2012-04-25

Håller EU-kärnan ihop?

I söndags hölls första omgången i årets franska presidentval, och utgången blev att François Hollande (nästan 29% av rösterna) och Nicolas Sarkozy (drygt 27%) går vidare till andra omgången 6 maj. Det ser ut som om Sarkozy behöver ett mirakel för att lyckas vinna över Hollande, så som det ser ut i opinionsundersökningarna. De flesta fransmän kommer i första hand att rösta mot Sarkozy, även om det innebär en röst på socialisternas Hollande.

Marine Le Pen från högernationalistiska Front National fick hela 18% av rösterna. Nästan var femte fransman röstade alltså för ett uttalat främlingsfientligt och EU-kritiskt parti. De flesta av dessa väljare lär inte rösta på EU-vännen Sarkozy.

Vi får se om Le Pens framgångar håller i sig i valet till den franska Nationalförsamlingen i juni. Ett problem för henne är att det franska valsystemet med majoritetsval i enmansvalkretsar kraftigt missgynnar alla partier utom de största. Skulle de behålla runt 18% av rösterna kan dock Front National eventuellt lyckas få in några mandat.

Den stora frågan efter det franska presidentvalet blir hur EU-samarbetet ska se ut och hålla ihop framöver. Trolige vinnaren Hollande har nyligen sagt att budgetåtstramningarna runt om i Europa håller på att "bringa desperation till folket" och att han kommer att fokusera om ekonomin på tillväxt om han vinner. Därmed tycks Hollande redan vara på kollisionskurs med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som igår svarade att balanserade budgetar är bästa svaret på skuldkrisen. Hittills har Frankrike och Tyskland genom "Merkozy" gemensamt drivit en linje gentemot PIIGS-länderna, men detta kan alltså förändras rejält efter 6 maj.

För att ytterligare spä på EU:s problem föll den holländska koalitionsregeringen i helgen, då de inte lyckades komma överens om budgetnedskärningar för att få ner underskottet från 4,6% till de stadgade 3%. Det blir troligen nyval i september, men det är svårt att få ihop en majoritetsregering i Nederländerna, då landet har en lågt satt spärr för småpartier. Därmed ser ännu ett av Tysklands stödländer ut att falla ifrån och hamna i en politiskt osäker situation samtidigt som de fortfarande har ett alltför stort underskott i statsfinanserna att hantera. Dessutom riskerar Holland nedgradering av sitt AAA-kreditbetyg.

Idag kom siffror på att Storbritannien åter gått in i recession, vilket blir den första "dubbeldippen" sedan 1970-talet. Inte oväntat att det skulle hända. Därmed kommer Storbritannien att få fullt upp med interna problem och kommer att vara betydligt mindre intresserade att vara med på tyskarnas EU-planer.

7 kommentarer:

  1. Fram med popcornen, blir en spännande EU-vår efter utfallet av valen i Frankrike och Grekland..

    SvaraRadera
  2. Håller med Per, fram med popcornskålen , mycket spännande tider. Merkel klamrar sig stenhårt fast vid prestige/maktprojektet Euron med sedvanliga floskler om att det som är bra för Europa är bra för Tyskland. Men hon talar i egen sak. Tysklans status som stor nettoexportör förstärks med Euron som, ur tyskt perspektiv, är en nedtryckt valuta. Men jag tror att Euron i sin nuvarande form är dödsdömd. Det är en tidsfråga innan det spricker. Jag tror att det är nödvändigt att offra Euron för att hålla liv i EU, som åtminstone i teorin, skulle kunna vara ngt bra.

    SvaraRadera
  3. Men samtidigt jobbar de opolitiska tjänstemännen i kommissionen på att utvidga EU. I veckan kom väl ett avtal med Turkiet som beredde väg för Medelhavsunionen med stora delar av Nordafrika och Israel som medlemmar. Känns inte helt friskt.

    SvaraRadera
  4. Mats, jag tänker i samma banor som du. Euron är en dödsdömd valuta samtidigt som Tyskland har mest att vinna på att den finns kvar. Rena vitamininjektionen för tysk ekonomi. Ska bli intressant att följa spektaklet, som kommer att innebära många överraskningar. En världsvaluta som euron är så komplex att ingen förmår avveckla den i ordnade former. Euron kommer att monteras ned steg för steg. I ett komplext system som eurovalutan verkar i är det omöjligt att reda ut och förutse orsakssambanden och därmed vad som kommer att hända när olika åtgärder sätts in i en avvecklingsprocess. Denna process har redan startat även om man officiellt inte kommer att medge detta. Sommaren blir het!

    SvaraRadera
  5. Du menar "Merkozy".

    SvaraRadera
  6. Eller "Sarkel"?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.