2011-11-22

Kvicksilverlamporna - teknofix med nya problem

Igår uppmärksammade SvD att många lågenergilampor hamnar i fel sopor.
Kvicksilver är sedan ett par år tillbaka förbjudet i Sverige, men med undantag för bland annat lågenergilampor. I nuläget ska alltså lågenergilampor lämnas in till en återvinning på en återvinningscentral, men upp emot 200 000 lågenergilampor i Sverige varje år hamnar istället i glasåtervinningen, vilket i förlängningen leder till att kvicksilvret i lamporna riskerar att hamna i naturen. Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna, och därför utgör även den lilla mängd som finns i lamporna ett allvarligt problem.
Jag får väl säga "vad var det jag sade", för redan i februari 2009 undrade jag "hur ska ni ha det med kvicksilvret".
Fr.o.m. september 2009 försvinner alla matta glödlampor samt de klara 100-wattarna, för att ersättas av lågenergilampor. Hur rimmar det med kvicksilverförbudet? Vad kommer att hända med alla dessa kvicksilverinnehållande lampor när de är förbrukade? I augusti förra året kunde man läsa att varje år slängs omkring 12 000 ton elektronikavfall i soppåsen eller i fel kärl. Och i artikeln om glödlamporna står att "I Sverige samlas omkring 70—80 procent av lågenergilamporna in, mot 20 procent i EU", vilket kan formuleras omvänt - 20-30% av lågenergilamporna hamnar i Sverige i fel sopor, och i EU är det hela 80% som hamnar fel!
Detta är ett praktexempel på vad som händer när man genom en "teknofix" försöker "lösa" ett problem (energiförbrukningen för belysning) och istället får ett ännu värre problem på halsen (kvicksilver). Vad gäller den förväntade elbesparingen från att förbjuda glödlampor skrev jag så här.
Teoretiska beräkningar ger också vid handen att kvicksilverutsläppen totalt kommer att minska, eftersom det släpps ut en hel del kvicksilver när man bränner kol för att generera elkraft. Detta gäller förstås Europa i stort, inte i Sverige. Den elbesparing som lågenergilamporna ger skulle därmed sänka de totala kvicksilverutsläppen, även om en stor del av lamporna hamnar i fel sopor. Tillåt mig tvivla! Sänkt elförbrukning från belysning kommer att leda till sänkt efterfrågan på belysningsel och därmed ett lägre elpris. Då kommer andra användningsområden för el istället att kunna öka sin förbrukning och i slutändan står Europa där med lika höga kvicksilverutsläpp från kolkraft plus nya kvicksilverutsläpp från lågenergilampor.
Jag uppmärksammade även kvicksilverlamporna i april 2010 och i juli 2009.

Nu har det svenska etablissemanget drabbats av kvicksilverpanik.
SvD:s granskning visar att branschen måste bli bättre på att ta hand om de farliga lågenergilamporna. Det medger Jan-Olof Eriksson, vd på El-kretsen, som ansvarar för insamlingen. Han vill nu att personalen som sorterar glas och exponeras för lamporna ska testas.
Även miljöministern anser att situationen är akut - så dags nu - som de flesta politiker ligger hon steget efter. Kunde inte någon på hennes departement ha upplyst henne om problemet för längesen? Vilka andra miljöproblem har hon missat?

Även andra politiker har vaknat.
EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S) reagerar på SvD:s granskning av bristerna i återvinningen av lågenergilampor.
– Jag tycker att EU-kommissionen måste agera. Sverige lyfts ofta fram som ett positivt exempel i de här frågorna och då undrar jag hur det ser ut i andra delar av EU, säger Åsa Westlund.
Naturskyddsföreningen reagerar såklart också kraftigt.
Precis som med beslutet om utfasningen av glödlampan tror Mikael Karlsson att det krävs ett politiskt beslut för att få en tidsplan för lågenergilampans utfasning. Kvicksilverlamporna är en tillfällig lösning, även om det inte finns någon plan över hur övergången till nästa ljusalternativ ska se ut.
Bra att han reagerar, men det känns lite orealistiskt att börja tala om en övergång till ett belysningsalternativ som ännu inte är klart. Kunde vi inte ha haft glödlamporna kvar under övergångsperioden, istället för att få ett kvicksilverproblem?

Supermiljöbloggen tipsar idag om att Naturskyddsföreningen kommit med den vettigaste nödlösningen - inför pant på lågenergilampor.

