Som jag påpekade i april är kortbetalning ett sårbart betalsystem, som kan råka ut för allehanda störningar - strömavbrott, datafel, avgrävda kablar. Vi behöver inte ens nämna hoten från hackare och skimmare. Ändå använder man "riskerna med kontanthanteringen" som argument för att minska denna till förmån för kortbetalning. Det verkliga skälet torde vara att betalkorten är guld värda för bankerna. E24:s journalist Joel Dahlberg (ännu en som kan tänka själv - bra) beräknar att korten drar in långt över 15 miljarder kronor till de fyra storbankerna och att vinsten på korten landar på drygt 4 miljarder kronor. Men dessutom har bankerna mage att ta en avgift från sina privatkunder för varje kort.
Fast nu kanske det av bankerna beställda förbudet mot extra kortavgifter vid småköp kommer att slå tillbaka mot dem själva och effekten att bli motsatt mot den avsedda.
- De handlare som tidigare tagit ut en avgift kanske väljer att helt vägra ta emot kort för köp under 50 eller 100 kronor och då har man ju inte kommit framåt i den här frågan.Det kan också hända (som tidningarna påpekat tidigare under sommaren) att vissa handlare som framförallt säljer för småbelopp (t.ex. tobaksaffärer) helt enkelt väljer bort kortautomaten och bara tar emot kontanter.
Vi vanliga privatpersoner verkar vara uppdelade i två läger. Dels finns såna som jag, som mer och mer återgår till att använda kontanter. Under 2000-talets första halva började jag att betala allt mer med kortet (till och småinköp på ICA), men under det senaste året har jag börjat använda kontant betalning allt mer. Dels finns såna som flera av mina vänner, som numera nästan aldrig använder kontanter och normalt inte ens har något annat än kortet på sig. Som ni förstår kan det bli livliga diskussioner ibland. Mina motståndares argument brukar vara omtanke om butiks- och restaurangpersonal (låter som ett eko från bankernas kortpropaganda tycker jag) eller att det är så praktiskt. Själv argumenterar jag om sårbarhet och annat som jag tar upp i denna artikel.
En annan sak som gör mig misstänksam är att bankerna gör reklam för sina kort. Om bankerna gör reklam för något brukar det betyda att de tjänar på det. Banken är inte din vän. Du kanske tjänar på bankens råd, men var så säker på att banken tjänar ännu mer.
Banker utan vinstintresse
Det passar bra som motvikt att Svenska Dagbladet idag skriver om Sveriges två medlemsbanker - JAK och Ekobanken.
JAK riktar sig till privatpersoner och har cirka 36 000 medlemmar/kunder.
JAK är en kooperativ bank, alltså en ekonomisk förening. Tanken är att medlemmarna sparar och lånar av varandra utan krav på vinst. Varken den som sparar i banken eller den som lånar av banken betalar ränta. Däremot betalar den som lånar en administrationsavgift.Ekobanken har omkring 1300 medlemmar och runt 3600 kunder.
Ekobankens utlåning riktar sig främst till företag och föreningar, men alla kan spara i banken. Pengarna som sparas placeras så att de finansierar företag som bidrar till en sund social och ekologisk utveckling. För att alla tydligt ska kunna se vad deras pengar används till publiceras alla lån och krediter som ges till företag och föreningar i årsredovisningen och i en skrift. Ekobanken ger sina sparkunder ränta och ägarna får en avkastning på insatt kapital.Dessa är två mycket sympatiska alternativ för den som är trött på de stora roffarbankerna. Dina pengar används här inte till att betala stora bonusar till bankfolket.
Både JAK och Ekobanken är också befriade från de problem som drabbar andra banker. De har bara in- och utlåning. Ingen placering i finansiella instrument. Lånar inte upp pengar på någon finansmarknad för att låna ut. Båda bankerna är med i den statliga insättningsgarantin, men skulle vad jag förstår knappt behöva det.
