2010-08-24

USA på väg mot dubbeldopp

Det verkar nu bekräftat att USA:s ekonomi nu är på väg mot ett "dubbeldopp" (double dip). Den senaste tiden har det drösat in dålig statistik därifrån. Lite axplock följer.

I fredags kunde man läsa att Fidelity Investments, en av USA:s större pensionsförvaltare, rapporterade att rekordmånga nu nallar av sina pensionsförsäkringar (s.k. 401(k)) i förtid genom så kallade "hardship withdrawals". Förändringen på årsbasis är inte så stor, men från första till andra kvartalet i år har det skett en stor ökning. Det är också rekordmånga som tar ut lån mot sin pensionsförsäkringar. Det är inte heller något tillfälligt problem, eftersom 45% av dem som tog ut pengar i förtid förra året också gjorde det i år. De som tar ut "nödpengar" ur pensionsfonderna är mest i åldrarna 35-55 år, alltså de som borde tjäna mest pengar. Den enda goda nyheten var att den genomsnittliga behållningen i pensionsfonden vid slutet av andra kvartalet hade ökat mot samma tid förra året. Men å andra sidan minskade behållningen mot första kvartalet 2010.

För någon vecka sedan rapporterade amerikanska media (och bloggrannen MFC) att antalet amerikaner som nu får "matkuponger" (SNAP "Supplemental Nutrition Assistance Program" eller "food stamps") i maj steg till nästan 41 miljoner - alltså mer än var åttonde amerikan.

Arbetslösheten i USA fortsätter att vara katastrofalt hög. Den officiella arbetslöshetssiffran är nu "bara" 9,5%, men den säger inte sanningen. Samtidigt fortsätter nämligen andelen av befolkningen som tillhör arbetskraften att sjunka från 65,4% i juli 2009 till 64,6% i juli i år. Den "riktiga" ofriserade arbetslöshetssiffran U-6 är på 16,5%. Långtidsarbetslösheten är fortsatt hög - i genomsnitt drygt 32 veckor för att hitta ett nytt jobb mot i genomsnitt 24 veckor för ett år sedan. Detta är depressionssiffror.

Social Security uppvisar i år röda siffror för första gången sedan översynen 1983. Utgifterna överstiger alltså inkomsterna, något som enligt beräkningarna inte skulle hända förrän ett antal år framåt i tiden.

Samtidigt har USA ett rekordstort budgetunderskott. Det kan inte täppas till när ekonomin och därmed skatteintäkterna fortsätter att vara så svaga. När kommer USA att liksom Grekland tvingas till hårda nedskärningar av statliga utgifter? Ingen vet, men någon dag händer det oundvikligen. I år, om ett år eller om fem år?

[Andra bloggar om , , , , , ]

10 kommentarer:

  1. Om en ny dipp kommer, kan fed skjuta in lika mycket pengar igen? Är det hållbart? Om inte, hur lång ner ska s&p500? Ska dollarn ner? Kristider har ju tidigare bidragit till en stark dollar, vad händer? Vem vet? Snöar det i morrn? Många frågor?

    SvaraRadera
  2. Nisse,
    666 FTW!

    Syftar på S&P500

    SvaraRadera
  3. När det gäller S&P500, så ska det ner till noll (0)! Eller åtminstone väldigt nära noll (0).

    SvaraRadera
  4. Guldnisse:
    Nära noll (0) om det blir deflation, ja.
    Blir det hyperinflationsscenario à la Zimbabwe eller Weimar blir det istället S&P500 runt 1000000!

    SvaraRadera
  5. Nisse.
    Med tanke på pengavärdets totala urholkning dem senaste åren så kommer S&P aldrig gå ner till 0 eller nära.

    Däremot kan kvoten S&P / M3 (som inte publiceras längre) gå tillbaka till 1910-talets nivåer eller lägre.

    Frågan är... ska man korta när inflationen drar iväg? ;)

    SvaraRadera
  6. När måste USA strama åt?

    Jo den dagen obligationsmarknaden kräver högre räntor för att köpa upp T-bills.

    Och med tanke på dagens toklåga räntor sa kan det dröja.

    Men när de långa räntorna drar så är det game over, då väntar stålbad eller rejäl inflation, antagligen en kombination.

    SvaraRadera
  7. Intressant med arbetskraften i USA. Totalt arbetar alltså 58.4% av befolkningen som helhet. Har du möjligen någon motsvarande siffra på Sverige?

    SvaraRadera
  8. Anonym 2010-08-26 00:45:
    58,4% av befolkningen i arbetsför ålder är det. Hinner inte kolla nu, men arbetsför ålder betyder väl 16-65 eller 16-74 år.
    Siffror för Sverige (AKU) hittar du hos SCB.

    SvaraRadera
  9. Anonym 2010-08-26 00:45 :

    Dessa siffror (från SCB jan-10) fick jag på en föreläsning i våras.

    Befolkning 15-74 år: ca 7 miljoner
    I arbetskraften: ca 4,857 milj
    varav:
    - sysselsatta: 4,4 milj
    - arbetslösa: ca 458 000
    Ej i arbetskraften: ca 3,1 miljoner

    För Sverige blir det alltså att 62,9% av befolkningen i arbetsför ålder var sysselsatta i januari i år.

    SvaraRadera
  10. Okej, men hur många av dem har fasta heltidsanställningar ("riktiga jobb")? Hur många procent av alla mellan 15 och 25 år har det? Fem?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.