2012-11-05

Import Land Model

I somras skrev jag om Export Land Model, alltså hur den ökande oljeförbrukningen i de oljeexporterande länderna leder till en minskande mängd tillgänglig exportolja på världsmarknaden.

Det var ett inlägg från bloggrannen Galen? som inspirerade mig till att titta på "Import Land Model" också. Det är nämligen så att Kina och Indien de senaste åren ökat sin oljeimport snabbt.
I en värld där oljeproduktionen inte ökar eller bara ökar långsamt innebär utvecklingen i diagrammen ovan att Kina och Indien måste sno åt sig olja på andra länders bekostnad. De som minskar sin oljeimport är exempelvis Eurozonen och USA, se diagrammen nedan.
Europa och USA kan på grund av sina respektive ekonomiska kriser inte längre kapa åt sig lika stor bit av världsmarknaden för olja som förr, utan en del olja går istället till växande ekonomier som Indien och Kina. Notera vändpunkterna runt 2006 för Eurozonen och USA.

I förlängningen kommer kampen om exportoljan att bli värre och frågan är vem som drar det kortaste strået.

Tillägg: Diagrammet ovan är för eurozonen, där oljeproduktionen är så liten att det inte syns i diagrammet. Tittar vi istället på hela Europa (exklusive f.d. Sovjetunionen) ser det ut som nedan.
Större delen av oljan måste alltså, trots Norges stora export, importeras till Europa. Men importen har alltså sjunkit en aning den senaste tiden.

10 kommentarer:

 1. Flute vi på ASPO Sverige delar din oro och tycker att exportlandmodellen borde tas på allvar. Om detta skrev jag för några veckor sedan. Häls
  Martin Saar ordf ASPO Sverige

  http://www.asposverige.se/2012/09/ar-2030-gar-all-oljeexport-till-kina-och-indien/

  SvaraRadera
 2. Ingen olje produktion i Europa, jag finner det föga troligt då jag vet att i Danmark har produktion, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sagt att Europa inte har oljeproduktion, men Europa är nettoimportör av olja, särskilt om man räknar bort Ryssland. Västeuropas egen oljeproduktion räcker inte till för den egna efterfrågan. Därför tvingas Västeuropa att ge sig ut på världsmarknaden för att köpa in olja.

   Radera
  2. Diagrammet är för Eurozonen, där det bara är Italien som har oljeutvinning, och den är så liten i sammanhanget att den inte syns i diagrammet.

   Radera
 3. Hej!

  Varifrån kommer de dryga 15% som Kina& Indien ökar import ifrån? Väst har bara minska med 2%, övriga 13% vem har fått släppa till dessa?

  Svante

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är för det första inte procenten "lika mycket värda" överallt, då USA importerar mer olja än t.ex. Kina.
   Man kan leta runt lite i Mazama Sciences Energy Export Databrowser. Då ser man t.ex. att Saudiarabien och Kanada ökat sin oljeexport. Oljeproduktionen i världen ökar fortfarande, om än mycket långsammare än tidigare.

   Radera
 4. Men Metroid, Danmark räknas väl inte till eurozonen?

  Grekland har förstås oljeutvinning, av olivolja!

  Däremot så är euroländerna bra på att bränna olja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej just ja, de har ju inte Euro(€), det glömde jag.

   Radera
 5. Hej Flute! Bra att följer upp Jeff Browns Export Land Model. Vi deltog i ASPO-USA:s webinar där Jeff själv presenterade modellen och import/export-följderna när det gäller oljan i april. Jag har även sett Jeff tala o debattera frågan ett flertal tillfällen under ASPO-USA:s årliga energikonferenser, ger alltid ett respektingivande intryck.

  Jeffs presentation finns sammanfattade här och kanske kan vara av intresse:

  http://www.peak-oil.se/2012/04/global-oljeexport-forsvinner-bort-del-1.html

  http://www.peak-oil.se/2012/05/global-oljeexport-forsvinner-bort-del-2.html

  mvh
  Johan

  SvaraRadera
 6. FYI -- Energy Export Databrowser finns också på svenska:

  http://mazamascience.com/OilExport/index_sv.html

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.