2011-11-15

Euro-Fiasko-Självmords-Fond

Hos ZeroHedge kunde man i helgen läsa om de problem som eurozonens stödfond EFSF står inför. ZeroHedge omtolkar fyndigt förkortningen som "Euro Fiasco Suicide Formula". Räddningsfonden har fått garantier från de olika euroländerna i förhållande till deras storlek och meningen var också att man skulle ge fonden ökad kraft genom en hävstång. EFSF skulle alltså låna upp pengar på marknaden. Hittills har man dock bara lyckats låna upp 14 miljarder euro och som panikåtgärd försökt att låna upp på kortare löptider - ett känt recept för potentiell katastrof är att låna upp till kort löptid och samtidigt låna ut till lång löptid.

Saken förvärras också av att länder som mottar stöd från EFSF självklart inte kan vara med och garantera fonden. Grekland, Irland och Portugal är alltså inte med och bidrar. Ländernas bidrag ser då ut så här (jag har hoppat över alla som ger mindre än 1 procent).
Tyskland29,07%
Frankrike21,83%
Italien19,18%
Spanien12,75%
Nederländerna6,12%
Belgien3,72%
Österrike2,99%
Finland1,92%
Slovakien1,06%
Fondens styrka är alltså helt beroende av några stora länder - Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien. Problemet är att Italiens statsfinanser nu ifrågasätts av finansmarknaderna - räntan på tioåriga italienska statsobligationer är återigen uppe och nosar över 7 procent, även om den i samband med regeringsskiftet föll tillbaks något runt helgen. Det är ännu inte frågan om en inverterad räntekurva, men den är nu i princip platt, då räntan på tvååriga statsobligationer ligger runt 6,5 procent. Redan flatline-stadiet visar att något är allvarligt på tok, som vi sett från exemplet Irland.

Skulle Italien tvingas be om räddningspaket faller alltså nästan en femtedel av garantierna för EFSF bort. Italien räknade i år (innan helgens åtstramningspaket) med ett underskott i statsfinanserna på bara 3,9 procent, så det borde i teorin inte vara omöjligt för nytillträdde Mario Monti att räta upp finanserna, då grundförutsättningarna är betydligt bättre än i Grekland, som har ett jättelikt primärt underskott (intäkterna understiger utgifterna). Frågan är dock om man lyckas dra tillräckligt hårt i handbromsen. Italienarna kommer troligen inte att sitta godmodigt och titta på, utan det lär blir stora protester och strejker. För att Monti ska lyckas med en handbromsvändning måste också räntorna på statsskulden ner snarast. Ser vi ingen skarp trendvändning där inom de närmaste veckorna är det troligen kört, hur stora åtstramningspaket man än tar till.

Faller alltså Italien ur EFSF-stödjarna kommer denna fond att bli så handikappad att det blir svårt för den ens att leva upp till de åtaganden man lovat till Grekland, Irland och Portugal.

Det är inte bara italienska staten som måste ta till åtgärder - landets största bank Unicredit meddelar att de planerar att genomföra en nyemission på 7,5 miljarder euro i början av 2012. Frågan är om man hinner bli klar i tid, eller om det blir för sent. UniCredit passade också på att skriva ner goodwill på 9,6 miljarder euro och slopar utdelningen för 2011. Skulle UniCredit eller någon annan större italiensk bank falla kommer det också att bli en svår belastning på statsfinanserna, så det är många samverkande faktorer som måste fungera för att inte landet ska gå överstyr.

Apropå skuldkrisen sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i helgen att ”Det är dags att gå mot en närmare politisk union i Europa för att därmed skicka ett meddelande till alla obligationsinnehavare att euroområdets ledare menar allvar med att avsluta den statsfinansiella krisen.” Att avsluta statsskuldskrisen lär dock ta många år, om vi ser på tidigare historiska exempel. Vi har ännu inte ens vänt åt rätt håll, utan situationen förvärras fortfarande. Merkel hoppas på en närmare politisk union i Europa, men jag har svårt att se något sådant. Snarare tror jag att utvecklingen kommer att gå i motsatt riktning, mot att det överstatliga EU blir alltmer irrelevant och åtminstone ett land lämnar unionen.

Nästa slag i luften är att EU-parlamentet i veckan röstar om ett förbud mot nakna cds-kontrakt och nakenblankning av statsobligationer och aktier. Förutom att reglerna blir tandlösa, så är de bara riktade mot symptomen, inte grundproblemen, som är alltför stora statsskulder och alltför risktagande banker. Dessutom träder de nya reglerna inte i kraft förrän i slutet av nästa år, då de redan kommer att vara överspelade av finanskraschen.

Greklands nye premiärminister Lucas Papademos försöker att få stöd för sin krispolitik genom att säga att Grekland måste behålla euron eftersom det är enda vägen framåt för landet. ”Vårt medlemskap i euron är en garanti för monetär stabilitet och det skapar de rätta förhållandena för uthållig tillväxt. Vårt medlemskap i euron är den enda vägen”. Lögner eller vanföreställningar?