I samband med artiklarna om kvicksilverlamporna tipsar SvD om hur man återvinner rätt vad gäller lågenergilampor och lysrör.
Gå in på din kommuns hemsida. Där finns information om närmaste återvinningscentral eller miljöstation.
Sagt och gjort - jag gick in på Stockholms hemsida för att ta reda på detta. Eftersom jag inte finner någon lämplig rubrik på förstasidan så skriver jag in "återvinning" i sökrutan och får förslaget "återvinningscentral". Sökningen visar dock att det inte finns så många sådana, och de ligger alldeles för långt bort och avsides för oss utan bil. Östberga - var sjutton ligger det egentligen? Hur miljövänligt och energibesparande är det förresten att folk ska hålla på och åka bil för att lämna sina trasiga lampor? Nå, jag ger inte upp, utan söker istället på "lågenergilampor" och hamnar då på sidan om Elavfall, som innehåller följande något förvirrande text.
Allt som drivs med sladd eller batteri räknas som elavfall. Hit räknas även glödlampor, lysrör och lågenergilampor.
Man kan av detta tro att lysrör och lågenergilampor ska slängas tillsammans med övrigt elavfall. Även den efterföljande texten inbjuder till samma missuppfattning.
Elavfall som ingår i el-retur är:
- Ljuskällor: Lysrör, glödlampor och lågenergilampor, utan emballage eller förpackning.
Vad gäller återvinningen står följande.
De boende kan som enskilda hushåll även lämna sitt elavfall på stadens återvinningscentraler eller till den mobila miljöstationen [...] Se länk nedan till Avfall och återvinning - hushåll för adresser och öppettider.
Det finns dock ej någon länk dit på denna sida! När jag går vidare till sidan om farligt avfall hittar jag dock länkar om avfall och återvinning samt här lämnar du sopor. Eftersom återvinningscentralerna inte var att tänka på för min del tittar jag på miljöstationer för farligt avfall, men även den närmaste av dessa ligger ganska långt bort. En frisk man som jag kan i och för sig gå 1,6 kilometer för att lämna avfall, men hur ska alla pensionärer med rullator göra?

Nästa alternativ är den mobila miljöstationen, men den tänker tydligen inte passera mitt område de närmsta månaderna ser jag av turlistan.

Slutsatsen blir att Stockholms stad är kass vad gäller att underlätta korrekt återvinning av lågenergilampor och lysrör. Inte konstigt att många av dem hamnar i fel sopor!

Ännu ett problem är hur man ska sanera i hemmet om en kvicksilverlampa råkar gå sönder. Läs noga Kemikalieinspektionens instruktioner - särskilt skillnaden mellan när en kall lampa går sönder och när en varm lampa går sönder.

Själva produktionen av kvicksilverlamporna verkar mest finnas i Kina och i brittiska Times fanns för något år sedan en artikel om förhållandena för arbetare i Kina som jobbar i fabrikerna där större delen av våra kvicksilverlampor tillverkas.
Tests on hundreds of employees have found dangerously high levels of mercury in their bodies and many have required hospital treatment, according to interviews with workers, doctors and local health officials in the cities of Foshan and Guangzhou.
Vi har alltså exporterat de hälsoproblem som är förknippade med tillverkningen av dessa lampor.

Kina är också världens största producent av kvicksilver med nästan två tredjedelar av världsproduktionen 2005, följt av näst största producenten Kirgizistan. EU-förbudet mot glödlampor har fått Kina att återöppna kvicksilvergruvor för att få fram mer råmaterial till lågenergilampor. Detta skapar också miljöproblem som vi exporterat.

Så frågan är om det sammantaget var en särskilt ljus idé att byta ut glödlamporna mot kvicksilverlampor. Tur att det äntligen blir lite offentligt rabalder om detta och inte bara från obskyra gnälliga bloggare som jag.

24 kommentarer:

  1. inte bara att de släpper ut kvicksilver det tar ett år från det man slagit på strömbrytaren till att lampan lyser med fullkraft

    SvaraRadera
  2. Det var väl detta alla egentligen visste?

    När debatten/aktionen/lobbyn "byt glödtrådslampan mot lågnenergi" gick åt som hårdast med rena rama propagandaartiklar och stora uppslag i dagstidningarna så CENSURERADES (togs snabbt bort inom ett par minuter) kommentaren likt "Det krävs typ 100% återvinning på dessa för att detta ska vara en god idé, en utopi och praktiskt omöjligt! Inte ens med en hundralapp i pant kommer en tillräckligt stor del att komma tillbaka".

    Såg denna rationaliserande censur många! gånger med egna ögon, man kom tillbaka så var dessa con-kvicksilver-kommentarer borttagna medan hatiska påhopps-inlägg fick vara kvar.

    Notera att detta var under tiden då kommentarfunktion fortfarande fanns, (nu har den iofs kommit tillbaka men i en mer handikappad utformning).

