Reuters hade i fredags en artikel om hur Grekland tvingas handla olja från Iran, eftersom ingen annan vill handla med grekerna. Förra året importerade Grekland 46 procent av sin olja från Ryssland, 16 procent från Iran, 10 procent vardera från Saudiarabien och Kazakstan, 9 procent från Libyen och 7 procent från Irak. Reuters har ringt runt till över 24 olika europeiska oljehandlare och de säger alla att bristen på bankkrediter de senaste månaderna har tvingat Grekland att sluta handla olja från Ryssland, Azerbadjan och Kazakstan. Endast Iran återstår som villiga att skeppa olja till Greklands fyra raffinaderier, då iranierna själva har problem att finna villiga handelspartner.
"De gör egentligen ingen hemlighet av detta när man talar med dem och de säger att de överlever på den iranska oljan, eftersom andra helt enkelt inte vill sälja till dem i nuvarande läge", säger en handlare.
"Vår ekonomiavdelning vägrar helt enkelt att handla med dem. Inte så att de inte har betalat. Det är bara en säkerhetsåtgärd", säger en annan handlare.
Enligt Reuters gick fyra laster iransk råolja från Sidi Kerir till Grekland i september, fyra under oktober och fler är på gång i november.
Vad händer då om retorikläget höjs mot Iran (eller till och med en israelisk attack) och landets oljeexport stoppas? Om inte annat diskuteras utökade sanktioner mot Iran och den iranska regimen kan få för sig att hämnas på EU genom att stoppa export dit.
Eller omvänt - vad händer när Greklands statsfinansiella läge försämras ytterligare? Blir då även iranierna rädda för att inte få betalt?
Situationen illustrerar tydligt vad jag skrev i somras om vikten av kreditvärdighet, då jag just tog upp Greklands olje- och gasimport.
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
5 timmar sedan
Konstigt. Det är väl snarare vettigare att omförhandla villkoren för handeln, t.ex att man vill ha betalt i förväg eller med kortare återbetalninstid el.dyl.
SvaraRaderaHar du något emot Iran ?
SvaraRaderaHar du något emot BRIK ?
EU & USA are FINISHED ! ! !
Ärligt talat tycker jag det är dags att klippa banden med Grekerna. Det verkar inte finnas någon moral kvar där. Hela världen försöker ha sanktioner mot Iran för att stoppa deras kärnvapenprogram och så blir vi huggna i ryggen av grekerna.
SvaraRaderaRyssland 46% + Iran 16% + Saudi Arabien 10%
SvaraRadera+ Kazakstan 10% + Libyen 9% + Irak 7%
= 98% och inte 100%.
Om artikeln innehåller sådana grova fel som vi kan lätt kontrollera hur är det med innehållet som är svårare att kontrollera?
"24 olika europeiska oljehandlare"?
Varför inte ringa ryssarna istälet?(när Reuters pratar om europeer så menar det inte ryssar).
Anonym 2011-11-19 15:52:
SvaraRaderaVisst, men 98% ligger inom felmarginalen för summan av sex siffror avrundade till heltal. Det är alltså inte alls något grovt fel.
Skulle grekerna köpa olja från ryssarna skulle handlarna nog veta det ändå? Det är ju rätt svårt att dölja en oljetanker.