Igår skrev jag om de problem med kvicksilverlamporna som SvD nu uppmärksammat. Jag har sedan länge sågat argumentet för dessa lampor att de skulle minska den totala elförbrukningen, så med statistik från Eurostat kan vi se om utfasningen av glödlamporna syns i EU:s elförbrukning. Det närmaste jag hittar är total elproduktion, vilket med tanke på hur eldistribution fungerar i princip är synonymt med konsumtion. Tyvärr är inte Tyskland med i Eurostats siffror, men bilden är ändå klar om man ser på EU minus Tyskland.
Någon minskning i elkonsumtionen kan inte jag se under åren 2008-2011. Snarare ser det ut som om sommarens botten blivit något högre för varje år. Så mycket elbesparing gav alltså förbudet mot glödlampor...
SvD fortsätter även idag att skriva om lågenergilamporna och tar bland annat kort upp den hälsofarliga produktionen och kvicksilvergruvorna i Kina, som jag skrev om igår.
SvD visar i dagens artikel också att belysningsbranschen inte vet hur stor andel av lågenergilamporna i Sverige som återvinns, utan bara gissar att det är 80 procent.
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
4 timmar sedan
Själv bytte jag till lågenergilampor för 10 år sedan i vår villa. Man vill ju inte springa som en iller och byta gammeldags glödlampor stup i kvarten.
SvaraRaderaSå du får kolla längre tillbaka i ditt diagram. Lagändringen gällde ju bara för att få med gamla gnälliga gubbar som ville ha kvar Edisons glödlampa in i döden. De flesta har börjat bytet långt tidigare.
/ Lowrisk
Är det verkligen relevant att jämföra hela Europas elförbrukning med valet glödlampor/lågenergilampor?
SvaraRaderaDet är ju som att bestämma sig för ett svar och sedan leta reda på den undersökning som bäst passar in.
Det enda relevanta är ju att se vad hushållen gör med sin inbesparade energi (inräknat energiåtgång för tillverkning). Håller de lampan tänt längre eller tar de sin nya elbil och reser några mil extra och håller därmed uppe energiförbrukningen?
Jag har inget svar, men så påstår jag inget heller ;-)
>Är det verkligen relevant att jämföra hela
SvaraRadera>Europas elförbrukning med valet
>glödlampor/lågenergilampor?
Nej, det är ju mycket, mycket dumt. Det har ju tex sålts luftkonditionerare och datorer under samma period också.
-Jonas
Som tillägg så är det visserligen förbjudet att sälja nya glödlampor, men inte förbjudet att använda de som redan finns. Lär ta flera år innan dekorationsljus helt bytts ut, samt alla hamstringslager tagit slut...
SvaraRaderaFörutsättningen för att slutsatsen skall stämma är ju att inget annat har förändrats, enbart belysning genom att byta glödlampa.
SvaraRaderaSjälvklart har en hel massa förändrats samtidigt, det går inte att dra den slutsatsen utifrån dessa fakta.
Flouricerande lågenergilampor är vår tids DDT. Man kommer se tillbaks på denna perioden och undra hur man tänkte.
SvaraRaderaLED-lampor däremot är rätt väg att gå. Tyvärr var dom inte riktigt framme rent tekniskt när lysrörswannabelamporna slog.
Flute, tror att lågenergilamporna minskat den totala energinanvändningen för belysning på marginalen, men samtidigt gett utrymme för ännu fler eldrivnq lampor och hushållsmaskiner.
SvaraRaderaSom du säkert vet så är all form av eleffektivisering i slutändan misslyckad på totalen. Eleffektiviseringen har hittills enbart berett vägen för ett ännu mer komplext eldrivet samhälle. Men myten om eleffektivisering lever vidare! Nu med mer kvicksilver i omlopp. Det kallas utveckling.
Jevons paradox igen! Skönt att återigen få bekräftat att gamla sanningar står sig.Även slutsatsen blir som tidigare : Höj priset på energi om man vill se minskningar i förbrukningen.Det finns gott om utrymme för högre energipris i den utvecklade delen av världen.
SvaraRadera"Höj priset på energi om man vill se minskningar i förbrukningen."
SvaraRaderaNormalpriset för el har mer än tredubblats sen 1990 - ändå ökar elförbrukningen... ;-)
Ransonera elen istället, så inte folk använder ökat konsumtionsutrymme till att skaffa ännu mer uppvärmd bostadsyta, elprylar osv.
SvaraRaderaFrågan är hur peak oil-säkrad en komplex produkt som LED-lampor är ?
SvaraRaderaJag har inte ändrat nånting än, på mitt glödlamps/lågenergilamps/ledlamps -beteende. Vem i europa har det?
SvaraRaderaHälsning gnällig gubbe...
Jevons paradox lever... Häromdagen läste jag att antalet lampor på Liseberg slår nya rekord, samtidigt aom alla verkar klaga över höjt elpris. Boliden monterade in två autogenkvarnar i Aitikgruvan för att krossa sten på sammanlagt 44 MW. Samma krossningsarbete hade kunnat utföras av konventionella konkrossar med kanske 1/5 av den effekten. Samtidigt är Boliden engagerat i div. lobbyistverksamheter för att bygga ut mer kärnkraft. Måttligt trafikerade gator och vägar har elbelysning på ett helt annat sätt än vad man har i tex. Tyskland som har betydligt mer trafik. Gå upp på en kulle, hög byggnad el. dyl i en svensk stad och se dig omkring en mörk januarinatt. Vad ser du? Ett hav av ljus, inte minst från reklamskyltar. All utomhusbelysning torde motsvara hundratals MW. /Mats L ASPO Sverige
SvaraRadera@ 23.02
SvaraRaderaDet har inte höjts tillräckligt helt enkelt!
Först när pengarna inte räcker till det vi vant oss med och som vi nu ser som minsta möjliga levnadsstandard kommer vi att se en minskad elförbrukning.
Även om man dubblar priset på en billig vara så är det inte säkert att den blir dyr.
Någon borde undersöka vart kvicksilvret tog vägen från de 200 000 lågenergilamporna som årligen krossas.
SvaraRaderaI de bilder vi såg på TV så följde de trasiga lamporna med glaskrossen på löpande band. Om glaskrossen sedan tvättas eller smälts ner direkt vet jag inte men det vore intressant att veta vart vattnet tar vägen om återvinningsfabrikerna tvättar glaskrossen och kilovis med kvicksilver följer med.
Smälts det ned så kanske glaset i våra returflaskor har jättehög kvicksilverhalt, jag vet att bly är en tungmetall som ingår i vissa typer av glas så kanske kan också kvicksilver göra det ?
Personligen tycker jag att man skall införa någon sorts pant på lågenergilampor eller göra i princip vad som helst för att få stopp på detta. Gärna totalförbjuda lågenergilamporna om det är det som krävs. Vi kan använda LED och halogen i stället, halogen är ca 25% energisnålare än vanliga glödlampor sett till samma ljusmängd och finns i dag i både E27 och E40 sockel för under 20:- kronor stycket på varenda stormarknad, livslängden är också längre än för vanliga glödlampor.