Idag är det inte bara vintersolstånd klockan 12.12. Det är också som ni säkert inte missat också dagen för en massa apokalyptiska profetior med anledning av att Mayakalendern påstås "ta slut". Men det är bara en längre tidsperiod (5125 år) i Mayakalendern som tar slut - "baktun" nummer 13, vilket avslutar en "stor årscykel". Därefter är det dags för nästa "stora årscykel". Mayakalendern var faktiskt såpass avancerad att man räknade betydligt längre fram i tiden - den längsta tidsperioden var en "alautun" på 63 123 288 år. Vi har alltså gott om tid på oss innan Mayakalendern "tar slut" och behöver inte oroa oss.
Världshistorien är full av folk som har förutsagt olika varianter på domedagen, apokalypsen, jordens undergång, harmageddon eller vad man nu vill kalla det för. Minns ni Harold Camping som förutspådde domedagen till 21 maj 2011 och satsade en massa pengar på reklam och fick en massa uppmärksamhet i media? "There is no plan B". När datumet passerats utan större händelser gjorde han ett försök med ett nytt datum 21 oktober 2011 (det fanns tydligen en plan B), men när även det passerats blev han ganska tyst. Camping hade för övrigt redan en utebliven domedag bakom sig 1994. Eller minns ni alla som förutspådde diverse hemska händelser när Y2K-buggen skulle förlama världen 1 januari 2000? Eller Charles Taze_Russell, grundaren av den rörelse som sedermera blev Jehovas vittnen, som förutspådde Jesu återkomst år till 1914. När Första världskriget började det året tolkade han det som att hans spådom slagit in och att man såg början på Harmageddon. Han hann dock inte uppleva slutet på kriget, då han dog 1916, vilket kanske var bäst för honom, då han fick dö lycklig i orubbad apokalypstro.
Så idag blir det nog inte heller någon domedag, utan vi kan lugnt räkna med att fira julafton på måndag och nyårsafton om ytterligare en vecka.
Apokalypsen har alltid haft en stark dragningskraft på människor, men världen fungerar inte så. Kollapser är snarast sega utdragna skeenden. Invånarna i Romarriket upplevde troligen inte det de genomlevde som en kollaps, utan bara som att saker sakta men säkert blev allt sämre. Visst kunde det inträffa plötsliga allvarliga händelser, som när barbarer bestämde sig för att plundra någon stad, men på det stora hela var det nog mest ganska trist. Och det fanns förstås mitt i det långa eländet hoppingivande år då allt blev bättre ett tag.
Yogi Berra sade visdomsordet "det är svårt att göra förutsägelser, särskilt om framtiden", vilket är en sanning som många borde ta till sig. Visst kan man ganska korrekt förutspå stora drag i vad som kommer att ske, men man ska akta sig för att göra alltför exakta spådomar vad gäller tidpunkter och detaljer.
Jag vet själv hur det kan gå. Jag gissade att vi hade sett toppen för den svenska bostadsbubblan år 2007 när vi fick en nedgång 2008. Jag hade inte kunnat föreställa mig de extraordinära åtgärder som Riksbanken och Riksgälden satte in och inte heller att de svenska bolånetorskarna skulle svälja betet med hull och hår. Visst har vi fortfarande en skuldbubbla här i Sverige, men jag aktar mig efter denna profetia att komma med alltför exakta gissningar. Jag konstaterar numera att vi har en bubbla och att den kommer att blåsas ur någon gång framöver, okänt exakt när, men kanske ganska snart. Ju längre tid bubblan blåses upp, desto större blir förstås dess proportioner och därmed storleken på baksmällan. Fråga danskarna, irländarna eller spanjorerna hur baksmällan efter en sprucken bostadsbubbla känns.
Även Grekland har lyckats hålla sig kvar i euron betydligt längre än vad många (inklusive jag själv) trodde. Man ska inte underskatta de styrandes desperata försök att vidmakthålla den rådande ordningen på alla vis, även om de åtgärder de vidtar i längden är rent skadliga. De som sitter på en hög maktposition, exempelvis i EU, har alldeles för mycket att förlora för att inte göra allt som står i deras makt.
Nåja, 2012-12-21 kl 12.12 är det vintersolstånd, vilket betyder ljusare tider och att det bara kommer att bli allt längre dagar i ett halvår framöver. Väldigt skönt tycker jag, som känt av en väldig trötthet denna mörka och kulna höst, vilket bland annat synts i den avtagande mängden blogginlägg.