Och när kommer EU:s överstatliga byråkrati att tvingas börja skära i utgifterna? Den totala EU-budgeten ligger på cirka 1000 miljarder euro. Har länderna råd med det? Vad säger folket när man skär i statsbudgeten med kännbara effekter för vanliga människor, men inte skär i EU-budgeten? Dessutom förekommer mycket fusk och slarv med exempelvis regionalstöden.

12 kommentarer:

  1. Kruxet är att politikerna är alldeles för sena. De besparingar de talar om nu skulle ha varit gjorda för flera ar sedan. Som manga redan har konstaterat: det är nu för sent att spara sig ur den här situationen. Sparpaket som innebär minskad balansräkning kommer bara att strypa ekonomin och minska möjligheten att fa bukt med lanen. Att över huvud taget nämna ordet inflation borde vara kriminaliserat för överskadlig framtid. Ekonomin behöver stimuleras, och inflationen släppas upp en bra bit, annars blir det betalningsinställelser inte bara i stater utan i manga storföretag ocksa.

    SvaraRadera
  2. Flute, ingen munter läsning! Var finns de kinesiska lånen och de norska oljepengarna för att nämna några tilltänkta supporters till EU och euron?
    Att redan starkt skuldsatta länder som inte lever upp till de ekonomiska villkor som fortfarande gäller för EU-medlemmarna skulle kunna vara ett ekonomiskt stöd till andra som fallit ännu mer ur ramen, är för mig en gåta!
    Finns det ingen EU-politiker eller EU-ekonom som har begåvats med ren och skär bondförnuft?
    Och kan sätta stopp för dessa tossigheter!

    SvaraRadera
  3. Klart det blir inflation, inflation=penningmängdökning och INTE KPI, KPIx mfl, mfl.
    Penningmängden ökar och ökar för varje dag, toklåga räntor och ECB som köper värdelösa statsobligationer för nytryckta pengar, DET ÄR INFLATION!! /Ron Paul

    SvaraRadera
  4. Nej, deflation tror jag till att börja med. Jag har skrivit om det förut.
    När statsobligationerna verkligen blir värdelösa så blir det deflation.

    SvaraRadera
  5. >Den totala EU-budgeten ligger på cirka 1000
    >miljarder euro. Har länderna råd med det?

    Största delen av EUs budget är transferreringar av olika slag och de mest hopplösa fallen är nettobidragstagare.

    Man kan ju minska ner dessa transferreringar (jag tycker till exempel att man skall göra det), men att det skulle spara stora kostnader för Europas länder är rena dumheter.

    Sedan skall man kanske inte överdriva EUs omfattning. Om man tar till exempel Sveriges budget, så pratar vi om ca 30 miljarder av 780, varav hälften kommer tillbaks. Det ser ungefär likadant ut för andra nettobidragsländer. Det finns inte så mycket att spara här. Sorry.

    EU är en bekväm syndabock, men Europas länder har skapat sina problem på egen hand.

    -Jonas

    SvaraRadera
  6. >Penningmängden ökar och ökar för varje dag,
    >toklåga räntor och ECB som köper värdelösa
    >statsobligationer för nytryckta pengar,

    Det är sant att ECB köper för mycket statspapper, men de flesta pengarna skapas av privata banker (vårt finansiella system är optimerat för folk som jobbar på bank, det är dåligt för alla andra). Just nu lånas det inte ut så mycket bland privata banker, för folk vill inte ta lån. Därför växer inte penningmängden så mycket.

    -Jonas

    SvaraRadera
  7. Martin Saar:
    >Finns det ingen EU-politiker eller EU-ekonom som
    >har begåvats med ren och skär bondförnuft?
    >Och kan sätta stopp för dessa tossigheter!

    Kanske. Men han har nog inte blivit vald, för man vinner inga val på att lova nedskärningar.

    -Jonas

    SvaraRadera
  8. Låt oss reda ut lite begrepp: penningmängden ökar tekniskt sett inte, det är snarare digitala skulder som skapas varje gång ECB rycker in. Dessa skulder ska betalas tillbaka. Av oss. Skattebetalarna.

    Precis som flute, tror jag inflationskortet är utspelat sen länge, vi kommer se en grym deflation. Håll i er..

    SvaraRadera
  9. Grym deflation kommer i så fall skapa en rejäl sättning för guldet... Läge för minishort guld, någon?

    SvaraRadera
  10. Håkan Larsson2011-11-15 20:08

    Vad händer med de olika bankräntorna inom EU. T ex bolåneräntorna i Sverige framöver?? Skall vi i framtiden betrakta en bolåneränta på 10 till 12% som billig? I så fall spelar det ingen roll att man får dra av 30% i deklarationen.
    Är man två stycken förskolelärare med 5 mille i skuld så spelar det nog ingen roll hur mycket latte man konsumerar för man får aldrig råd att göra någonting i resten av sitt liv.

    SvaraRadera
  11. Investering hit och minishort dit, på torsdag skall jag röja skog, det ger avkastning om 20 år och framåt.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.