2012-06-19

Skjut budbäraren!

EU-parlamentet röstar idag om ett förslag att skärpa reglerna för kreditvärderingsinstitut. Förslaget kommer från EU-kommissionen, som är de som har rätt att föreslå ny EU-lagstiftning.
I upptakten till krisen så värderade kreditvärderingsinstituten många komplexa finansiella instrument som säkra investeringar som senare visade sig vara nästan värdelösa. Men det har varit svårt för investerare att stämma instituten på skadestånd. Leonardo Domenici påpekar att det här måste förändras.
...
Kreditvärderingsinstituten har nedgraderat euroländerna även när de genomför tuffa åtstramningar vilket får dem att betala högre räntor på sina skulder.

- Från början föreslog jag ett förbud mot obeställda värderingar av statsskulder, även om det just nu inte finns någon majoritet som stöder detta förslag, säger Domenici.

Men hårdare regler för värderingen av statsskulder är på gång: värderingar måste ta hänsyn till den särskilda situationen i landet. Inga recept eller riktlinjer för politiska förändringar kommer att ges och en kalender över publiceringar av värderingar måste ges till Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA).
Det är förstås den sista biten som är mest intressant. EU-eliten har varit mycket irriterad över att kreditvärderingsinstituten sänkt betygen för EU-länder med alltför hög statsskuld. Det man egentligen borde kritisera kreditvärderingsinstituten för är dock att de varit alltför senfärdiga i sina nedgraderingar. Inte förrän statsskulden passerat rimlighetens gräns gör de något. Detsamma har ofta gällt konkursmässiga företag, där betygssänkningar till skräpstatus ofta kommer först tätt innan konkursen. Jag undrar hur EU-eliten tror att något skulle bli bättre av att man reglerar på vilket sätt man får påpeka att kejsaren inte har några kläder.

Nu talas det till och med om att EU ska starta ett eget kreditvärderingsinstitut - som om det skulle göra saken bättre!

Som vanligt är det säkrast att skjuta budbäraren som kommer med de obehagliga nyheterna.

Idag läser jag också att det troligen är värre än vad man sagt för de spanska bankerna, som kanske behöver mer än 100 miljarder euro i nödlån. Inte oväntat att det var så, men oväntat att det skulle komma så tätt efter de spanska bankernas räddningspaket annonserats.

3 kommentarer:

  1. http://www.bbc.co.uk/news/business-18502003

    SvaraRadera
  2. Han ville alltså förbjuda omdömen av förd politik som inte var beställd av politikerna själva

    SvaraRadera
  3. Det luktar Sovietunionen om hela EU projektet.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.