Båda dessa banker fungerar ungefär så som sparbanker och föreningsbanker fungerade innan större delen svaldes och till slut blev bankkolossen Swedbank. Men det finns faktiskt fortfarande en hel bunt riktiga sparbanker kvar. Ett enkelt sätt att hitta om det finns en sparbank i närheten är att titta in på Insättningsgarantings lista över anslutna institut och bläddra ner till avdelningen Sparbanker. Några sparbanker finns dock överst under bankaktiebolag och jag vet inte hur "bra" de är (måste utredas). Hursomhelst är det sympatiska småbanker man träffar på bland sparbankerna. Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank (med hela tolv anställda) skriver till exempel så här på sin hemsida.
Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank är en fristående och självständig sparbank med stark lokal förankring. Banken är inget aktiebolag och har inga ägare som ställer krav på utdelning. De årliga överskotten stannar därför kvar i banken för att bland annat trygga insättarnas pengar. De på detta sätt fonderade rörelseresultaten skall också användas för att utveckla sparbanken, till nytta för kunderna och de orter som sparbanken verkar i.Vilken bank tror ni Emil i Lönneberga skulle välja?
Nackdelen med sparbankerna är att de vad gäller tekniska och andra tjänster vad jag förstår sitter i knät på Swedbank och därmed tjänar denna storbank lite grann även på sparbankskunderna. Rätta mig om jag har fel.
[Andra bloggar om sparbanker, banker, betalkort]
Eftersom kontantfrågan är min valfråga nummer 1 tar jag mig friheten att länka till senaste inlägget i serien "Återupprätta kontanter som betalningsmedel". Jag hoppas att du inte misstycker.
SvaraRaderaBengt Jonsson:
SvaraRaderaTack för länken!
Det ser intressant ut - ska läsa igenom...
Mer intressant fråga är väl hur en bra lagstiftning *borde* se ut. Att tillåta schablonavgifter skapar inte heller någon konkurrenssituation mellan bankerna.
SvaraRaderaMitt förslag är som följer:
Schablonavgifter för kortanvändning förbjudet, men faktiska avgifter ska få skjutas över på kunden.
Dagens kortläsare klarar antagligen inte det, men det är inte svårt tekniskt och kommer att lösas på nolltid. Handeln skulle förlora för mycket på att inte skaffa såna läsare.
Kul att du skriver om JAK! Tanken med att inte ha någon ränta är även att det kan vara nödvändigt i ett hållbart, icke tillväxt-beroende, ekonomiskt system. Om man anser att oändlig tillväxt med ändliga resurser kan bli ett problem.
SvaraRaderaFör min del får bankerna och deras lakejer gärna gå omkull. Jag kommer skratta hejdlöst och sola mig i glansen av fysiskt guld.
SvaraRaderaProblemet är att utbildade ekonomer har gjort prissystemet. Det är en grupp som inte förstår vad ekonomi egentligen är.
SvaraRaderaPriset på tjänsterna skall istället utgåfrån fasta kostnader respektive marginalkostnader.
Tex.
Kunden betalar 100kr första gången han för kortet. När ersättningskort skickas ut kostar det ca 25kr.
Affären betalar en grundavgift för att ha apparaten (2000kr/år?). Därefter endast marginalkostnad för varje transaktion 15 öre kanske?
Till alla avgifter skall givetvis några procents vinstmarginal läggas på.
Detta löser problemet för småköp.
//Håkan
Kontanhanteringen är inte heller gratis för butikerna. Butikerna betalar en procentsats på de kontanter som deponeras i "dagskassepåsar" hos bankerna eller i för syftet särskilt avsedda värdeskåp. Dessa påsar hämtas av väktare och transporteras till särskilda uppräkningscentraler där de räknas innan butiken får pengarna insatta på sitt konto. Denna hantering är inte gratis och med tanke på allt högre säkerhetskrav blir den bara dyrare. Nej, det är nog så att de butiker som ogillar kortbetalningar kanske framförallt ogillar den redovisning till skatteverket som automatiskt medföljer. Det går inte att smussla undan pengar när kort används men det går vid kontantbetalning. Föga förvånande att det är små tobakister och servicebutiker som klagar på betalkorten trots att kedjor som Pressbyrån klarar sig utmärkt på dessa småköp.
