Maximilön var det bästa jag hört på länge för ingen varken behöver eller förtjänar mångmiljonlöner som vissa har.
SvaraRadera/Martin
Det borde väl vi ha i Sverige också, gränsen för höginkomsttagare är väl 19000SEK brutto. Allt däröver borde skattas bort. Rätta mig om gränsen var fel.
Radera"Fattigdomen fördrages med jämnmod, då den delas av alla. Den blir outhärdlig, då den dagligen kan jämföras med andras överflöd." -Wigfors
Lord Monckton sa redan i december att Grekland då givits tillstånd att konkursa måndagen den 12 mars.
SvaraRaderaHan om någon borde veta.
Kolla hans profil på Google - han var nära medarbetare till Järnladyn
Grekland kommer mer 100% säkerhet få sitt krislån. EU kämpar just nu med att skruva ihop det hela. Alternativet att inte betala ut är så illa att man försöker rättfärdiga en utbetalning. Det är billigare att betala till Grekland än att landet ställer in betalningarna, som då kommer att drabba EU:s stora banker.
SvaraRaderaDet gäller alltså att sjösätta det minst dåliga alternativet.
EU-ledarna kommer att fem i tolv meddela att de hittat en lösning för att bekräfta sin legitimitet.
Lord Monckton? Åker han Maybach eller Phantom? Annars är han ingen riktig lord.
SvaraRaderaAlltså jag är inte så insatt, men har Grekland tidigare fått ett lån och att de nu vill ha ett till? Eller hjur har turerna gått? Vad har Grekland, EU, IMF och så vidare gjort respektive inte gjort tidigare?
SvaraRadera