För den som gillar "siffermagi" var gårdagens datum förresten ett av de mer intressanta - 20/12 2012. Det kan också vara kul onödigt vetande att känna till att vi förra veckan upplevde det sista "repetitiva datumet" inom våra livstider (12-12-12). Nästa gång blir om drygt 88 år och om du är tillräckligt gammal för att kunna läsa detta idag kommer du troligen inte att uppleva nästa repetitiva datum.
Mer om undergången: SR, AB, SvD1, SvD2, UNT, GP, DN1, DN2, Effekt.
Tillägg: För den som vill läsa mer om tidigare "undergångar" rekommenderas boken Apocalypse Not av John Michael Greer. "Three Thousand Years of End of Times (That Never Happened)"
2012-12-21
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Just det här att allt tar längre tid och att "systemet" sätter in alla tänkbara medel för att fortsätta ett tag till var min egen lärdom efter att jag upptäckte Peak Oil. Då trodde jag att vi skulle uppleva allvarlig oljebrist inom en handfull år. Nu tror jag att det tar så pass lång tid att vi vågade satsa på en gård och tror att vi har någon slags verksamhet igång när det börjar bli kännbart. Men förutsägelser? Inte längre... Bara att det kommer att ske.
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaI sammanhanget bär väl källan till Apocalypse Not redovisas: John Michael Greér bok med samma namn, mkt läsvärd om man är lagd åt det hållet.
http://www.vivaeditions.com/book_page.php?book_id=25
Arch Druid Greér är förövrigt en av de djupaste tänkarna på området vårt samhälles framtida förändring med flera mkt läsvärda böcker. The Long decent är en utmärkt ingång till hans verk.
MVH Mats
Skall fira midvinter på gammalt germanskt vis och blota en flaska tyskt weisbier för att på så sätt säkerställa en lycklig solvandring.
SvaraRaderaNi övriga kan åkalla Jesus medan soljulet smörjs av ölet.
Förvisso inte apokalyps, men en stor besvikelse om guldpriset inte når de prognosticerade $2000 vid årets slut. Ett högt och stigande guldpris är A och O för att jag ska vara glad.
SvaraRaderaSå $1650 gör mig sur.
/Guldkalle
Fråga spanjorer hur det känns? Tja, svenskar som firar jul på Kanarieöarna kanske inte ska vänta sig några större ansträngningar från livräddarna på stränderna, de har enligt tidningarna här nere inte fått lön sedan juli och börjar se lite kraftlösa ut.
SvaraRaderaVarför inte fråga isländarna eller engelsmännen istället?
SvaraRaderaOlika länder har drabbats olika hårt av skuldbubblan.
Gemensamt är att de alla har haft rusande priser drivet av låga priser på krediter.
Men det som skulljer länderna åt är hur mycket som byggts i spekulation samt hur man har hanterat krisen.
Öhh, att jorden kommer att gå under, till slut, är ställt utom all tvivel. Frågan är när. Och där får vi i brist på annat förlita oss på sannolikhetsteori.
SvaraRaderaDet positiva är väl att vi förmodligen inte kommer att hinna uppfatta domedagen om den mot förmodan kommer snart. Om den kommer senare, låt oss säga om ett par tusen år, är vi alla döda och borta, finns inte längre, och kan uppfatta något.
Däremot våra efterföljare kommer med exponentiell utveckling (Ok, jag svär i kyrkan), att ha betydligt bättre möjligheter att justera sin tillvaro till den önskvärda.
Glöm inte att vi just klev ut ur stenåldern, framtiden är våra barns. Låt oss inte grumla deras förhoppningar med våra kranialt stelnade geléklumpar.
Vi vet att jorden snart kommer att gå in i ny istid, vi befinner oss just nu i en mellanistid som brukar vara ca 11000 år under Holocen.
SvaraRaderaDet är ingen forskare som vet exakt när detta inträffar igen men vi vet att det redan har varit mellanistid i ca 11000 år.
när istiden väl är här kommer nordeuropa, Ryssland, Kanada m.fl. platser inte vara möjliga för människor att leva på. En slags akopalyps som är sannolik men inte möjlig att exakt beräkna tyvärr.
Ja, tittar man på tempkurvan är trenden nedåtgående sedan värmemax efter senaste istiden. Förhoppningsvis kan våra CO2-utsläpp stoppa upp trenden, annars blir det riktigt otrevligt för våra efterkommande. Det gäller att tänka på sin avkomma och deras avkomma, att hjälpa dem på vägen så att säga.
Radera