2011-06-15

Världsrekorden i hyperinflation

En kort genomgång av världshistoriens kraftigaste hyperinflationer.

I juli 1946 hade Ungern en inflationstakt på 41900 biljoner procent per månad - priserna fördubblades därmed på i genomsnitt 15 timmar! Nedan en hundratriljonerssedel - százmillió b.-pengö = hundra miljoner b(iljoner) pengö..
I sammanhanget framstår Zimbabwes inflationstopp från november 2008 på 79,6 miljarder procent per månad som ganska beskedlig. Priserna fördubblades då bara på 25 timmar. Nedan en hundrabiljonerssedel (observera engelska trillion = svenska biljon).
Den kända hyperinflationen i Weimarrepublikens Tyskland 1922-23 hade en högsta månatlig inflationstakt på 29500 procent, vilket motsvarar en prisfördubbling på ungefär 3 och en halv dag. Nedan en hundrabiljonerssedel.
Det forna Jugoslavien hade en inflationstopp i januari 1994 med en månatlig takt på 313 miljoner procent. Nedan en 500-miljarderssedel.
Ett land som är i ropet nu är Grekland, som led av sin värsta hyperinflation i oktober 1944 med 13800 procent per månad. Nedan en 100-miljarderssedel.
Nu ser dock inte hyperinflation ut att vara det främsta hotet mot pengarna i länder som har övervägande andel "skuldpengar", t.ex. USA, eurozonen, Storbritannien eller Sverige. Snarare blir det deflation framöver. Det kan också mycket väl hända att vi drabbas av hyperinflation efter deflationsfasen, men det är några år till dess och absolut inget man ska ta för givet. Många andra länder kan dock komma att drabbas av hyperinflation redan nu.

9 kommentarer:

  1. Varför skulle vi drabbas av hyperinflation.?

    Om du tittar närmare på de fall du listar ovan framgår det att i samtliga fall handlar det om total ekonomisk kollaps, värre än (exempelvis) situationen i dagens Grekland.

    SvaraRadera
  2. Två frågor Flute:

    1, Guld och silver (fysiskt) innehav vid deflation om man är skuldfri och låt säga att har en "årslön" på banken i FIAT-pengar, rekommenderat eller inte?

    2, Kan inte minas att du skrivit något inlägg/artikel om Guld och Silver här på din blogg.
    Har du det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag har skrivit bland annat Guld och silver del 1 och Guld och silver del 2.
      Du kan hitta alla inlägg där jag skriver om guld på http://flutetankar.blogspot.se/search/label/guld

      Radera
  3. Ehm uh, Godmorgon. Kanske dags att öppna ögonen lite mer än på glänt?
    En total ekonomisk, politiskt och social kollaps ÄR precis vad som väntar och står för dörren. Vi befinner oss nu i stormens öga och återigen, den "finanskris" som "började" 2007-2008 kommer framstå som en lätt smekning och en ljum västanbris mot vad som komma skall.

    SvaraRadera
  4. Flute, eller nån som vet - finns några teorier (eller ännu hellre; historiska exempel) på hur (och varför) deflation skulle övergå till hyperinflation?
    Ja, jag förstår att riksbanker trycker pengar för att kontra kreditkontratktionen men t.ex Japan har inte någon inflation trots 20 år av uppumpade banker etc. F.ö är det inte självklart att en eventuell hyperinflation i USA även innebär en sådan i Sverige. Spricker *hela* fiatsystemet så kanske global hyperinflation är "rimligt" men å andra sidan behövs betalningsmedel och alla har helt enkelt inte guld/silver...

    Mats

    SvaraRadera
  5. Jag har införskaffat en Ekeby från Hörby bruk. Blir bra att forsla pengar i, när man ska till Ica och köpa ärtsoppa och nudlar. Tack vare diverse bloggares influens ser jag fram mot en rekordskörd av egna potatisar till hösten. Nästa år kör jag upp stora delar av gräsmattan och planterar ännu mer. Läste idag att något ekonomiskt orakel rekommenderade att investera i boskap. Vad tror ni om höns? (passar bättre till min blygsamma tomt) Växer inte de ohämmat och ger bra utbyte i form av ägg och kött? Och är möjliga att ha på begränsade ytor?

    SvaraRadera
  6. Bruksarbetaren Fredrik:
    Det låter bra. Även jag odlar mycket potatis i år. Höns är nog väldigt bra för den som har begränsad yta. En kossa behöver väl cirka en hektar om man räknar in mark för att odla vinterfoder.

    SvaraRadera
  7. En sak jag inte greppat med deflation, hur förändras räntan i ett sånt scenario? Går den upp då det råder brist på kapital att låna ut, eller går den ner då betalningsmöjligheterna är låga?

    SvaraRadera
  8. Marcus! Vid deflation kommer räntorna hållas riktigt riktigt låga. Bortsett från under den akuta krisfasen då de korta räntorna sticker iväg pga riskpåslagen kan man räkna med att riksbanken kommer att hålla reporäntan under 1 % lång tid framöver. Det är det enda motargumentet som finns i bobubblediskussionen. Flute - hur resonerar du kring detta?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.