Så, nu börjar allvaret efter att förhandlingarna mellan Grekland och Eurozonens övriga länder bröt samman i lördags. ECB beslöt under söndagen att inte höja gränsen för nödlikviditet (ELA) till de grekiska bankerna, vilket särskilt efter helgens uttagsanstormning torde innebära att alla grekiska banker nu är konkursmässiga. Därför rekommenderade Greklands finansiella stabilitetsråd att bankerna ska hålla stängt på måndagen och sex bankdagar framåt. Atenbörsen kommer troligen också att hålla stängt.
Stabilitetsrådet rekommenderade även ett tak för bankomatuttag på 60 euro per dag, vilket det också ser ut att bli - regeringen verkar ha godkänt det, men jag har ännu inte sett någon nyhet om presidentdekret, vilket krävs.
Ett av de bästa ställena att följa händelseutvecklingen i Grekland är just nu The Guardians flitigt uppdaterade rapportering.
Det rapporteras om väldigt långa köer till bankomaterna överallt, särskilt på de grekiska öarna.
Hur allvarlig den grekiska krisen är framgår av att USA:s president Obama hade ett telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera frågan.
Det hålls olika demonstrationer och manifestationer i Aten, men de har än så länge varit fredliga, även om kravallpolis finns på plats.
Cornucopia ställer en läsarfråga hur finansmarknaderna kommer att gå nu i veckan. Där lutar det just nu åt en viss nedgång på världens aktiebörser.
Euron har hittills fallit 2 procent mot USA-dollarn, vilket är mycket för en valuta. För att sätta det i perspektiv ska vi dock komma ihåg att euron försvagades 2 procent mot USA-dollarn i tisdags. Men vi kan med ledning av detta förvänta oss en ganska stor börsnedgång under måndagen - den amerikanska SPX-terminen är i skrivande stund ner omkring 2 procent. Nya Zeelands och Australiens börser kommer som de som öppnar först att visa vägen, men det mest intressanta blir att se hur det går för Shanghai-börsen. I fredags sjönk den nämligen hela 7,4 procent och frågan är nu om aktörerna där får ännu kallare fötter efter den svindlande börsuppgången. Om Kinas börser sjunker kraftigt ger det ytterligare näring åt en världsvid börsnedgång som redan satts igång av Greklandsoron.
Europas börser kommer säkerligen att gå ner mer än USA:s och på IG markets ser det just nu ut som om London-börsen kommer att gå ner drygt 3 procent och den tyska börsen drygt 4 procent.
Stoppet för stödet till Grekland nu i helgen kom som en överraskning för de flesta, även de med insideskunskap. Till och med Greklands förhandlingsdelegation i Bryssel blev överraskade av Tsipras krav på folkomröstning, liksom Eurozonens förhandlingsdelegation. Det såg nämligen i fredags kväll ut som om en överenskommelse skulle kunna komma i helgen.
Vad gäller spridningseffekter så blir det nog en hel del. Värst kan det bli för närliggande länder såsom Cypern, Makedonien, Bulgarien, Rumänien, Serbien och Albanien, där grekiska banker har stora marknadsandelar. Makedoniens centralbank har beordrat makedonska banker att stänga ner sina exponeringar mot grekiska banker och liknande åtgärder lär vidtas av övriga länder.
Sedan kommer det säkerligen att bli en oro i övriga PIIGS-länder Portugal, Spanien, Italien och Irland och i Eurozonen överhuvudtaget. En av de viktigaste frågorna här är om även något av dessa länders banker kommer att drabbas av kapitalflykt.
Vid en grekisk statsbankrutt (som vi dock ännu inte faktiskt sett, men som i dagsläget ter sig oundviklig) kommer övriga euroländer genom EFSF och ECB att sitta med en mängd värdelösa grekiska statsobligationer. Europeiska centralbanken ECB har också den senaste tiden gett en hel del nödlikviditet till de grekiska bankerna och det spekuleras i att det för den grekiska regeringen skulle vara fördelaktigt att prioritera inhemska fordringsägare till bankerna och låta ECB ta den största smällen. Det skulle i sin tur leda till att ECB skulle få förluster större än sitt egna kapital, vilket i sin tur skulle kräva kapitaltillskott från euroländerna.
