2013-01-17

El Niño och La Niña

Som jag skrev i förrgår så var 2012 ännu ett varmt år globalt sett. Med tanke på att Jordens vädersystem under året präglades av La Niña-förhållanden så var det ovanligt varmt. (La Niña-år är svalare än El Niño-år.) 2012 var till och med det det varmaste La Niña-året som har uppmätts. När Jordens vädersystem slår tillbaks till El Niño kan vi förvänta oss verkligt rekordvarma år - kanske även i Sverige.

En tänkbar effekt av den globala uppvärmningen skulle dock kunna vara att balansen mellan El Niño och La Niña rubbas, så att vi får fler La Niña-år (eller fler El Niño-år). Detta skulle kunna vara möjligt, eftersom det globala vädersystemet är så stort och komplext. Nu säger jag inte att det blir så, men möjligheten finns att klimatsystemet tippar över i något nytt jämviktsläge. Vi kan inte med säkerhet förutse exakt hur klimatförändringarna kommer att slå mot varje enskilt område på Jorden. Där har datormodellerna sina begränsningar. Vi ska dock vara beredda på förändringar och planera därefter.

Uppsalainitiativet tipsade nyligen om en video från Skeptical Science som förklarar hur temperaturförändringen de senaste årtiondena ser ut om man drar bort effekterna av stora vulkanutbrott och El Niño / La Niña.

Videon är en förenklad version för att hinna med allt på två minuter, men den intresserade kan läsa mer i artikeln hos Skeptical Science. De gjorde videon och artikeln med anledning av att klimatförändringsskeptikerna Judith Curry och David Rose tolkar brittiska Met Office så att den globala uppvärmningen avstannat de senaste 16 åren, vilket det gjorts stor sak av inom förnekarkretsarna, där Judith Curry hålls högt.

Skeptical Science påpekar även att
Klimatvetenskapen hävdar inte att alla klimatförändringar är antropogena [orsakade av mänskligheten] - det finns både naturliga och mänskliga orsaker. De naturliga orsakerna är särskilt viktiga över korta tidsskalor [mindre än två decennier], så varje försök att analysera kortsiktiga trender måste ta hänsyn till dem.

19 kommentarer:

  1. En sak som slog mig är att tempot inte så verkar öka trots att vi matar ut större och större mängder. Kan ju finnas många förklaringar men skulle vara i intressant med en vetenskaplig grund. Men

    SvaraRadera
  2. Nu är det översvämmning i Tennessee efter att ha varit torka ...

    http://blog.al.com/breaking/2013/01/tennessee_river_expected_to_su.html

    SvaraRadera
  3. Sett över lång tid så är de naturliga variationerna också stora.

    Som lilla istiden, http://sv.wikipedia.org/wiki/Lilla_istiden

    Visst finns det skäl att fundera över mänsklig klimatpåverkan, och all anledning i världen att minska på utsläpp, men vad jag inte accepterar är försöken att pracka på mig avlatsbrev (vars enda praktiska funktion är att göra allt lite dyrare för de fattigaste), och andra former av beskattning där "avkastningen" främst går till suspekta organisationer/individer med egenintresse i att förespråka människans skuld till klimatförändringarna.

    Nä, jag kvarstår i skeptikernas läger.

    SvaraRadera
  4. Mao, jag skulle ha mycket lättare att diskutera klimatförändringarna förutsättningslöst om det inte vore för den enorma mängd människor som lever på detta budskap, varav vissa bevisligen förvrängt data i syfte att stödja sin tes.

    Att jag är cynisk 70-talist som växt upp under en tid då miljötomtarna tjatade om att vi gick mot en ny istid hjälper förvisso inte heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du väljer att tro på det läger som har minst antal avlönade så är det väl ganska klart att du inte ska ta fossilindustrins parti? Visst finns det pengar hos klimatforskarna men de riktigt stora pengar finns klart hos dem som vill bränna alla jordens fossila bränslen.

      Radera
    2. Thomas Larsson2013-01-17 18:33

      Fast egentligen är det ju konsumenterna som vill bränna de fossila bränslena. Om inte Wetterstrand veckopendlade till Helsingfors eller klimateliten flög till Doha skulle efterfrågan, och därmed utvinningen, av fossila bränslen minska.

      Radera
    3. BO, antingen är du korkad, eller så missförstår du med flit.

      Ingetdera är en direkt god förutsättning för en givande debatt.

      Radera
  5. Det vi ska diskutera är KLIMATKAOS, och inte den andra smörjan som politikerna försöker pracka på erom global uppvärmning för det är bara en liten del i klimatkaoset.

    Klimatkaos är vad det är och orsakerna till detta är inte en utan många.

