2012-11-08

Peak Oil goes Mainstream

Idag var Kjell Aleklett inbjuden att tala om Peak Oil i Morgonpasset i Sveriges Radio P3. Bloggaren Bodis hade tipsat dem om att de borde ha med honom. Lyssna på programmet nedan. Från 00:14:20 till 00:16:01 påannonseras det hela. Därefter kommer Kjell Aleklett in från 01:23:05 till 02:09:42 för ett långt samtal om peak oil.
Lyssna: Morgonpasset i P3 20121108 06:30
Det tog ett tag för peak oil att hamna i mainstream-radio som vanligt folk lyssnar på. Mitt första inlägg i frågan här på bloggen skrev jag i juli 2008.
Nu väntar vi på att energiminister Anna-Karin Hatt (C), infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (m) och andra politiker ska vakna i frågan och börja tala realistiskt om Sveriges energiframtid.
Apropå en av sakerna som Kjell talade om så noterar jag idag även en artikel i SvD om att bilkörningen i Sverige minskar. Toppåret var 2008 och fram till 2011 hade antalet mil minskat med 4 procent. Läs även vad jag skrev i vintras om "peak car".
Rättat till felaktig inbäddning och med det även tiderna.

7 kommentarer:

 1. Sol och pannkaka. Är solen en pannkaka eller är pannkakan en sol?

  Är Peak oil kanske Sheil oil eller är Sheil oil egentligen Peak oil?

  När man lyssnar på all expertis då går det runt i skallen på de flesta för experisen är så obegåvade att förmedla sina budskap.

  Den stora delen av populasen begriper zero, och det är lika bra för de kommer ändå inte att finnas kvar efter peaken varit.

  Tacka vet jag Matt Simmons han kunde med lätthet förmedla sitt budskap. Att lyssna på Kjell och hans kollegor gör mig förtvivlad, och då är jag ändå rätt kunnig i det här ämnet.

  Peak oil är ett faktum - om detta behövs det inte längre föras en debatt - de som ännu inte tagit till sig budskapet kommer ändå inte att göra det i tid.

  De är offren och det betyder inte heller något - de har haft möjligheten men de ignorerade varningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom flesta har faktiskt inte ens hört talas om peak oil. Måhända att det är gamla nyheter för dig och att det inte behöver ältas men bara för set gäller det inte alla. Man måste ha informationen för att kunna ta ställning till den. En vanlig fråga när man pratar om PO är "men varför har man inte hört talas om det om det är så allvarligt".

   Radera
 2. Det här är den mest kärnfullt minimalistiska sammanfattningen av vår situation jag sett:
  http://a0.twimg.com/profile_images/1307627109/war_and_peace.jpg
  Säger det så bra med så lite grafik!
  Skulle passa bra som illustration till ett inlägg på din suveräna blogg Flute
  Men alla utom jag kanske sett den tidigare?
  / Anders

  SvaraRadera
 3. Googlade lite och hittade bilden på t-shirt:
  http://www.gizmodiva.com/fashion/marten_lindquists_gauge_tshirt_makes_a_statement_against_war.php
  Företaget verkar dock inte fattat hela innebörden, när oljan tar slut blir det krig/jävligt oroligt. Svensk designer:
  http://www.plenty.se/sv/about.asp?Page=about
  / Anders

  SvaraRadera
 4. Ska inte tjata mer nu, lovar, men här finns den med upphovsmannens namn på: http://archive.thr5.com/bloodforoil.org/brushstroke.tv/pp.063.jpg

  SvaraRadera
 5. a href=länk

  svårt?

  SvaraRadera
 6. Fast "go mainstream" skulle jagnog definiera som när MSM tar upp ämnet i samhällsprogram och får in politiker att kommentera saken och inte i underhållningsprogram.
  Men all uppmärksamhet i ämnet är bra uppmärksamhet.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.