Grekiska staten kommer i det närmaste helt säkert alltså att missa betalningen till IMF på tisdag 30 juni, men det innebär inte att de ännu kommer att ställa in betalningarna på övriga statsobligationer, utan det behöver inte ske förrän de förfaller till betalning. Grekiska staten ser ut att ha pengar till de närmaste betalningarna av pensioner och statsanställdas löner, men över sommaren kommer pengarna att ta slut och staten tvingas betala med skuldsedlar. Det är först då som det obevekligen börjar närma sig en "grexit", alltså att Grekland lämnar euron, om inte regeringen tar ett sådant beslut redan innan.
Kanske det viktigaste är att ECB och EU genom det som hänt i Grekland nu tappat så mycket förtroende, både från finansmarknaderna och från vanligt folk i EU.
Tillägg: Grekerna har tydligen också i viss mån börjat hamstra varor och drivmedel. Självklart - kan man inte få ut pengar ur bankomaten känns det nog säkrast att handla upp sina pengar på kortet innan bankkontona låses.
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
14 timmar sedan
Tack för dina postningar! Uppskattas !
SvaraRadera//HPD
Det är ju hopplöst att spekulera, rationellt, eftersom det inte är rationellt, att EU låtit det gå för långt, och förspelet var väl 2008, Det så man nästan glömt alla PIGS som blev BIG-PISS
SvaraRaderaI grunden är det något mysko med hela projektet, den där forceringen med att släppa in Grekland, fast de inte kvalade, och naturligtvis att Frankrike och Belgien röstade nej till en federation. Så skulle man prompt knöö in Bulgarien och Rumänien, som inte heller kvalade, och så har vi nu nösta utvidgningsordning med del länder som återstår, vilket så klart gjort Putte skogstokig. Och så den där Cyperhistorien, jojo.
Om EU fortsätter hålla Grekland under armarna, så fortsätter de att leva över sina tillgångar, och så skickar man en signal till Spanien/Portugal etc med flera, att rösta populistiskt.
Nä, det enda rationella är att kasta ut Grekland ur klubben, för att rädda Europrojektet, det är väl ingen prestigförlist, att erkänna att ngt kan gå fel, grekerna har ju inte följt regelverket för Euron, och finns ingen sanktion, ska man inte ha en regel.
Så rent rationellt, så borde EU slänga ut Grekland och ta smällen nu, men fan trot.
Allt som är för komplext rasar samman, ett EU med fria demokratier, med en valuta som ger Tysk export medvind och sydeuropa motvind skapar spänningar, går så klart åt pepparn, och vi kan inte klandra Tyskland, de har sina erfarenheter.
Man måste införa federation och skatta från Bryssel, och ha smma regler i hela EU, men det (vi) är många som inte tror på idén, i vart fall inte i Frankrike och Belgien, som är mest EU-positiva, då det är en psykologisk fråga, människor i allmänhet gillar inte när makten att påverka kommer för långt bort, detta att betala skatt är en känslig fråga, och på något sätt verkar det hänga ihop, finanspolitik och penningpoltik, känns lite klassiskt, som om det hänt förr.
Börsen går säkert ner lite, bara att hoppas att det blir en grexit, annars kommer den väl senare?
Det går nog att förvänta sig EU-skeptiska krafter, och här hemma har vi DÖ :-) Det ser alltså stadigt stabilt instabilt ut, skakig utvidgning, tillväxt i stå, oklarheter med Euron, skulder, Grexit, ökad skuldsättning, artificiellt ränta, brist på realt kapital och förtroendeglapp för de traditionella partierna, som satt oss i smeten. Så frågan är om inte EU gör ett nytt räddningsförsök? och i en demokrati är det väljarna som styr - det är därför vi är demokrater :-) Går att förstå de Grekiska väljarna, de betalar in så lite de kan till staten, för de känner staten, och själv har jag anammat samma idé, sluta mata trollet :-) S.W
"så fortsätter de att leva över sina tillgångar", fast de lever ju inte över sina tillgångar längre.
