2012-12-17

Regeringsskifte i Japan

En av helgens viktigaste nyheter hamnade i skymundan, nämligen att världens tredje största ekonomi Japan får en ny regering efter en jordskredsseger för högerkonservativa Liberaldemokratiska partiet (LDP), som kommer tillbaka till regeringsmakten efter tre års bortavaro.

LDP ser ut att få 294 platser av 480 i Japans parlament. Deras koalitionsparti New Komeito Party (NKP) ser ut att få 31 platser. Totalt har de alltså med 325 platser två tredjedels majoritet och kan därmed köra över parlamentets överhus, vilket bryter det politiska dödläge som rått i japansk politik sedan 2007.

LDP:s partiledare Shinzo Abe har lovat att spendera på offentliga projekt samt en mer expansiv penningpolitik för att få fart på landets tröga ekonomi. Det blir framöver alltså det som kallats för "Abenomics", en politik av statligt spenderande för lånade pengar som tidigare LDP-regeringar tillämpat utan att lyckas få fart på Japans ekonomi. Det verkar inte troligt att det kommer att lyckas denna gång heller, utan lär bara öka på Japans redan rekordstora statsskuld på en bra bit över 200 procent av årlig BNP. Läs vad jag skrev om det överbelånade Japan för två år sedan. Ingen kan förutse när den japanska skuldbubblan brister, men förr eller senare händer det. Demografin jobbar dessutom emot dem. Se i diagrammet nedan hur statsskulden ökat i Japan sedan 1990. Greklandsnivån passerades redan för över 10 år sedan.
De senaste åren har Japans ekonomi pendlat mellan svag tillväxt och krympning.
Tredje kvartalet 2012 var det åter dags för krympning, vilket lär fortsätta ett tag.

Japan lider också av kronisk prisdeflation. Sedan slutet av 1990-talet har man med något undantag haft prisdeflation eller nära noll i inflationstakt.

Abe har även lovat att stärka Japans försvar samt en tuffare hållning gentemot i Kina i dispyten om ögruppen Senkaku/Diaoyu i Östkinesiska havet. Där kan han säkert få stöd av det nybildade nationalistiska Upprättelsepartiet, som gick till val på upprustning av militären för att möta hotet från Kina och blev tredje största parti i helgens val. Vi kan alltså se fram mot mer politiska spänningar i östra Asien.

LDP kommer också att ändra på Japans politik i kärnkraftsfrågan. Den krassa ekonomiska verkligheten är att Japan har ett stort behov av kärnenergin och därför vill LDP dra igång den igen, trots det tveksamma i att placera kärnkraftverk i ett land som är en enda stor jordbävningszon. Japan har för övrigt en mycket smutsig energimix: 2008 kom 97% av energin från kol, olja, gas och kärnkraft. Dessutom importerar Japan lejonparten av sina råvaror, även för energibehoven. Dyrare energikostnader i världen påverkar landets ekonomi negativt.

Koalitionspartnern New Komeito Party är intressant, eftersom detta parti grundats av medlemmar i den Nichiren-buddhistiska organisationen Soka Gakkai och partiet har starka kopplingar till denna organisation, vars medlemmar utför en hel del gratis kampanjarbete för partiet. Soka Gakkai är en ekonomiskt mycket stark religiös organisation, som ägnar sig åt ett slags buddhistisk variant av framgångsteologi. Soka Gakkai International (SGI) har även förgreningar i många länder med mer än 12 miljoner medlemmar över hela världen. Jag har själv träffat på några medlemmar i svenska SGI, som dragit med mig på några möten och en sak som jag reagerat på är den personkult som omger deras ledare, framförallt den högste ledaren Daisaku Ikeda (vanligen kallad Sensei = lärare eller mentor). En annan sak jag reagerat på är det ständiga berättandet av medlemmars framgångssagor och hur de övervunnit sina svårigheter tack vare hängivet reciterande av mantrat. SGI klassificeras dock inte som en sekt, även om den har vissa sektlika drag.

6 kommentarer:

  1. Bra analys. Intressant att börsen steg i japan. Kanske bara tillfälligt.

    SvaraRadera
  2. Enligt tidigare ingenjören och landsflyktingen Mochizuki så var inte ens kärnkraftfrågan ett debattämne under valet:

    http://fukushima-diary.com/2012/12/column-3-misunderstandings-of-foreign-media-about-this-election/

    SvaraRadera
  3. En briljant artikel Flute!

    Lättläst och intressanta grafer. Saknar detta i många tidningar (t ex min dagstidning).

    Jag sätter 20:- på Paypal som tack och tipsar andra om att man kan göra det.

    ///Fordos

    SvaraRadera
  4. Hej
    Jag tror Japan är ett av världens rikaste länder när det kommer till privatekonomiska tillgångar. De japanska hushållen har en enorm buffert och har en mindre skuldsättningsgrad än många andra länder om jag inte är felinformerad. Detta skulle isåfall kunna motivera en hög statsskuld.

    SvaraRadera
  5. Jag har ofta hört om Japans stora skuldsättning, men jag undrar om det verkligen är ett så stort problem.
    I princip hela statsskulden består av lån från japaner, så för att betala tillbaks behöver man väl bara trycka upp mer yen. Det verkar ju inte bli inflation ändå, hur mycket man än trycker upp.
    Om det ändå skulle bli mer inflation än man vill ha så har ju Japan en onödigt stor valutareserv som de kan minska ner genom att köpa tillbaka yen.

    Observera att jag inte alls har försökt sätta mig in i frågan, så om någon kan komma med bra argument mot det resonemanget så är jag intresserad av det!

    SvaraRadera
  6. Det är rätt märkligt att ta med kärnkraft i en uppräkning som ska visa att något är "smutsigt" eftersom kärnkraft är den renaste energiformen ur ett livscykelperspektiv.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.