2013-07-09

Tre diagram om Egyptens grundproblem

Det har som bekant hänt en hel del i Egypten den senaste tiden.

Egyptens grundproblem kan illustreras med tre diagram, och dessa grundproblem brukar tyvärr de flesta medier missa.

Det första diagrammet visar befolkningen, som för närvarande växer med omkring 1,7 procent per år. Sedan 2003 har Egyptens befolkning ökat med 19 procent, sedan 1961 har den ökat med hela 198 procent, alltså trefaldigats!
En större befolkning kräver mer livsmedel, vilket illustreras av följande diagram över spannmålskonsumtion, -produktion och -import.
Fram till mitten av 2000-talet lyckades Egypten att öka sin spannmålsproduktion i ungefär samma takt som befolkningsökningen, men därefter ser det inte ut att ha lyckats längre. Importberoendet blir snabbt allt större - från 30 procent av konsumtionen år 2005 till 46 procent år 2010 (det senaste året det finns statistik för hos FAO).

En ökande befolkning kräver förstås också mer energi. Egyptens oljeproduktion toppade år 1996, men konsumtionen har fortsatt att öka, med följden att exportinkomsterna försvunnit och ersatts av utgifter för import.
Lägg till detta att den egyptiska staten subventionerar baslivsmedel och bränsle, så leder det till underskott i statskassan.

Läs även ASPO Sverige "Egypten dömt till fortsatt kaos utan sina oljeintäkter" samt Cornucopia "Egypten och oljan".

Det jag skrev i början av 2011 om Egypten är fortfarande lika aktuellt: "Egyptens omöjliga ekvation"

17 kommentarer:

 1. Vad sägs om att kopterna packar tandborste, papyrusfragment och inredningen i sina kyrkor och flyttar till Europa? De är ca 8 miljoner. De skulle säkert kunna köpa eller få lite billiga kyrkor i Sveriges glesbygd och vi behöver fler falafelhak.

  SvaraRadera
 2. Vore intressant med ett inlägg om likheter och skillnader mellan Egypten och Sverige. Är vi också på väg mot något liknande på sikt?

  Inte samma drastiska befolkningsökning förvisso, men ingen egen olja (alls) och ett stort (ökande?) behov av livsmedelsimport...

  SvaraRadera
 3. Skulle faktiskt vara intressant att se en jämförelse med Sverige, där framförallt importen av livsmedel borde vara snarlik Egyptens. Jag vet inte hur Sveriges befolkningsökning ser ut men om den också ligger kring 1.5% eller mer så är det mer illavarslande än jag trott.

  När det gäller energi så ligger vi väl bättre till, iaf för tillfället men enligt källor jag har måste Sverige ta beslut om ny kärnkraft senast 2016 för annars kommer vi kring 2026 att få väldig energibrist när de första av våra, idag upphottade kärnkraftverk faller för ålderssträcket. Framtida energibrist i Sverige burkar av bloggare endast fokuseras kring oljebrist eller till viss del gasbrist men faktum är att en brist på kärnkraftsel kan vara väl så illa om inte värre. Och att byta ut allt mot vindkraft är inte något troligt alternativ. Kolla bara på de elpriser som danskarna såg i början av sommaren pga för lite vind.

  SvaraRadera
 4. Egypten och Islam ? ( var den elefanten för stor för att se ? )

  Rätt vad det är så befinner sig Egypten i en omöjlig ekvation .. det bara hände....

  /veritofobi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har islam med saken att göra?
   Att Egypten skulle hamna i en omöjlig situation har väl varit uppenbart länge för dem som inte blundar för realiteter som befolkningstillväxt och ändligheten hos resurser såsom åkermark och fossila bränslen.

   Radera
  2. Varför skulle socialt kapital vara viktigt för ett land ?
   ( trygg uppväxt, frihet i alla former är överskattat )

   Kursingifte, tvångsäktenskap och organiserat kvinnoförtryck...
   Vad kan det ha för betydelse ?

   Bara man häller på ett folk råvaror så löser det sig...det finns inget de kan göra själva...