RaderaTack flute! Mycket bra sammanfattning som vanligt!
SvaraRaderaHmm, har ECB och EU förlorat i förtroende egentligen ? Faktum är ju att tom grekiska förhandlingsdelegation togs på säng mitt under förhandlingarna då Tsipras kom med sitt utspel om referendumet. Då man tar detta i beaktande, ser tillbaka på de senaste månadernas förhandlingar samt också minns att regeringen i Athen aldrig involverat ledarna för oppsoitionen i denna fråga som är avgörande för landet, så kan man lungt utgå från att regeringen i Athen aldrig på alvar haft för avsikt att verkligen förhandla fram en lösning.
SvaraRaderaRegeringen i Athen har i alla fall använt upp sitt förtroendekapital internationellt, vem litar på nuvarande regeringens ord i något som helst sammanhang i fortsättningen ?
En sak som kommer att bli intressant att se, klarar regeringen i Athen av att genomföra referndumet på söndag med tanke på hur effektiv förvaltningen är i Grekland och att röstlängder, röstedlar skall tryckas samt distribueras, valpersonal mobiliseras samt rösträkning ordnas på en dryg vecka.
Det enda som är säker är att regeringen i Athen kommer att fortsätta hålla fast vid köttgrytorna oavsett ett eventuellt resultat på söndag och detta inebär att utsikten för några som helst reformer i Grekland är minimal ...
Det är bara att konstatera att Maggie Tatcher fick rätt igen, trots att att jag ogillar det mesta av hennes idéer:
In the end a socialist government will run out of other people's money .... och det är där Grekland nu står.
EU har fått för sig att de ska styra politiken i Grekland bara för att de tagit över lån från klantiga banker. Inte konstigt att grekerna sätter ner foten nu. Att EU sedan blir förvånade (eller låtsas bli det) är väl mest ett uttryck för deras inkompetens (eller falskhet).
RaderaHär kan man se vad EU vill bestämma i Grekland: Grekland som lydstat till EU
RaderaJa, tack, sista meningen är bäst - tappar man förtroendet för både politiken och för bankerna,
SvaraRaderaså blir frågan om kapital intressant, drivmedel, skaffning och förnödenheter. och så nästa steg, att rösta med fötterna, i första ledet flytta kapitalet, hit eller dit, och i andra ledet flytta själv, folkbokföringsort/skattekontor, i grunden är väl Kamprad och Kaplan rätt lika, man gillar ju sitt heimat, men vill slippa nackdelarna, och det går uppenbarligen finfint. De fattiga flyr i en riktning, och de bemedlade flyr i en annan, men på lite olika vägar, i Grekland är det nog medelklassen vid Grexit.
Person: ekonomisk flykting (person som agerar transitivt för att hantera risk)
Fenomen: ekonomisk flykt (kapitalflykt)
Verb: att fly (själv eller med sitt kapital)
Adjektiv: flyktig med synonymen instabil (antonym till stabil)
och stabilitet är grunden för både realt och hittepåkapital.
Så det är en intrikat fråga om arbete och/eller kapital, kapital håller på att omdefinieras
1. realt kapital inkl kunskapskapital (dvs de där människorna som är högutbildade som Sverige vill ha hit, men som verkar vara svåra att sätta i arbete)
2. Hittepåkapital, transaktionsmedlet för arbete och kapital
3. Arbete som generar realt kapital (det som är)
4. arbete som genererar hittepåkapital, (det som skulle kunna vara)
Lite verbformer, futurum exaktum vs futorum preteritum, som lär vara tillbaka i nya läroplanen.
Semantiken, som är en förhållandevis ny akademiskt ämne, har ju tvingats hantera många nymodigheter, och den största är nog kapital, att en skuld kan bli en tillgång, och en tillgång en skuld, dvs om den sätt i pant, tillgången. Balansräkningar (ett och två-konton) är trots allt bara en (ontologisk) representation av hur något skulle kunna vara, i verkligheten.
