2011-06-09

Finansiellt slutspel?

Vad vi nu ser på världens finansmarknader ser ut att vara början på det deflationistiska slutspel som jag har talat om länge. Deflation innebär i detta fall att tillgångar av olika slag kommer att falla i värde. Det innebär även att penningmängden kommer att minska, eftersom stora mängder "skuldpengar" kommer att försvinna in i "svarta hål" av kreditförluster och dylikt. Vad som händer efter deflations- och depressionsperioden återstår att se. Just nu koncentrerar vi oss på vad som kommer att vara mest aktuellt de närmaste åren.

Vi har sett de första tecknen ett bra tag, men tonläget från makthavarna börjar nu bli alltmer skärrat. Några storbanker talar nu om "frivilliga" omstruktureringar av Greklands statsskuld. De är lika frivilliga som ett bröllop där svärfadern står med hagelgeväret i ryggen på ynglingen som gjort hans dotter med barn. Idén är att bankerna "frivilligt" förlänger löptiden på obligationerna i hopp om att Grekland någon dag ska kunna betala av sin statsskuld. Med rätt definition kanske man kan lyckas förlänga sin respittid ett tag innan kreditvärderingsinstituten nedgraderar Grekland till total skräpstatus och därmed helt stänger dem ute från de vanliga lånemarknaderna. Att grekerna någonsin ska kunna betala av sin statsskuld är förstås en illusion, vilket bloggen Siffror och anteckningar visar genom att räkna på statsskuld och skatteintäkter per person.

Vi får räkna med att regeringar, centralbanker med flera under resans gång kommer att försöka göra desperata räddningsförsök. En del av dessa kommer att vara totalt misslyckade, andra att ge tillfällig lindring, medan många bara kommer att göra saker värre.

Vad vi bland annat kommer att få se är hur Europas banksystem krackelerar när alla kreditförluster måste tas och gradvis sprider sig genom systemet. Det handlar inte bara om värdelösa statsobligationer, utan även om exempelvis dåliga spanska bolån som just nu döljs genom kreativ bokföring. Även stora delar av de finansiella derivaten som många använt som "skydd" eller "hedge" kommer att drabbas hårt, med ännu större förluster som följd, både för utfärdare och köpare av derivaten. Sveriges banker går inte säkra.

Dessutom kommer de kvarvarande bostadsbubblorna (Sverige, Kanada, Australien, Norge) att börja pysa ihop, med följdeffekter för redan hårt drabbade banker och fonder. Kinas tillväxt kommer troligen att tvärnita på grund av elbrist, med många spruckna förhoppningar som följd. Det finns även fler småkriser som kommer att bidra till det stora hela.

Det är alltid svårt att göra tidsuppskattningar av såna här stora komplexa skeenden. Man vet vad ungefär som kommer att hända, men inte exakt när och i vilken ordningsföljd. Jag vågar mig ändå på att gissa att den globala finanskrisen kommer att uppnå rejält momentum i höst, efter lite förberedande övningar under sommaren. Vi kommer liksom hösten 2008 att få se ett antal stora finansiella institutioner gå omkull, räddas av staten och/eller slukas av konkurrenter. Mot slutet av året och början av 2012 lär vi även börja se ordentliga effekter på den reala ekonomin, med varsel, konkurser med mera. Det allvarligaste vi skulle kunna se vore troligen om vi på grund av vacklande finansinstitutioner skulle få svårigheter globalt med att ställa ut remburser, vilket jag skrev om i november 2008. Detta skulle isåfall drabba hela världshandeln och bli som att slänga in grus i hela maskineriet.

Musik@Centrifugen skriver idag om vad man bör känna till om finanskrisen.
Vi är på väg in i en depression och/eller global valutakris.
Och Cornucopia ägnar sig åt lite börsfunderingar.
Börsbolagens vinster är på rekordnivåer, frågan är om de kan överträffas och därmed motivera en uppgång. Vinsterna är alltid på rekordnivåer när börsen toppar, det ligger i sakens natur. Samtidigt har vi alla finans- och skuldkriser hängade över oss och någon återhämtning har det förstås inte blivit av amerikanskt tryckande av pengar.
Jag återkommer om ett tag med en diagrambilaga till detta inlägg (klar nu).

9 kommentarer:

  1. Vi har länge ropat vargen kommer. I flera år. Du har, tillsammans med dina bloggrannar, gjort sannolikt vad som är oundvikligt. Men på något underligt sätt lyckas politiker, IMF, FED, EU etc. skjuta upp det oundvikliga. Den svenska bobubblan kommer inte att spricka förrän den internationella marknaden brakar samman. Dina kurvor visar tydligt vart vi är på väg. Den svenska "tigerekonomin" har påverkats positivt av den fortsatt lånebaserade lågräntepolitik som bedrivs överallt. Att även Sverige lever på lånad tid lär snart bli uppenbart för oss.
    Vargen kommer! Frågan är fortfarande när?

    SvaraRadera
  2. Talet om svensk tigerekonomi är lite bisarrt. BNP sista kvartalet 2010 var i paritet med samma kvartal 2007. Den tillväxt vi har haft från konjunktursbotten tills nu har bara varit en återtagning av tidigare ekonomisk kapacitet.

    http://pagrotsky.tumblr.com/post/3617322697/sveriges-ekonomi-2010-en-irlandsk-tiger

    SvaraRadera
  3. Du spelar högt nu Flute när du kommer med dessa uttalanden.
    Men jag gillar det, för du står verkligen för dina åsikter och dessa åsikter är kanske inte "var mans ord vid fikabordet"

    Personligen tror jag att börsen är lite låg för tillfället och snart kommer stiga igen, men toppen lär inte vara allt för lång bort nu tidsmässigt..

    Det knepiga är bara att veta vart man ska "bunkra/investera i" inom snar framtid..
    Givetvis betala av lån om man har sådana men annars tror jag att rena Cash kan vara rätt bra för en gång skull.

    //Nove

    SvaraRadera
  4. Visst känns det vågat att göra dessa uttalanden. Framförallt tajmingen är alltid svår. Som du skriver så kan det vara så att börsen har ännu ett litet uppåtryck kvar. Som jag skriver är det fortfarande preliminära obekräftade signaler.

    Vad gäller fikabordet så har jag fått många vänner och bekanta att sätta kaffet i halsen.

    Vad gäller investeringar så är just problemet med deflation att det inte finns några särskilt bra investeringar. Det handlar mer om att behålla värdet på sina besparingar än att få dem att föröka sig.

    SvaraRadera
  5. Tack för uppmärksamheten Flute. Jag ska försöka bli mer koncis och förbättra språket nu när jag vet att det finns andra som kikar på det som sägs ;)

    SvaraRadera
  6. Skall vi lägga oss ner och dö?

    Jag hade gärna velat höra t.ex. om vilka yrken/arbeten som kan tänkas vara bra att arbeta inom efter kraschen?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  7. Alla yrken är väl på ett eller annat sätt känsliga för konjunkturen, även om vissa är det mer än andra. Spontanttror jag att vårdyrken som mindre känsliga, men åtminstone om man jobbar åt kommuner/landsting är man ju beroende av deras ekonomi. Jurister brukar också anses ha en ganska stabil arbetsmarknad, och jag antar att även tekniker inom t. ex. VVS och energiproduktion har det. Rent vatten och el måste vi ju alltid ha.

    SvaraRadera
  8. Det finns inget som är enklare att undvika än deflation om man äger en egen sedelpress.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.