2013-02-14

Frankrike mot recession och åtstramningar

Häromdagen erkände Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius att franska staten troligen missar budgetmålet för 2013 på 3 procents underskott. Detta bygger nämligen på en tillväxt i ekonomin på 0,8 procent, men nu förväntas tillväxten bli noll till väldigt liten (IMF räknar med 0,3 procent). President François Hollandes regering kan därmed tvingas till inte bara skattehöjningar utan även impopulära nedskärningar för att klara statsbudgetkraven i EU:s stabilitetspakt. Det hela förnekades dock senare av finansminister Pierre Moscovici som sade att tillväxt på 0,8 procent står fast, men det dröjer nog inte så länge innan verkligheten kommer och knackar på även hos honom.

Frankrikes ekonomi har endast uppvisat en anemisk tillväxt sedan april 2011 och arbetslösheten är över 10 procent och ökande. Att landet plötsligt skulle uppvisa en real ekonomisk tillväxt på 0,8 procent i år framstår som osannolikt.

Nu blir det istället säkerligen nedskärningar i statsbudgeten, som i sin tur sänker ekonomin mer. Och så vidare i den onda spiralen.

5 kommentarer:

  1. Frankrike har problem med konkurrenskraften, 2013 blir ett intressant år.
    http://www.nejtillemu.com/images/francegermany0312.png

    SvaraRadera
  2. Då är det tur att EU stöttar de franska bönderna så att de slipper
    äta barkbröd!

    SvaraRadera
  3. Frankrike är ett sorgligt politiskt kapitel som likt en gökunge trängt undan sitt näringsliv och utökat sin kostsamma komplexa statsmakt. Var finns deras räknenissar med inflytande och respekt...?

    40% av sin världsmarknadsandel har Frankrike, svindlande nog, tappat
    sedan Euron infördes! Inte nog med Frankrikes dramatiskt försämrade
    konkurrenskraft; dessutom fortsätter man att expandera sin väldiga
    offentliga sektor.

    "The time-bomb at the heart of Europe" skrev en känd tidning om Frankrike. Ett företag som behöver avveckla eller lägga ner en mycket
    olönsam verksamhet får inte p g a statliga regleringar. Ett stort
    välkänt företag har försökt lägga ner en allvarligt förlustbringande
    verksamhet, men fortfarande efter 2 år inte medgivts göra det. Man
    måste nämligen ansöka om tillstånd och förhandla med franska staten,
    som hittills inte accepterat - trots ansökan, förhandlingar och
    vidlyftiga ekonomiska erbjudanden från företaget. I stället har de
    anställda ockuperat lokalerna för att kunna fortsätta den
    kapitalförstörande verksamheten. Tror man verkligen att det gynnar
    utvecklingen av sitt livsviktiga näringsliv?

    Nyligen beslutade Frankrike även att försöka genomföra 75% skatt på
    all arbetsinkomst över en viss nivå. Helt otroligt, hur kan en
    majoritet verkligen tro att det uthålligt skulle kunna gynna deras
    lands livsviktiga näringsliv?

    Svårt att se hur Frankrike, med sina egensinnigt avvikande regler och
    nuvarande djupt rotade inställning, seriöst skulle kunna bidra utvecklingen av EU:s viktiga näringsliv, export och välfärd. Nyligen
    blev Frankrike rättmätigt nedgraderat av Moody's, men väljar-majoriteten och dess hybris-aktiga regering kanske anser sig vara en så pass betydelsefullt stor EU-medlem att man bara kan köra vidare på sin valda väg. Man kunde snarare tro att de vill ha ett samarbete med Argentina...sorgligt.

    Cisco Kid

    SvaraRadera
  4. Det verkar som om marginalerna mellan investerat kapital och avkastning minskar i stora delar av EU. De flesta förslag till lösning får till följd - mindre pengar till de som är tvingade att konsumera för att inte allt skall falla samman.
    Allt fler bedömare menar att konsekvensen av den rådande exponentiella tillväxtteorin är det vi ser utspela sig i EU- länderna. Kanske att oljepriset också är en dominerande faktor för den avtagande tillväxten.
    Om inte, så borde vi se en återgång till det "normala" efter fem år av enorma kapitalinjektioner som kompensation för den tillväxt vi tidigare vant oss vid.
    Som jag ser det är det stora historiska skeenden vi ser idag och ffa framför oss i tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men en stor del av kostnadena är fortfarande löner och en väldigt stor del av lönen, och vad den används till är skatt! Det finns alltså väldigt mycket dökött att skära av innan de inblandade (arbetarna) blir lidande. Sänk skatten (löneskatt, arbetsgivaravgift, moms)!

      Den retoriska frågan är om politikerna kommer skära i skatterna, deras inkomst, eller låta företag gå i konkurs eller aldrig etableras på grund av skatter och regler? Vad vet de om Sverige idag, räknar de godsvagnar och lastbilsleveranser?

      En av de viktigaste aktiviter vi kan göra är att skära ner de offantliga kostnaderna medans tid är, det vill säga innan traktens företag gått i konkurs. Men hur många politiker eller väljare tänker preventivt?

      Som exempel kan jag berätta att vi numera beställer en hel del komponenter gjorda efter ritning i Kina istället för hos en lokal mekanisk verkstad. Fin kvalitet, inga språkproblem, snabba leveranser.

      Det är bråttom, väck en politiker!

      Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.