    Klimatkaos är när New York dränks i vatten, när centrala USA torkar ut, när Australien ena året dränks nästa år brinner upp i hettan.

    Klimatkaos är när skördarna slår fel när det är århundradets kallaste vinter i Kina och Sibirien.

    Klimatkaos är när sommaren uteblir och vintern kommer först i januari osv.

    Vi lever i en tid av klimatkaos, och en av orsakerna kan vara solens märkliga aktivitet, en annan kan vara mänsklig aktivitet. Om det är människan som till del skapar klimatkaos då måste vi väl reducera mänskligheten med så där en fem miljarder människor lite snabbt. Hos Jula och Clas Olsson finns billiga rep för aktivisterna om de önskar bidra till en förbättring

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Människorna i sig släpper inte ut speciellt mycket. Det vore smartare att förbjuda bilar och stänga ner alla kolkraftverk. Folk skulle bara må bättre av att röra på sig mer.

      Radera
    3. Anonym 2013-01-17 16:58: Klimatkaos kan vara bättre än klimatförändringar, då det säger mer om hur effekterna blir. Därför tycker jag att det på många sätt är bättre att tala om "global weirding" istället för "global warming".

      Radera
    4. Det finns inget "klimatkaos". Vad är normalt? Vi har varit bortskämda med stabilt väder de senaste 30 40 åren och det har berott på uppvärmningen! Varmt klimat är bra för människans överlevnad. Nu är det tyvärr så att trenden är bruten - vi går återigen mot ett kallare klimat igen vilket innebär att jetströmmen nu hamnar längre söderut på norra hemisfären och det medför mer oroligt väder. Kyla får den negativa effekten.

      Radera
  6. Jordens medeltemperatur borde inte påverkas av att vattenströmmar transporterar värme eller kyla från en plats till en annan på jorden. Om man anser att man måste subtrahera inverkan av dessa strömmar mäter man antagligen fel, eller mäter i alla fall inte medeltemperaturen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har inte bara med vattenströmmar att göra, utan El Niño och La Niña påverkar även exempelvis fördelningen av molnen över jordklotet, vilket i sin tur påverkar temperaturen.

      Radera
    2. Och just molnbildning verkar vara det som är minst förstått och modellerbart i ett längre perspektiv.

      Radera
  7. Här har ni en bra sammanfattning av den teori för de globala temperaturändringarna som är på väg att bli den dominerande förklaringsmodellen:
    http://www.sciencebits.com/Munich-2012
    Spoiler: det är solen som värmer jorden och inte människan, blev ni verkligen överraskade?

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://en.wikipedia.org/wiki/Nir_Shaviv

      Hans teorier är dock omdiskuterade:
      "Shaviv’s solar hypothesis has been disputed by Mike Lockwood and Claus Froehlich in an analysis of the sun’s output over the last 25 years. They argue that the sun’s activity has been decreasing since 1985 while global temperatures have continued to rise.

      Shaviv argues that Lockwood and Froehlich's analysis is flawed for a number of reasons."

      http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Nir_Shaviv
      "Shaviv's arguments and research conclusions have been undermined by subsequent research[3] and his analyses critiqued as "based on unreliable and poorly replicated estimates, selective adjustments of the data (shifting the data, in one case by 40 million years) and [drawing] untenable conclusions, particularly with regard to the influence of anthropogenic greenhouse gas concentrations on recent warming."[4]. Shaviv argues that cosmic rays influence cloud cover, but this link is still under question"

      Det är inte alls så att Shavivs teori är "på väg att bli den dominerande förklaringsmodellen". Han har som ni ser fått en hel del mothugg från andra forskare.

      Radera
  8. Det är med klimatalarmister som ex greenpeace som med Rädda barnen; de överdriver och förvanskar fakta för att organisationerna tjänar på detta!
    Uppdrag Granskning borde göra ett motsvarande reportage som man gjorde om kampajerna om barnfattigdomen.
    fLUTE; de senaste 15 åren har den globala temperaturen inte längre ökat, det erkänner tom NASA/NOAA. Det beror på naturliga faktorer som havsströmmar, solcykler m.m. Klimatologi är komplext och går inte att använda datamodeller för.

    SvaraRadera
  9. Klimatkaos är ett faktum, och kan lätt kontrolleras. Orkanen Sandy mot New york - den fruktansvärd vinter man nu har i Sibirien och Kina. Hettan bränderna i Australien - stormar - jordbävningar - massdöd bland djur - Katrina i New orleans och så vidare Jorden runt med Jordbävning och tsunami i Japan osv.

    Visst har vi ett klimatkaos det är en absolut sanning.

    Men vad som orsakar detta det är en annan disskusion som kanske bottnar i solens aktivitet, och vår planets magnetism som nu är väldigt försvagad.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.