2014-05-01

Historierevisionism hos Cornucopia?

I ett försök att smutskasta arbetarrörelsens helgdag 1 maj skriver bloggrannen Cornucopia om att 1 maj skulle firas till minne av terrorister och polismördare.
1:a maj är en kommunistisk och socialistisk helgdag, som inrättades för att hedra terroristerna och mördarna, som mördade sju poliser i Haymarket-massakern i Chicago den 4:e maj 1886. Den kommunistiska och socialistiska andra internationalen fastställde att 1:a maj skulle vara den dag man firar dessa polismord.

Haymarket-massakern började som en fredlig demonstration för strejkande arbetare, men en bomb kastades mot poliserna som bevakade demonstrationen, dödande sju poliser. Polisen använde förstås sin nödvärnsrätt och besvarade angreppet och fyra demonstranter dödades. (Wikipedia)

1889 ville kommunistinternationalen att man skulle fira terroristenra och polismördarna. 1891 fastställde den andra kommunistinternationalen att 1:a maj skulle användas för att hedra terroristerna och polismördarna på Haymarket (Wikipedia).
Antingen har Cornucopia missuppfattat historien eller så läser han den som fan läser Bibeln och ägnar sig åt historierevisionism.

Den 4 maj 1886 var det en demonstration i Chicago till stöd för arbetare som strejkade för åttatimmarsdag. Polisen ryckte in för att skingra demonstrationen. Någon kastade en bomb mot polisen, som orsakade flera polismäns död. Polisen öppnade därefter eld mot demonstranterna och dödade och skadade många (inklusive flera poliser som blev skadade av egen eld).

Efter detta hölls en rättegång där både domare och jury ansågs jäviga. Flera personer dömdes till döden för en konspiration runt bombkastningen. De flesta av dessa hade säkerligen ingen som helst koppling till bomben (förutom den trolige bombmakaren). Schnaubelt, den man som troligen kastade bomben, hade flytt utomlands och dömdes ej. Några av de dömda fick sina dödsstraff omvandlade till långa fängelsestraff, men 1893 benådades tre av dem av Illinois guvernör som sade att de var offer för "hysteri, riggade juryer och en jävig domare".

Det är till minne av dessa offer för en riggad rättegång som den socialistiska internationalen beslöt att ha 1 maj som demonstrationsdag, inte efter någon förvirrad bombkastare.

Dags att göra en pudel, Cornucopia?

27 kommentarer:

 1. Bra Flute, riktigt bra.

  SvaraRadera
 2. Åsikterna går isär där, olika sidor hävdar olika och kallar den andra sidan för revisionister.

  Åsikterna går isär, liksom åsikten om vem som ägnar sig åt historierevisionism.

  Radera

  Att det var den andra kommunistinternationalen som fasställde 1:a maj är helt korrekt, det kan vi vara helt överens om, och den som hedrar detta hedrar alltså kommunismen, en ideologi som dödat åtminstone 100 miljoner människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tidiga Kommunistinternationalen anser jag inte ska blandas samman med de diktaturer som senare har tagit miljontals liv. Visst, den var en del av dessa diktaturers förhistoria, men vad som hände sedan var helt enkelt att makthungriga personer gjorde vad som föll dem in, användades "kommunism" som en ursäkt, precis som många dödats i kristendomens namn, utan att man för den skull behöver anse att Jesus var en skurk.

   Radera
  2. ....och efter ett sådant svar brukar han glida undan vidare diskussion. Det har vi sett massor av gånger på hans egen blogg.

   Newman

   Radera
  3. "Att det var den andra kommunistinternationalen som fasställde 1:a maj är helt korrekt, det kan vi vara helt överens om?"

   Förutom lite begreppsförvirring. "Andra internationalen" var det som fastställde 1 maj och de var en socialistisk/socialdemokratisk organisation. Detta var innan de splittrats i en revolutionär och en reformistisk del. Så att kalla det för "kommunistinternationalen" är fel.

   1 maj är en arbetarrörelsens högtid med rötter från innan rörelsen splittrades i kommunister, socialister, socialdemokrater m m.
   För övrigt har 1 maj som helgdag äldre rötter än arbetarrörelsen. Den var i Sverige en helgdag från medeltiden fram till 1772 (valborgsmäss, jfr 30 april som valborgsmässoafton).

   Radera
  4. "och den som hedrar detta hedrar alltså kommunismen, en ideologi som dödat åtminstone 100 miljoner människor."

   Resonemanget är ungefär lika relevant som att Carl Bildt skulle vara ute och hämnas Poltava.

   Vi andra har gått vidare. Om arbetarrörelsen symboliserade en sak för 100 år sedan kan den symbolisera en annan idag. För mig är det gemenskapen på 1:a maj som är överordnad. Politiskt är jag mer splittrad.

   Radera
 3. Man skulle därmed kunna säga att det som idag firas är rättssäkerhet och motstånd mot en jävig stat, något jag skulle säga bygger en liberal grund.