SvaraRaderaGustav:
SvaraRaderaFörvisso är inte kontanthanteringen gratis, men vad jag förstår av olika småhandlare jag talat med är kostnader och avgifter för kortautomat alldeles för stora för de små.
Pressbyrån borde väl rimligtvis tack vare sin storlek ha något avtal på ganska bra avgiftsnivå för sina kortbetalningar. Det får nog inte småhandlarna. Rätta mig om jag gissar fel...
"Vi vanliga privatpersoner verkar vara uppdelade i två läger. Dels finns såna som jag, som mer och mer återgår till att använda kontanter. /.../ Dels finns såna som flera av mina vänner, som numera nästan aldrig använder kontanter och normalt inte ens har något annat än kortet på sig."
SvaraRaderaOch alla vi som använder guld och silver då?
Den främsta anledningen att inte ta emot kort bland de småhandlare och frisörer jag pratat med har 100% inte med avgifter till banken att göra... Snarare "avgifter" till skattemyndigheten (dvs alla oss andra i samhället). Det är helt enkelt så mycket lättare att bedriva svarthandel med kontanter, vilket drabbar samhället i övrigt genom undanhållande av moms, arbetsgivaravgifter, löneskatt och bolagsskatt.
SvaraRaderaJag förespråkar kontantförbud inom all handelsverksamhet (kortbetalning eller bankgiro/banköverföring (vid större inköp) enbart) och istället ett införande av ett effektivt kortsystem utanför klorna av Visa och Mastercard (och därigenom även lokala banker som de svenska) -- se t.ex. på Dankort i Danmark.
FredrikS:
SvaraRaderaKontantförbud. Bra. Så gör vi samhället ännu mer sårbart.
Har du någonsin funderat på hur många led som måste fungera för att du ska kunna betala elektroniskt?
Kontantförbud = du kan inte ens handla mat om något led i systemet pajar.
Jag sprang just omkring och försökte hitta nytt batteri till min koddosa till internetbanken, men de var slut överallt. Intressant!
Flute: Om du är orolig för stabiliteten i de elektroniska betalningssystemen och vill bromsa den utvecklingen så känns det som du är 30-40 år för sen...
SvaraRaderaOm de systemen skulle bryta ihop mer än temporärt (dvs en timme eller så) så tror jag vi skulle få anarki ganska snabbt. Utan elektroniska banksystem så skulle inga kunna visa vad de har för tillgångar (eller skulder, men kanske mindre intressant att visa), alla automatsika löneutbetalningar skulle stanna, etc, etc.
Föredelen vi njuter genom att utsätta oss för den (minimala) risken är ett betalningssystem med väldigt låga friktionskostnader (även över gränser inom EU nuförtiden), låga rånrisker mot person och butik och en enorm bekvämlighet.
Jag ser bara avskaffandet av kontanter som ytterligare ett steg i samma rikting som vi rört oss sedan bankerna började datoriseras. Skiter sig allt får vi väl gå tillbaka till byteshandel ett tag...
Fredrik S:
SvaraRaderadu menar alltså att det är ingen risk att systemet bryter ihop mer än 1 timme? Annars anarki...
Är inte bara det ett fullgott skäl att behålla kontanthanteringen?
/ GeCe
JAK höll på att gå i konkurs på 90 talet om jag inte missminner mig. Att låta en samling lallare iklädda kofta och näverstövlar sköta ens bankaffärer är inte att rekomendera.
SvaraRaderaVidare så är sparbankstanken sympastisk. I de riktigt små sparbankerna saknas kompetens och resurser för mer komplexa företagsaffärer.
Vilket leder till att bolag med större kapitalbehov inte kan vända sig dit.