2013-01-23

Reformera EU eller lämna EU?

Dagens snackis var förstås att Storbritanniens premiärminister David Cameron höll ett tal där han sade att han vill omförhandla Storbritanniens medlemsvillkor i EU och sedan hålla en folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet någon gång efter 2015. Det går ju numera enligt Lissabonfördraget att gå ur EU.

Nu tror jag inte att Cameron (ännu) på allvar menar att Storbritannien skulle lämna EU, utan det är nog mer ett utspel för att dels trycka på mot den centralisering av EU som pågår, dels motverka UK Indepence Party (UKIP), som i de senaste opinionsundersökningarna fått över tio procent.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ser det som en möjlighet att förändra villkoren för det svenska EU-medlemskapet.
Den europeiska unionen är väg åt fel håll. Euron och hanteringen av den ekonomiska krisen skapar en social katastrof i många länder. Samtidigt räddar EU banker med enorma belopp. Utvecklingen inom euroområdet leder till att makten över den ekonomiska politiken allt mer centraliseras till Bryssel. EU är på väg att omvandlas till en statsbildning. Det är en oacceptabel utveckling som Sverige inte bör delta i.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ser Camerons tal som historiskt och tycker att även svenskarna bör få tycka till om EU-medlemskapet.
Under årtionden har svenska regeringar utan större protester accepterat att Sveriges villkor ständigt försämras. Medlemsavgiften blir ständigt dyrare, allt mer makt förskjuts till Bryssel och det svenska inflytandet minskar. Den brittiska premiärministern visar med sitt tal att detta inte är något vi måste fortsätta att acceptera.
De största övriga partierna är däremot inte oväntat negativa. Folkpartiets EU-minister Birgitta Ohlsson, Socialdemokraternas Stefan Löfven, Moderaternas statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt kritiserar alla Camerons utspel. En poäng de har är att man inte kan ha ett EU med olika villkor för alla medlemsstater. Från Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har jag ännu inte läst någon reaktion.

Om Storbritannien skulle gå ur EU skulle det förstås rubba maktbalansen mellan de länder som vill centralisera och de som inte vill det. Ett brittiskt EU-utträde skulle helt förändra förutsättningarna för det svenska EU-medlemskapet.

Mats Persson (från någon "tankesmedja") tycker att man bör satsa på att reformera EU och begränsa EU:s makt. Han verkar också tycka att det är en bra idé med olika villkor för olika stater.

Alltihopa får förstås EU-fanatikern och folkpartisten Carl B Hamilton att gå i taket och raskt skriva en debattartikel där han som vanligt pläderar för ett fördjupat EU-samarbete.

Som jag har skrivit för ett år sedan är EU ett imperium på dekis och sönderfallet pågår gradvis samtidigt som EU-centralmakten försöker att stärka sin makt genom nya påfund. Vi kommer säkerligen att få se dessa motstridiga tendenser under flera år framöver.

Skulle jag få önska skulle man slopa EU:s klåfingriga centralstyrda påbud, medan man behöll de goda bitarna såsom fri rörlighet och tullfrihet, samtidigt som man decentraliserade besluten. Utsikterna att EU skulle reformeras enligt mina önskningar ser jag dock som i det närmaste obefintliga. Därför förordar jag det i mitt tycke näst bästa alternativet, nämligen svenskt EU-utträde. Det EG som svenska folket röstade in oss i 1994 är inte detsamma som det EU som vi nu är medlemmar i. Därför är det dags för en svensk folkomröstning för att se om folket vill ha det nuvarande EU.

Läs även Cornucopia "Rule Britannia", Den Hälsosamme Ekonomisten "Vi vill också rösta om EU", Göte Kildén som frågar sig om vänstern ska välkomna Camerons utspel, samt Stefan Karlsson som resonerar utifrån ett marknadsliberalt perspektiv.

20 kommentarer:

  1. Håller med dig helt, idag ångrar jag att jag röstade ja till EU. Nästan det enda positiva idag är tullfriheten.

    SvaraRadera
  2. Håller med, dags att lämna EU!

    SvaraRadera
  3. Visst är det så att det inte går att ha ett EU med olika villkor för alla medlemsstater men det är ju vad vi har idag. Tror inte två stater har exakt samma villkor. Det finns många olika undantag, regler, bidrag och avgifter för de olika staterna redan.

    SvaraRadera
  4. EU och tanken kring Unionen var mycket goda. Tyvär så hamnade vår Union i händerna på ett antal Socialister och ännu värre F.D. Kommunister. Barosso Socialist och van Rompey en bokstavs kommunist.

    Dessa personer driver nu i maskopi med delar av en Bankmaffia Unionen till att först militariseras ihop med Nato, och därefter utvecklas mot en icke framröstad Federation.

    Våra folkvalda politiker bör ta tillbaka makten från dessa personer och deras tankevärld. Om inte detta går bör vi folkomrösta om att lämna Unionen.

    När Barosso valdes i EU parlamentet fanns på samma sätt som i det gamla Sovjet bara en kandidat - Barosso. Är det demokrati är det detta vi fått istället för en fungerande nationell demokrati.

