Spaniens problem har hamnat lite i skymundan när nyhetsflödet inom ekonomi har dominerats av Grekland, men förra veckan kom siffror om de spanska bankerna som oroar finansmarknaderna. Det är inte konstigt att de är oroade, för siffrorna ser allvarliga ut.
För det första har de spanska bankernas utlåning fallit kraftigt. I december föll deras totala utlåning med 3,3 procent jämfört med året innan, vilket är den största nedgången på 50 år. Det råder alltså kredittorka i Spanien. Dessutom har andelen dåliga lån hos bankerna ökat från 7,5 procent i november till 7,6 procent i december. De dåliga lånen har ökat länge, från omkring 11 miljarder euro för fem år sedan till nu 136 miljarder euro.
Allvarligt är också att de spanska bankernas inlåning sjunker snabbt. I december föll den med 4,6 procent från ett år tidigare.
Inte konstigt då att de spanska bankerna behövt vända sig till ECB. Utan ECB:s treårslån (LTRO) skulle troligen de spanska bankerna ha upphört att fungera innan jul. I januari steg de spanska bankernas lån från ECB till 133 miljarder euro, vilket är den högsta siffran någonsin. Det är dessutom en saftig ökning från 119 miljarder i december och bara 69 miljarder i september.
Spanska banker har hittills kunnat dölja efterverkningarna av den spruckna monumentala spanska bostadsbubblan i flera år tack vare generösa bokföringsregler, men frågan är när det hela spricker.
Edward Hugh skrev häromdagen mer ingående om utvecklingen i Spanien för den som är intresserad av att läsa mer.
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
3 timmar sedan
Innan kraschen 2008 var det nästan ingen som såg att det kunde krascha.
SvaraRaderaNu tror nästan alla att det kommer att krascha....så antagligen händer då ingenting, utan det segar sig fram under åratal.
Så länge det funkar att trycka pengar kommer man att göra det.
Skådespelet om Grekland är en teater av sällan skådat slag..om de så skall tvingas ta emot nödlånet så skall de ha det. Det är det "snyggaste" sättet att rädda tyska och franska banker.
Hej
SvaraRaderaKan någon utveckla detta med redovisingsreglerna som anses vara annorlunda i Spanien. På vilket sätt avviker de från gällande normer i tex Sverige.
mvh Görre
Görre:
SvaraRaderaJag kommer inte ihåg någon länk eller exakt hur det var, men det handlade om när man måste skriva ner dåliga krediter. Vad jag har förstått så sitter spanska banker med stor dålig utlåning till byggföretag och bolåntagare, men slipper skriva ner värdet av dessa "tillgångar". Därmed slipper de än så länge en soliditetskris.
Spekulativt kan det vara så att man har generösa regler för när en tillgång anses stadigvarande har minskat i värde. En fastighet kan långsiktigt värderas över en konjunkturcykel vilket innebär att värdet kan hållas upp genom en lågkonjunktur.
SvaraRadera/period av hög vakans o/e låga hyresintäkter. Vad som är konjunktur och/eller struktur är en svår fråga men som Du noterat öppnar denna typ av diskussion frågan om vad som är rätt värde långsiktigt. Värderingen är en het fråga men där aktieägare och finansiärers intresse sammanfaller - en motpol är möjligen skattemyndigheten och kanske finansiärens finansiärer? I vart fall torde vi inte få se sanningen innan det är för sent.
Fordringar dvs lånen borde vara enklare att värdera bla utifrån låntagarnas betalningsförmåga. Efter ett antal dagars försening i betalning av ränta/amortering borde frågan om reservering komma upp på agendan. Men även här finns säkert ett utrymme för godtycke.
Mvh Görre