    SvaraRadera
  3. Koleldad kraftproduktion anses idag som den största enskilda globala källan för atmosfäriska kvicksilverutsläpp. Eldning av andra fossila bränslen är också en stor bidragande källa.

    Ergo - minskad elförbrukning ger minskade kvicksilverutsläpp. Enligt alla som räknat på det blir nettot av lågenergilampor rejält minskade utsläpp.

    Sen kan man absolut hata dem av massor av andra anledningar - särskilt praktiska är de inte...

    SvaraRadera
  4. Anonym 2011-11-22 21:15:
    Som jag skrivit i artikeln ovan (och redan i februari 2009) kommer troligen minskad elefterfrågan pga lågenergilampor att leda till lägre elpris och därmed ökad efterfrågan på el till andra användningsområden. Alltså ingen minskning av elproduktion med kolkraft.

    SvaraRadera
  5. Det konstiga är att rörlamporna är helt onödiga, innehåller kvicksilver, är svåra att återvinna, men blir ÄNDÅ inte förbjudna.

    De borde förbjudas helt (jag köper aldrig några), LED lampor funkar ju lika bra. Fosfor som fosfor...

    EU-standarder för DC-nät vid 30-40V skulle däremot vara intressantare, så man slapp likrikta så mycket i lampsocklar.

    -Jonas

    SvaraRadera
  6. "kommer troligen minskad elefterfrågan pga lågenergilampor att leda till lägre elpris och därmed ökad efterfrågan på el till andra användningsområden. Alltså ingen minskning av elproduktion med kolkraft. "

    Med det argumentet sågade du direkt ALLA elbesparingsåtgärder... ;-) Du får nog titta igenom din blogg lite - för du är inte särskilt konsekvent

    SvaraRadera
  7. Den effekttivaste åtgärden för att spara el är att höja priset.

    SvaraRadera
  8. Glöm inte att lampindustrin vill sälja andra lampor än den hopplöst billiga glödlampan.

    SvaraRadera
  9. Är inte lågenergilamporna också en hälsofara när de fortfarande lyser och ännu inte har hamnat i soporna?

    SvaraRadera
  10. Problemet får allmän uppmärksamhet ungefär när LED-lamporna börjar mogna och bli användbara, det är lite lustigt.

    SvaraRadera
  11. Stockholm stads avfallåtervinning har alltid varit en bedrövlig historia och tillhör en av landets allra sämsta. Det gäller givetvis även för farligt avfall typ lågenergilampor. Och det finns många förklaringar till detta.

    Lågenergilampor var i likhet etanol som bilbränsle och sk kallade miljöbilar från början ett stort skämt. Inkompetens och brist på sunt förnuft har fått styra bland politiker och tjänstmän inom många kommuner.
    I första hand tänker jag på Stockholm stad som mot bättre vetande och där tjänstemännen för att behaga den politiska majoriteten kastat bort 100-tals miljoner av skattepengar på t ex etanol som man visste var en återvändsgränd. Jag vet eftersom jag var med och jobbade på miljöförvaltningen inom stadens handlingsprogram mot växthusgaser.

    SvaraRadera
  12. "Den effekttivaste åtgärden för att spara el är att höja priset"

    Det verkar inte vara en så värst effektiv åtgärd. Normalpriset för el har mer än tredubblats sen 1990 - ändå ökar elförbrukningen... ;-)

    SvaraRadera
  13. Jepp, och därför använder jag bara halogenlampor, det är även bevisat att lågenergi lampor med kvicksilver har ett magnetisktfält som ger upphov till dålig hälsa om man är för nära. Plus att halogenlampor ger ett större färgspektrum än LED.

    SvaraRadera
  14. Ja, tycker också att avfallshanteringen i Stockholm är... sopig.

    Vid återvinningsstationen närmast mig (som alltid är överfull) finns inga behållare för elavfall, batterier eller lågenergilampor.

    Dock upptäckte jag häromdagen att belysningsbutiken hade insamling av lysrör och lågenergilampor. Ett tips, eller snarare, en upplysning. :-)

    SvaraRadera
  15. Det är sopigt på insamlingsplatserna för att det är det privata näringslivet som driver dessa, inte kommunen. Återvinning är i Sverige en uppgift för producenterna. Det är inte meningen att vi ska använda kommunala skattepengar för att städa upp efter industrin - då får de aldrig något incitament att göra smartare förpackningar. Så lägg skulden där den hör hemma - hos industrin och hos dem som köper onödiga förpackningar.

