2012-04-09

Dags för Spanien?

Förra veckan blev det som jag skrev åter ett skifte till "risk off" på finansmarknaderna. Spanien befinner sig nu i fokus för oron. Effekten av de tusen miljarder euro i LTRO-lån som Europeiska centralbanken gett bankerna börjar klinga av och marknaderna behöver en ny fix.

Vad gäller Spaniens budgetunderskott har den nya regeringen redan meddelat att de hoppas på 5,3% istället för tidigare förhoppningen 4,4% i år. Samtidigt är Spaniens arbetslöshet på närmast grekisk nivå, både vad gäller arbetslösheten totalt och ungdomsarbetslösheten. Premiärminister Rajoy säger att det inte är aktuellt med något räddningspaket för Spanien. Jag tror inte heller att det är aktuellt, men det beror inte på att de inte behöver något, utan på att de är alldeles för stora för att det skulle vara möjligt.

Tittar vi på räntorna för tioåriga statsobligationer (nioåriga för Irland) ser de ut så här för Spanien, Italien, Portugal och Irland det senaste året.
Irland har efter en orostopp i somras sjunkit tillbaks rejält. Marknaderna tror tydligen i viss mån på deras möjligheter. Vad gäller Portugal däremot ser det fortfarande illa ut och de är på dessa nivåer helt beroende av stöd utifrån. För Italien verkar oron för tillfället ha toppat runt årsskiftet och räntan på statsskulden har sjunkit tillbaka sedan Monti tog över efter Berlusconi. Den senaste tiden har dock räntan gått upp något. Spanien har dock gått om Italien, vilket är helt riktigt med tanke på att landets grundförutsättningar är betydligt sämre på grund av efterverkningarna av deras spruckna bostadsbubbla. Spaniens arbetslöshet är i en helt annan division än Italiens.

Nu väntar vi på att det ska dyka upp fler dolda obehagliga fakta vad gäller Spaniens skulder och underskott framöver.

Läget för Grekland är knappast bättre nu än förut. Så här ser kurvan för deras ränta på tioåriga statsobligationer ut det senaste året (observera att det är annan skala än i diagrammet ovan).
Det stora fallet nyligen orsakas förstås av statsbankrutten (eufemistiskt kallad omstrukturering av statsskulden eller obligationsbyte). De nya obligationerna handlas dock redan till en horribelt hög ränta, som ligger långt över räntan för tvåan Portugal och en bra bit över nivån för ett år sedan. Dessutom stiger räntan stadigt. Inget problem löst för Grekland och marknaderna förväntar sig uppenbarligen en andra statsbankrutt inom överskådlig tid.

Ännu ett litet tecken på det grekiska samhällets pågående kollaps är att Greklands friidrottsförbund ställer in all sportslig verksamhet på grund av allvarliga nedskärningar. Detta under det år då det ska hållas olympiad i London.

Tillägg: Galen? tipsar om ett diagram från bloggen Early Warning över arbetslösheten i PIIGS-länderna. Ett under att Spanien har lyckats hålla sina ekonomiska problem under mattan så länge med tanke på hur deras arbetslöshetskurva ser ut. Notera också utvecklingen i Portugal den senaste tiden.

4 kommentarer:

  1. Blir imponerad över hur enkelt det verkar vara att plocka fram statistik över allt möjligt. Jag försöker hitta nåt om vad en svensk matkasse kostade 2001 till 2011. Finns nog på scb men hur söka?
    Tore

    SvaraRadera
    Svar
    1. KPI uppdelat efter varu-/tjänstegrupper hittar jag här hos SCB. Väg för att hitta fram: "Hitta Statistik" - "Statistik efter ämne" - "Priser och konsumtion" - "Statistikdatabasen".
      Den säger dock inte vad just en matkasse kostade i kronor räknat, men ger en uppfattning om hur matpriserna varierat.
      Man lär sig efterhand var och hur man ska leta efter statistik och omvandla den till ett format man kan använda i kalkylprogram. T.ex. räntehistoriken ovan finns presenterad som diagram på en massa ställen, men är svår att hitta i tabellform så man kan göra egna diagram och jämföra vad man vill.

      Radera
  2. Arbetslösheten i PIIGS-länderna finns redovisad i ett färskt inlägg från Early Warning:

    http://earlywarn.blogspot.se/2012/04/piigs-unemployment.html

    Spaniens arbetslöshet är faktiskt högre än Greklands. Inge bra...

    SvaraRadera
  3. När stora förändringar ska ske tar det tid. Men när de väl sker blir de förändringar som vi inte kunnat föreställa oss (utom vi som nördar på bloggarna). Jag är glad över att jag inte hoppat på "bostadskarriären" under förra året som var planerat. Men jag är förbannat att så många lurats in. Det kommer bli oroligt. Jag är beredd, men hur många är det?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.