2009-07-19

Snabb titt på valutor, guld och silver

Riksbankens senaste reporäntesänkning gjorde att kronan försvagades, men inte särskilt mycket, faktiskt, som ni kan se av diagrammet nedan.
Förändringen mot euron var marginell jämfört med den stora förändringen från i höstas. Jag har även tagit med 50 och 200 dagars glidande medelvärden och enligt dem är vi fortfarande i en försvagningstrend för kronan (alltså uppåt i diagrammet) eftersom 50-dagars medelvärdet fortsätter att hålla sig över 200 dagars medelvärde. Men trenden för kronan mot euron känns just nu något osäker. Mot dollarn däremot har vi ett trendbrott, då 50-dagars glidande medelvärde brutit ner genom 200-dagars glidande medelvärde, som synes nedan.
Den svagare dollarn bekräftas också rent generellt genom att titta på US-dollarindexet, som visar dollarns värde gentemot en representativ korg av valutor.
Det ser inte särskilt ljust ut för dollarn, alltså. Det verkar som om vi såg dess topp runt början av mars i år. Den försvagade dollarn kan ha flera orsaker. Förutom förtroendet för valutan i sig så kan det till exempel bero på att amerikanerna åter har börjat att investera utomlands, efter att under andra halvåret 2008 ha tagit hem stora delar av sina utländska investeringar och satt dem i amerikanska statspapper.

När vi ändå tittar på lite diagram kan vi titta på hur det gått för ädelmetallerna. I svenska kronor per gram, som vanligt, vilket är mest relevant för oss svenskar.
Guldet har legat ganska stilla sedan början av mars, till skillnad mot förra året, då det gick ner något.

Jag upptäckte just att jag råkat byta färgerna på 50 och 200 dagars medelvärden i valutadiagrammen jämfört med ädelmetallerna, men jag orkar inte göra om diagrammen. För guld och silver är alltså 50 dagars medelvärde grönt och ligger som synes fortfarande över 200 dagars medelvärde (rött) både för guld och silver.
Silverpriset ligger också kvar på ungefär samma nivå som i början av mars, även om det svajat mer än guldet, vilket det brukar göra.

Vi kommer troligen att få se en viss nedgång i guld och silver någon månad till, men sedan borde vi få se prisökningar igen. Jag tycker dock inte att man huvudlöst ska investera alla sina besparingar i guld och silver. Trots allt är det pappersvalutor som gäller här i världen. Riskspridning är alltid bra också. Jag har sett lite olika rekommendationer, men större andelen av besparingarna på ett säkert konto (exempelvis Riksgäldsspar) och en viss andel i guld och silver får väl anses vara bra i dagens läge, även om Riksgäldsspar idag ger usel ränta. Sen kan den som vill också ha t.ex. 10-20% av besparingarna i mer spekulativa investeringar, exempelvis utvalda aktier, eller varför inte fonden Xact Bear om man tror på börsnedgång. Men i dagens läge prioriterar jag säkerhet framför avkastning vad gäller mina surt förvärvade sparpengar.

Ni kanske tror att jag är en rik man, när jag sitter här och analyserar ekonomin, men det är tyvärr inte så. Jag är notoriskt usel på att pricka in upp- och nedgångar på olika finansiella marknader, så jag avhåller mig för det mesta och överlåter det till dem som har talang för trejding. Jag har istället prioriterat långsiktigt, d.v.s. att vara skuldfri med en viss sparad buffert, men rik är jag absolut inte. Som tur är har jag dock ett jobb som är hyfsat välbetalt, så att jag till och med kan spara en slant varje månad. Som det ser ut just nu verkar mitt jobb inte heller vara i fara. Värre är det för min sambo, som nyss blivit arbetslös. Därför lever vi trots allt sparsamt.

Apropå sparande läste jag att pantbankerna har glada dagar. Pantbanken Sverige ökade sitt resultat med 30% första halvåret och ökade utlåningen med 24%. De gör därmed sitt bästa resultat någonsin. Se där en bransch som går bra i kristider! Andelen icke inlösta varor har också ökat, vilket inte är oväntat i dessa tider, men för en pantbank förorsakar obetalda lån inga kreditförluster.

2 kommentarer:

  1. Rik kan man vara på många sätt

    SvaraRadera
  2. Oavsett hur mycket du tjänar på de finansiella marknaderna så var det bra diagram du publicerade. Hoppas vi får se mer av det.

    Jag tror att guldet har möjlighet att gå upp 25-30 usd och nå 970 usd inom de närmaste veckorna. En spännande trading möjlighet.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.