    Industrin har med nöd och näppe kunnat enas om att lägga tidnings- och förpackningsinsamling på samma plats. Elindustrin vill däremot inte vara med utan där får du gå till den som sålde din lampa.

    Så istället för att gnälla på staden, ta med dig din gamla lampa när du köper en ny - så gör du ju med pantflaskorna. Det är inte så svårt. Lättare än att gnälla t.o.m.

    SvaraRadera
  16. Aha, det är därför. Tack för klargörandet!

    SvaraRadera
  17. >Som jag skrivit i artikeln ovan (och redan i
    >februari 2009) kommer troligen minskad
    >elefterfrågan pga lågenergilampor att leda till
    >lägre elpris och därmed ökad efterfrågan på el
    >till andra användningsområden. Alltså ingen
    >minskning av elproduktion med kolkraft.

    Har inte förrän nu fattat att jag borde se min elkonsumtion som en miljöbefrämjande åtgärd :-)

    Ärligt talat har du nog misstolkat Jevon's någonstans...

    SvaraRadera
  18. Info om återvinningscentral i stockholms innerstad.
    Fram till 18e dec kan man lämna in i återvinningscentralen under Vanadisparken.
    Men eftersom entreprenören som har lokalerna i berget är dömda för ekonomiska oegentligheter (i ett annat sammanhang; vet inte hur allvarliga) anser stadens upphandlingsansvariga att de inte kan komma på fråga när verksamheten ska återupphandlas. De får alltså inte förlängt kontrakt. Samtidigt finns ingen annan vettig plats, än så länge.
    Alltså Bromma eller Östberga i fortsättningen.
    Jag är kluven. Principen är sund. Såklart de privata entreprenörer man anlitar (om man nu inte vill driva verksamheten själv) ska vara hederliga och seriösa.
    Men i det här fallet blir konsekvenserna absurda.

    SvaraRadera
  19. Den otroliga bakgrunden till hur EU förbjöd glödlamporna,
    med utförliga referenser,
    och kopior av dokument om myglet som försiggick
    http://ceolas.net/#euban
    .

    SvaraRadera
  20. Dessutom,
    "Energislösande" glödlampor håller inte som argument att förbjuda dem.

    Bortsett från att konsumenterna fråntas ett fritt val av ofarliga glödlampor,
    så syns från såväl USA Dept of Energy, EU statistik och annan
    officiell data att endast ca 1-2% av elnätets elekticitet sparas.
    Det finns många bättre sätt att spara energi, i såväl generation som distribution som konsumption
    http://ceolas.net/#li171x
    med referenser

    SvaraRadera
  21. Jag har en detaljfråga om

    LED lampor och Halogen lammpor

    Är desssa lampor vad man kallar lågeneriglampor, och innehåller dom kvicksilver

    SvaraRadera
  22. Kanada har precis skjutit upp förbudet av glödlamporna, bland annat med motiveringen att mer forskning behövs.

    Som synes finns det särskilda skäl till varför Nordiska länder,
    med gott om energi utan koldioxid-utsläpp,
    med boende i större hus med olika belysningskrav,
    och med nytta av sido-värmeeffekter av glödlampor,
    borde tveka med sådana här konsument-förbud av enkla, säkra och populära produkter,
    inte minst när besparingarna i sig själva kan ifrågasättas (se tidigare inlägg)

    SvaraRadera
  23. OBS att även alla dagens Halogen lampor
    (som ersättningslampor för vanliga lampor)
    förbjuds innan slutet av 2015, enligt EU normerna =
    Vad politikerna inte berättar

    SvaraRadera
  24. Även LED lamporna...

    Hälso och miljöproblem (bly och arsenik mm)
    enligt omfattande California studie
    (University of California, involverande flera fakultet)  nyligen

     
    http://ceolas.net/#li20ledax med referenser

    "Consumers should be aware of the potential harm from contaminants
    found in LED bulbs:
    Toxins like lead and arsenic are linked to various cancers, brain
    damage, hypertension, skin rashes, and other illnesses.
    "Measures that could be put in place may be to wear personal safety
    protection when cleaning up a broken LED bulb, whether at home, or
    with a cleanup crew at a traffic accident.
    Under today's law, LEDs are disposed of in typical landfills and are
    not classified as toxic, but the researchers are hoping that their study will change that.

    The diodes (LEDs)  are widely hailed as safer than compact fluorescent bulbs,
    which contain dangerous mercury. But, as Oladele Ogunseitan, chair of
    UC Irvine’s Department of Population Health & Disease Prevention said,
    they weren’t properly tested for potential environmental health
    impacts before being marketed as the preferred alternative to
    inefficient incandescent bulbs, now being phased out under California law."

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.