  SvaraRadera
 4. Det här är exakt varför jag slutade följa Cornucopias blogg: trots intressanta synvinklar och nyansering vad gäller ekonomi och miljö så blir Cornu helt blind så fort det berör polis (eller ibland militär). Där härskar onyansering och blind tilltro till att polisens egna utsagor och reflexmässigt misstänkliggörande av alla som ifrågasätter polisens agerande. Brytpunkten för mej var ang Skånepolisens register över romer, efter det så kan det bra skrivna av Cornu inte längre uppväga det dåligt skriva, vad gäller att bidra med besöksstatistik. Funne jag ett sätt att kunna läsa de texter jag vill utan att ge C 'klicks' så skulle jag nog läsa en del iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personer som inte klarar av att bli provocerade ska förstås inte läsa min blogg.

   Radera
  2. I övrigt kan du läsa bloggen via RSS. Några tusen gör det, och då ger du mig inga "klicks".

   Radera
  3. Det är helt korrekt uppfattat att jag, liksom i princip alla andra mänskor, har en bortre gräns för att bli provocerad. Det var dock inte det som fick mej att sluta utan besvikelse över att det jag såg som klartänkthet, pålästhet, ödmjukhet och nyanseringsvilja inte verkar räcka till för alla ämnena som du behandlar.

   Tack för tipset om RSS, ska kolla upp det.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. http://cornucopia.cornubot.se/feeds/comments/default

   Radera
  6. http://cornucopia.cornubot.se/feeds

   Radera
 5. Wikipedia-historikern slår till igen.

  SvaraRadera
 6. När C skall spy galla över något av sina hatobjekt är fakta inte så viktigt. Den här gången upptäckte Flute det och sade ifrån. Många gånger passerar sån här propaganda (psyops?) ifrågasatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oifrågasatt antar jag att du menar

   Radera
 7. Cornu är väl en sån där som får en kick av att provocera. Spelar ingen roll hur långsökt guilt-by-association-resonemanget är så länge nån blir provocerad.

  SvaraRadera
 8. Cornu Today = Russia Today

  I rubrik, i stil, i ton och slutsatser.

  SvaraRadera
 9. Han skriver bra om en hel del saker, men han har verkligen blivit fantastisk på att raljera, håna och såra. Speciellt när det kommer till politik. Finns inte mycket till ödmjukhet.

  SvaraRadera
 10. Tack Flute! Cornucopias sätt att förenkla och generalisera påminner obehagligt mycket om Russia Today. Kändes som att detta inlägg behövdes.

  SvaraRadera
 11. Flute verkar hysa åsikten att "den kommunism som världen skådat är inte den sanna kommunismen". Om nu alla kommunistiska system fallit på mänskliga oförmågor och brister så bör ideologin förkastas och dess konsekvenser erkännas. Maktdelningsprincipen för statsstyre är mänsklighetens största politiska bedrift. Men den tilltalar inte utopister som flute, uppenbarligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I strikt mening så hävdade SSSR själva aldrig att de hade kommunism i sitt samhälle utan socialism. Vad en regim själv hävdar sig vara är dock knappast vad man ska döma efter: skulle man det så skulle ju östtyskland (DDR) ha varit demokratiskt...
   Det rimliga är väl att gå på vad som anses vara basdefinition av ett begrepp, i detta fall kommunism, och se om någon stat uppnådde det. Och då är svaret nej. Sen kan ju du och andra hävda att det pga det ena el andra inte är möjligt att uppnå kommunism och att alla vägar dit kommer att hamna i diktatur.

   Radera
 12. Cornu blandar intressanta och tänkvärda tankar om ekonomi och samhälle (vilket gör honom läsvärd) med rabiata åsikter hämtade från den neo konservativa högern i USA. Han kallar Moderaterna för högersocialister. Jag tror inte heller han kan placeras som Folkpartist även om dessa numera ivrigt försöker orientera sig till höger om Moderaterna. Snarare kan hans vurm för den svenska militären tyda på att han har någon form av anknytning till FRA och deras publika agentverksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, eller att han helt enkelt är en mix av kocko, ensam lätt havererad bitter gubbe som börjat bli riktigt trångsynt och tror att alla som inte tycker som honom är emot honom som person.

   Kom på att jag inte läst hans blogg på över ett halvår, saknar inte skiten heller. Den var OK först.... men nu... slöseri med tid och vissa tokar verkar samlas där och se honom som någon sorts äkta informationskanal och överstepräst.

   Radera
 13. Tack, Flute! Detta inlägg behövdes verkligen.

  SvaraRadera
 14. Jag vill inte heller ha riggade rättegångar och jäviga domare, så det är helt ok för mig att fira första maj.
  Håller med flera andra om att Cornucopia har spårat ur på sistone. Tonen har blivit direkt otrevlig och tiden räcker fullt förståeligt egentligen inte till för så många inlägg som publiceras så då blir researchen lidande.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.