    SvaraRadera
  5. 90-talskrisen:
    Efter att folket i åratal hade fått höra att de levde i det bästa landet i världen med de bästa politikerna, fick de nu höra att Sverige skulle gå under om landet inte omgående gick med i EU.
    http://www.frihetsfronten.se/marknadskraften/artiklar/ekhist.shtml

    Tyvärr hade vi inte den bästa förhandlaren när vi sökte om eu medlemskap, det var så bråttom,man bad till och med Schweiz att snabba på sin ansökan som man tyckte gick för långasamt. England hade förhandladt till sig så att man fick mer tillbaka på sin eu avgift.

    Maktbalansen är på gång att flyttas österut.
    https://www.youtube.com/watch?v=CU2tH2reCZk&feature=player_embedded

    SvaraRadera
  6. Olika villkor kan man väl ha - det kallas "undantag". Sverige var dåligt på att förhandla om undantag, om man frånser det där tramset om snus. Hade vi "skött oss" hade vi också varit med i euro-zonen nu.

    Om EU växlas tillbaka och ner på EFTA-nivå skulle nationella undantag knappast orsaka några större problem. Men nu är det så långt gånget att en nedväxling är mindre trovärdig än att hela projektet antingen kollapsar eller kommer in i en permanent lågkonjunktur som mal sönder Europa. De som lärt sig att EU är en mjölkko som aldrig sinar kommer knappast att ge upp frivilligt.

    Engelsmännens intentioner kan vara nyttiga ur vissa synvinklar men bör betraktas med misstro. Förmodligen handlar det mycket om att engelsk överklass inte vill ha några EU-bestämmelser som faktiskt kan ge engelsk underklass en del rättigheter via "Sociala fördraget". Engelsk överklass bör generellt betraktas med misstro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "dåliga på att förhandla" - Är inte dum har bara otur när jag tänker

      Med tanke på de sopor till politiker vi "valt" så är resten följdsatser....allvarligt är du förvånad ?

      Hur många gånger ska de "misslyckas"...och råka "köra i diket" innan "vi" fattar

      Radera
  7. Eu håller på att med blixtens hastighet att ombildas till en totalitär stat, tyvär, ta bara det där med våran demokratiminister som tycker att det är beklämmande med att en nations folk skall få rösta om sin egen framtid, helsjukt tycker jag, konstigt att våra övriga politiker i de andra stora etablerade partierna inte reagerar, är det partipiskan som viner så hårt, så att de där, skitskraja, helt handlingsförlamade står där, och bara darrar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tanken med EU var att skapa en stor inre marknad, det är ett protekionistiskt projekt där tanken var att stänga gränserna och skydda sig mot kunkurrens.
      Man bör fråga sig vart det bör hän, i Sverige gjorde man en ändring i grundlagen
      och det var inget media skyltade om. Är EU demokratiskt?

      Vad vet vi om personer som har makt? Här är en dokumentär, man bör se hela filmen.
      WHAT'S WRONG WITH OUR WORLD? THIS IS A FILM FOR PEOPLE WHO WANT TO KNOW
      https://www.youtube.com/watch?v=Jxq7hiHi1cE

      Radera
  8. Håller med. Lämna snarast. Teckna bilaterala avtal inom alla områden av betydelse. som t ex Norge och Schweiz gjort. Då kan vi uppnå och stötta det goda som fanns i den ursprungliga tanken och slippa byråkratin och totaliteten. Dessutom blir vi åter herrar i vårt eget hus och inte bara marionetter till Bryssel.

    SvaraRadera
  9. 8 st "vise" män (52:10)...som av en slump utvaldes av vår "hjälte" maositen Barroso


    Fast ytterst så är det "vår tystnad" som låter dårskapen fortgå




    SvaraRadera
    Svar
    1. Euphoria

      You have to be asleep to believe it


      Fortfarande kan man rösta....det är uppenbart vad flertalet partier vill.. eller så är man tyst och låter dem hållas för att ibland höra dem säga "Oops I Did It Again"

      Radera
  10. Röstade fel i folkomröstningen. De skulle aldrig fått med oss idag.

    SvaraRadera
  11. För mig är valet lätt mellan en politiker som är beredd att ta skit och som säger det han tror på och står kvar när det blåser, eller en fjant som aldrig preciserar sig eller kommer med konkreta lösningar.


    Vem skulle gå med på några tusenlappar i handen (jobbskatteavdrag ;-) här och nu ? mot att överlåta rätten att skriva på obegränsade skuldavtal....( ganska många känns det som )

    Väljer man ryggradslösa politiker som ser om sin egen karriär och som lyssnar mer på lobbykrafter än sina väljare så får man skylla sig !

    SvaraRadera
  12. Till en början borde man väl iallafall fort som ** ta bort den olyckliga formuleringen som skrevs in i grundlagen efter valet 2010 om att vi ska vara medlemmar i EU. Om inte annat för att kunna ha handlingsutrymme om/när det skiter sig.

    SvaraRadera
  13. Det skrämmande är att EU-medlemskapet är sedan 2010 grundlagsskyddat, ett flertal politiker agiterar i strid mot folkomröstningsresultatet 2003 och att Riksdagens "EU-upplysningen" www.eu-upplysningen.se/ , som kom till som en informationsservice till allmänheten 1995, har upphört fr.o.m. den 1 september 2012.
    http://rod.se/riksdagen-kritiserar-sin-f%C3%B6rvaltning

    SvaraRadera
  14. Undrar vad vitsen egentligen är med fri rörlighet i EU. För att man ska röra sig över nationsgränser är det nästan krav på bil och då blir det ofta orimligt dyrt att utnyttja den där rörligheten.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.