2015-06-27

Uttagsanstormning i Grekland

I morse skrev jag om senaste utvecklingen i Grekland och skrev då även om köer vid bankomaterna, med hänvisning till ZeroHedge. Dock måste man ofta ta vad ZeroHedge skriver med en nypa salt, men nu bekräftas även de grekiska bankomatköerna av etablerade media, exempelvis Bloomberg och The Hindu Businessline, som berättar om köer ända sedan mitt i natten efter att premiärminister Tsipras kom med beskedet om folkomröstningen.

I morse var redan 500 av landets 7000 bankomater tomma. Resten lär tömmas under dagen, för har en uttagsanstormning väl satt igång är den mycket svår att stoppa. Nu är det dock så att i dagens värld så går det inte att göra en total uttagsanstormning mot banksystemet, då det helt enkelt inte finns tillräckligt med kontanter. Uttagsanstormningen stannar därför av sig själv när kontanterna tagit slut, men redan då kan den ha skadat bankerna svårt.

Dock finns möjligheten att överföra pengar till utländska banker, men det förutsätter förstås att man redan har ett konto där, så även denna möjlighet är begränsad.

Man ska inte heller underskatta den folkliga ilska som kan uppkomma när alla landets bankomater har tömts. Det kan bli kravaller, även om köandet framför bankomaterna ännu går lugnt till.

Det har tydligen även varit köer framför de banker som har lördagsöppet - Bloomberg berättar om kö framför ett bankkontor tre timmar innan de skulle öppna, men att de sedan beslöt sig för att hålla stängt idag. De berättar även om andra bankkontor som håller stängt idag fastän de normalt skulle ha öppet.

Politikern Panos Kammenos, ledare för Syrizas koalitionspartner, har sett sig nödgad att gå ut offentligt och lugna ner folket och lova att bankerna ska vara öppna som vanligt på måndag. "Bankerna kommer inte att stänga, bankomaterna kommer att ha kontanter. Allt detta är en överdrift." Sådana försäkranden brukar förstås ha noll effekt vad gäller att stoppa en uttagsanstormning, då folkets förtroende redan försvunnit. Dessutom har som sagt flera bankkontor stängt idag fastän de skulle ha öppet, så det blir svårt att ta försäkrandet på allvar.

Grekiska nationalbankens chef säger att bankomaterna håller på fyllas på, men även det lär inte räcka.

Det ryktas att vissa banker inte kommer att kunna öppna på måndag utan nödlikviditet från Greklands centralbank.

Samtidigt samlas Eurozonens finansministrar i Bryssel för en diskussion som redan kan vara överspelad om den når till ett resultat. Det ser nämligen ut som om det redan är på väg med full fart mot en "grexident".

Då är förstås frågan hur mycket oro som kommer att sprida sig till övriga PIIGS-länder. 

15 kommentarer:

 1. Om man är rädd för devalvering så borde det väl räcka med att man flyttar över sina pengar till en aktiefond? Det verkar enklare än att köa i timmar framför Bankomaten

  SvaraRadera
 2. Deadline 30.6, utlovad omröstning 5.7. Tsirpy & Co kanske skulle söka asyl i t.ex. Sverige ?

  SvaraRadera
 3. Tror inte att oron kommer att märkas allt för mycket i Portugal, Spanien samt Italien, tvärtom kommer bla ledarna i Podemos att notera ett och annat lärorikt som kommer att stabilisera situationen. Irland har sitt på det relativt torra.

  Mycket intresantare är hur inverkar den kommande grekiska kaputten i Greklands grannländer där grekiska banker etablerat sig och dessa banker är relativt stora spelare ? Har dessa grannländer lyckats skydda sina marknader från en grekisk kaputt ? Bulgarien, Macedonien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina ? Och Cypern där alla grekbanker finns representerade ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se hur det går för övriga PIIGS...
   Som du säger är det högst intressant hur det kommer att gå för Greklands grannländer.

   Radera
 4. Riksbanker skapades för att förhindra bankruns en gång i tiden.
  ECB kan låta dom ta ut pengarna ECB behöver bara ge grekiska banker ett tillfälligt lån noll ränta och ge dom Euro sedlar.
  När det inte blir en krasch så sätter folk in pengarna på banken igen.

  ECB har överfört papperspengar redan.
  Gör ECB som dom ska göra så är grekernas uttag ur bankerna inget problem.

  Försöker dom ta folks pengar för att rädda banker eller staten då går det bokstavligt åt helvete.
  Tar dom exempelvis 5% av pengarna som greker har på banken då kan det bli upplopp inbördeskrig och en total bankrunns där ingen någonsin har pengar på banken .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutsättningen för ELA från ECB är att överenskommelsen som går ut 30.6 är i kraft. Efter att denna förfallit torde inte ECB ha laglig rätt att fortsätta ELA för de grekiska bankerna.

   Radera
  2. Du säger att ECB inte längre är en laglig riksbank.

   Radera
  3. Jag sade inte att ECB inte längre är laglig riskbank, så trolla inte. Det jag sade är att utan överenskommelsen som upphör 30.6 har ECB inte rätt att stöda grekiska banker genom ELA

   Radera
  4. Rätt eller fel en lag kan ECB bryta mot sånt har hänt förut.
   När ECB skapades så skrevs det in en lag som förbjöd ECB att vara en riktig riksbank, ECB fick inte trycka pengar.
   Felaktiga lagar måste bort eller så kan man strunta i dom.

   Radera
 5. Det kan absolut bli upplopp, men inbördeskrig? Nej, knappast. :)

  Tyvärr kommer detta att påverka den svenska börsen rejält den närmsta tiden. Jag tänker i varje fall sälja av på måndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs historia alt kan hända, konfiskerar dom folkets pengar då kan det rinna över och då bränner dom ner banker och statliga byggnader som skatteverket.

   Trojkan kan mördas av en folkhop om dom besöker Grekland , då är ett nytt krig i Europa möjligt, Tyskarna tar då till vapen.
   WW1 startades av ett mord.

   Radera
 6. Ingen som tänker på spelkortet Putler (Putin)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har Ryssland resurserna att pumpa in miljarder med rubel i ett svart hål som dessutom är ungefär lika korrumperat som Ryssland ? Dessutom har Ryssland ett litet, nätt krig i östra Ukraina som kostar en och annan rubel.

   Ryssland har ju redan blivit tvunget att bla skära ned utvecklingsprogrammet för sin nya stealthfighter PAK-50 sedan Indien ( som var projektets store finansiär ) surnade till och slutade finansiera utvecklingsarbetet, så man kan fråga sig om Ryssland har resurserna. Om Ryssland hade resurserna skulle nog Vlad redan blandat sig mer i soppan än hittills ....

   Här har troligtvis Tsirpy & Co gjort en av sina största felberäkningar ....

   Radera
 7. Bara tanken borde vara tillräckligt skrämmande för EU-ledarna för inte syns det kortet.

  SvaraRadera
 8. Den här artikeln kastar ett intressant ljus över saker och ting:

  http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_28/06/2015_551602

  Man kan inte dra någon annan slutsats än att regeringen i Athen aldrig har haft för avsikt att förhandla under de gångna månaderna.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.