2014-05-20

Reinfeldt landsförrädare

Jag läser i SvD att vår statsminister Fredrik Reinfeldt anser att utländska företag måste skyddas. Detta apropå diskussionen om det handelsavtal TTIP som håller på att förhandlas fram mellan EU och USA. Mer om TTIP-avtalet kan du läsa på ttippen.se.

Vad Reinfeldt säger är alltså att utländska företag måste skyddas mot demokratiskt fattade beslut i Sverige. Dessa beslut är grundade i vad svenska folkets valda representanter anser ligger i Sveriges intresse. Statsministern ska representera Sveriges intressen. Nu är han för ett förslag som i längden kan verka emot Sveriges intressen. Därmed kan man se det som att Reinfeldt är en landsförrädare.

TTIP-avtalet innehåller ett avsnitt om något som kallas "Investor-State Dispute Settlements" (förkortat ISDS). Detta avsnitt ger investerare rätt att stämma en stat där man investerat om de inför nya bestämmelser som direkt eller indirekt påverkar investerarens vinst. Därmed kan investeraren kompenseras ekonomiskt eller så tvingas staten att dra tillbaka de nya bestämmelserna. Det skulle till exempel kunna handla om att Sverige inför en skatt på råvaruuttag i exempelvis gruvor (idag är dessa löjligt små). Då skulle gruvbolagen kunna stämma svenska staten för minskad vinst. ISDS är alltså en helt grotesk företeelse och så länge TTIP-avtalet innehåller sådana klausuler måste det stoppas för allas bästa. Men vår statsminister Reinfeldt förespråkar alltså ISDS-klausuler!!

TTIP-förhandlingarna sker på EU-nivå, så därför är det viktigt att i veckans EU-val rösta på partier som är kritiska till detta. Det finns för övrigt en hel massa annat inom EU som behöver rättas till. Därför är det viktigt med EU-kritiska partier och framförallt viktigt att dessa partier inte bara är av den rasistiska sorten, som lätt kan avfärdas. Jag kommer därför att rösta på Vänsterpartiet i EU-valet.

Kom ihåg att du inte är tvungen att rösta på samma parti i alla årets val. Vad som är bra i EU-parlamentet är inte nödvändigtvis samma som är bra i Sveriges riksdag, ditt landsting eller din kommun. Sätt dig in i vilket parti som är bäst på respektive politisk nivå.

EU-valkampanjen präglas för övrigt av en massa fluff som inte har med EU att göra. Så gott som alla politiska partier verkar ta upp frågor som inte bestäms på EU-nivå.

För att få lite bakgrund till EU, läs min EU-historia:

16 kommentarer:

 1. Kan du definera rasistiskt parti?

  Eftersom vänsterpartiet är ett kommunistiskt parti så kan vi väl prata om kulturrasism (wiki: kulturrasism) då vi kan ta politiks kultur, vilket vänster och du står för.

  För mig är det obegripligt att du gör skillnad på rasism och kulturrasism, eftersom oliktänkande ska avvecklas, i mest radikala fall genom våld och gulag.

  Men det är kanske så att du är en ättling till någon som stal från dem som jag är ättling till, och kanske är du en ättling till samma person som satte folk i gulag, folk som jag är ättling till?

  Vem vet? Jag vet i alla fall att jag är emot politisk våld, oavsett ras eller kultur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märklig kommentar, du kan ju inte på allvar mena att du kommenterar Flutes blogginlägg?

   Radera
  2. Haha, håller med, helt osammanhängande och obegripligt.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. H Bylund: Att kalla någon för "knäppskalle" bryter mot kommentarsreglerna:
   "Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte."
   Jag raderar din kommentar.

   Radera
 2. Frågan är väl mer i vilken juristiktion avgörandet skall ske,

  Anne Ramberg ser dock en inkomstkälla :)
  http://ttippen.se/2014/05/16/ttip-ar-i-allra-hosta-grad-ett-hot-mot-folkhalsan-anne-ramberg/

  SvaraRadera
 3. Because you are worth it flute !!
  http://www.youtube.com/watch?v=wAHv3UnXvmM&feature=player_detailpage#t=11

  SvaraRadera
 4. Vänsterpartiet ?? Never, ever !!!

  SvaraRadera
 5. Landsförrädare? Det är han redan eftersom han skrev under Lissabon-fördraget där vi gav upp vår suveränitet som nation och blev en underordnad medlem i en union

  SvaraRadera
 6. Flute du tar då i. Reinfeldt är väl knappast en förrädare utan en sann nyliberal politiker som hatar staten och vill avveckla det ämbete han själv innehar och ge total valfrihet till alla medborgare genom en fri och öppen oreglerad marknad. Egentligen liknar han mer en samhällsomstörtare! .

  SvaraRadera
 7. Vänsterpartiet?!

  Det är väl bara drömmare som röstar på v och mp. Dessa två partier föreslår ju alla möjliga orealistiska förslag i parti och minut i vetskap om att dom aldrig någonsin behöver ta reellt ansvar för den föreslagna politiken.

  Men så vinner dom heller aldrig medelklassens röster då de flesta normalt funtade förstår att levnadsstandarden kommer sjunka om man, som i Vs fall, vill förstatliga banksektor och nyckelindustrier i kombination med höjda skatter och allmänt inskränkt frihet.

  Jag hade kunnat respektera V om de medgav att alla generellt kommer få det sämre materiellt och kan glömma två bilar i ett hushåll och thailandsresa med deras politik, men att skillnaderna mellan människor kommer minska. Men sånt får man läsa mellan raderna, vilket de flesta normalbegåvade också gör.

  Om man nu vill rösta EU-kritiskt, men ändå kräver någon slags verklighetsförankring, så är väl piratpartiet eller junilistan att fördra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taktikröstning kallas det för! Skulle V vara i storlek med S skulle jag nog inte rösta på dem.

   Radera
  2. Eller bara "otur" när du tänker..... du använde ordet "historierevisionism" tidigare...du behöver inte ens bemöda att förklara din syn på V.

   Hur som du har all rätt i värden att välja V

   Radera
  3. Ja Per.
   Visioner är farliga. Att tro att det finns en bättre värld är orealistiskt och tyvärr har du rätt. Det finns inget annat än livets Grottekvarn. Är 8 timmars arbete dagar i veckan i 40 år ett mänsklig behov? var titeln på en bok på 70-talet. Nu är det högsta Guds bud om nu 40 år ska räcka.Hur mycket sämre har vi det sedan arbetstiden gått ned från 72 till 40 timmar?
   Jag bara undrar.

   Radera
 8. Olle Svenning- Så krossades EU projektet - http://www.aftonbladet.se/kultur/article18908767.ab

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.