   /Elefanten

   Radera
  3. Tvångsäktenskap och kvinnoförtryck är förvisso inte bra.
   Just kvinnornas dåliga ställning är säkerligen en bidragande orsak till den snabba befolkningstillväxten i Egypten, då dessa två saker brukar vara korrelerade.
   Vad gäller kusingiften, läs följande: http://motargument.se/2012/11/29/myt-inavel-pga-kusingifte/
   "Varje person har ofta många kusiner, och i begreppet kusingifte ingår även alla sysslingar och bryllingar — som har sitt DNA från ett stort antal olika förfäder. Så det betyder inte enbart att en person gifter sig med sina föräldrars syskonbarn."

   Radera
  4. Enligt följande medicinska studier förekommer tydligen kusingifte även ganska frekvent i Egypten:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22583662 (studie från Sinai, med hög andel bland beduiner. kanske inte så relevant eftersom de flesta egyptier inte är beduiner)

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17214159 (mer relevant studie från Alexandria, där kusingiftesfrekvensen är lägre, men ändå med svenska mått höga 16% (detta gäller alltså kusiner, för sysslingar är frekvensen ännu högre))

   Kusingiftesproblematiken torde dock vara mindre för Egyptens grundproblem än vad den blotta folkökningen är. Folkökningen orsakas som sagt till stor del av kvinnornas dåliga ställning.

   Radera
  5. Egentligen så har Egypten en ENORM konkurrensfördel, tänk ett helt land med "nybyggare" ( ganska snarlik den bakgrund som antas få FART på Sverige)

   Tittar man sedan på deras imponerade infrastruktur, så tänker man genast ...om de bara hade fått mera råvaror. För att inte tala om det jätteimponerande utbildningssystemet. ( Forskare från hela världen står i kö för att få gästforska i Egypten )

   De upplever helt enkelt bara en dip i sin supply line...( och så här i vårstädningen varför skulle ett så tekniskt inriktat land behöva turistnäring för att hanka sig fram.. )

   /Islam4Egypt4ever

   Radera
 5. Om Egyptens befolkning fortsätter öka med 2% per år, efter 345 år så har befolkningen ökat till 10,24 miljarder innevånare. 2% ökning per år ger en fördubblingstakt av 35 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta, det ska vara att befolkningen ökat till 10,24 miljarder innevånare på 245 år. En hållbar utveckling?

   Radera
  2. En irrelevant utveckling. Antalet barn/kvinna faller nu som stenar i de här länderna, precis som skett i länder som Sverige ett antal årtionden tidigare.

   Radera
 6. Egypten är ett utpräglat klassamhälle ojämlikt med enorma inkomst- och utbildningsklyftor med en militär överklass som tillförskansat sig en alltför stor del av samhällets resurser av både makt och kapital. Militären kommer aldrig att släppa sina förmåner och position i samhäller det civila samhäller utan väpnad kamp och vilken maktgruppering ska kunna mäta sig med dem. Det är lätt att glömma att det finns / fanns fram till för 10 -15 år sedan en mkt rik överklass. Vet inte hur det är nu, men då fanns fler superrika miljönärer i Egypten än befolkning i Sverige. Dessa enorma förmögenheter har i likhet med Grekland kanske Cypern placerats utanför landet. Sammantaget är situationen i Egypten en enda stor krutdurk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vet inte hur det är nu, men då fanns fler superrika miljönärer i Egypten än befolkning i Sverige."

   Grattis. Det måste vara den dagens mest korkade påstående.

   Radera
 7. http://www.svt.se/nyheter/tahrirattack

  SvaraRadera
 8. Jag vill gärna komplettera bilden av problem i Egypten. Som ni vet bygger Etiopien en jättedamm i blå Nilen som kommer att påverka det livsviktiga vattenflödet i Egypten. Mursi uttalade för bara några veckor sedan att han skulle göra allt för att stoppa dammbygget - underförstått och till viss del i klartext, även med militära medel.
  Från Svt:
  http://www.svt.se/nyheter/varlden/etiopisk-jattedamm-oroar-egypten
  Har även läst i andra källor att man gör beräkningar på när det är mest effektivt att spränga dammen och hur. Finns mycket info om detta för den som vill forska vidare.

  SvaraRadera
 9. Att det där skulle vara Egyptens problem är förstår rent nonsens. Israel har i dessa termer ungefär samma "problem", men är en rik, dynamisk ekonomi. Egyptens problem är frånvaron av stabila marknadsliberala institutioner, inget annat.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.