Nedanstående diagram är slående. Det visar hur mycket bensin medianhushållet i USA skulle ha råd att köpa om de lade hela sin inkomst på det. Inte undra på att USAmerikanerna varit tvungna att låna pengar för att upprätthålla sin livsstil.
Bidragande faktorer är dels det högre oljepriset, dels minskad per capita-inkomst, och troligen även den ökade ojämlikheten, där de rika fått allt större del av inkomsterna.
(Diagrammet kommer från ZeroHedge)
Om du inte vet hur ojämlikt USA är föreslår jag att du tittar på följande informationsvideo.
2013-09-19
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ursäkta, men blir det inte exakt samma kurva om man skulle göra den för svenska förhållanden?
SvaraRaderaPriset på bensin har ju gått upp mycket mer än medianinkomsten här också, och förmögenhetsspridningen är ungefär lika ojämlik som i fallet USA.
Överlag knapert, får man väl säga. Men även inom den rikaste procenten är det stora skillnader i förmögenhet. En procent är närmare tre miljoner individer, men faktum är att de rikaste 400 av dessa äger mer än de fattigaste 50% av befolkningen.
SvaraRaderaKingEdward24: Bränsleskatten i Sverige gör att bensinpriset har stigit mycket mindre här, relativt sett. Ungefär så här:
SvaraRadera1998: 1 kr + 6 kr skatt + 25% moms = 9 kr
2013: 6 kr + 6 kr skatt + 25% moms = 15 kr
Så 500% ökning av oljepriset gav bara 70% ökning vid pumpen.
Det skulle vara intressant att se motsvarande grafik fast för svenska förhållanden
SvaraRaderaDen här länken är också intressant i sammanhanget:
SvaraRaderahttp://www.ted.com/talks/chrystia_freeland_the_rise_of_the_new_global_super_rich.html
Det verkar ju som om vi snabbt och enkelt skulle kunna lösa fattigdomsproblem och öka välmående i samhället enormt. Vi behöver helt enkelt bara beskatta de superrika rejält. Dessutom verkar det var i linje med den allmänna rättsuppfattningen. Så när genomför vi detta?
SvaraRaderaJag är seriös. Vad väntar vi på?
Eschaton
Det är väl självklart att det kommer en modern "reduktion" precis som förr då både adeln och kyrkan fick sina tillgångar reducerade. Frågan är bara om reduktionen görs genom någon form av revolution/sammabrott eller på ett mer ordnat sätt.
SvaraRaderaMed tanke på hur det historiskt har sett ut när "fiatpengar" har blivit värdelösa (i samband med att alltför snabbt ökande kvantitet), borde vi få vara med om en finansiell krasch så småningom. Frågan är när?
SvaraRaderaFör att förbereda sig för en sådan krasch borde man ta en del av sina fiatpengar och köpa riktiga pengar (guld, silver etc. = varor som alltid går att byta mot andra varor) för dom.
Vem anser sig behöva förbereda sig? När?