Kapital jämte flykting kommer att bli en ännu mer polysem term.
Verbet: kapitalisera
adjektvet: kapitaliserat
alternativet till att låna är att spara, frågan är
om det kan finnas balans där, kan Grekland någonsin
komma över ytan, och kan Sverige, vi lånar väl ännu mer,
Grekerna (med flera BIG-PISS länder) pantsätter staten, som i grunden inte är real,
det gjorde islänningarna med, andra pantsätter sig själva, har kvar skulden, även
om banken snor panten. Sedan är det realräntan och risken, om
Ränta = Inflation + Risk + avkastning + kostnad att driva tex en bank
Kanske var Riskpremien för grekpapper, (med Euroförsäkring) något underskattad?
därmed ställs frågan på sin spets, ska man ta bort riskpremien för borgenärerna, och vem betalar om/när Borgenärerna missat lite risk och geldenären fibblade med bäckerna eller helt enkelt inte klarade av att hantera en låg risk för skuldsättning, utan sätter ingång och tokshoppar? Om räntan varit högre, skulle kanske inte festen gått över styr, och borgenören kommer ju ändå aldrig att få tillbaka sitt kapital, så börsen har nog rätt, realt. S.W
Ähum, nu måste vi skynda oss in i bankunionen så att vi får chansen att visa vår solidaritet med de länder som har varit så generösa med sin utlåning, för visst vill vi väl vara med, eller kanske inte det nej, men fråga gärna din politiker vad han tycker om frågan!
SvaraRaderaCentralbankssystemet visar sitt rätta ansikte, nämligen att driva stater och människor så långt i skuld att allt kollapsar. Hoppet för Grekland är Ryssland, Det verkat finnas på BIS agenda att allt skall gå åt hel..te.
SvaraRaderaHar Ryssland resurserna att pumpa in miljarder med rubler i ett svart hål ? Här ligger nog orsaken till att Kreml hittills bara nöjt sig med prat beträffande Grekland.
RaderaDet kommer att vara intressant att se ifall regeringen i Athen klarar av att ordna referendumet på söndag. Den grekiska statsapparaten är som känt inte direkt den effektivaste organisationen i världen och röstlängder och valsedlar skall tryckas och dstribueras. Därtill skall personal för vallokalerna rekryteras samt organiseras osv. Därtill kostar detta en vacker slant och frågan är, har regeringen dessa medel ?
SvaraRaderajag tror inte att man ska vara mer konspiratorisk än att väljare på något sätt fått för sig att allt alltid ska bli bättre, och så bildades det en slags klass av jeppar, som blir politiker, som tll syvern och sist har mer med dammsugarförsäljare eller mäklare att göra, än personer som ser lite framåt. Skulle någon se framåt, så förlorar de ändå valet, eller blir inte valt till partiledare, så det ingår i politikerns väsen, att vara populist.
SvaraRaderaAÅ nu behöver de bröd och skådespel (och en krigsmakt/polsimakt), och då måste de ta lite och ge lite, och så länge det är småskaligt, så fungerar demokrait bra. Men då börjar aptiten växa, och de ska expandera, och det är en slags diagnos. och så börjar de drömma sådana där drömmar som Alexander den store hade, Romarna eller varför inte någon Habsburgare eller Napoleon. Nu kommer bankerna in, för att ordna till drömmen, och man lånar av andra eller av framtiden. Ansvaret är inte nu, och inte ens eget, så skyller man på andra och tar historien till hjälp. Nå, det hör EU-projektet är ingen konspiration, det är en diagnos, och med ökad storlek växer komplexiteten omvänt proportionellt med att lojaliteten minskar.
Det finns ingen plan, utan bara ad hoc, och det finns ingen egentlig plan, förutom att demokrati per definition visat sig bra. Med EU minskar demokratin, den reala, att faktiskt som väljare utöva makt, och då är det någon annan som tar den makten.
Det vi nu ser är i grunden sunt, reaktionen mot Bryssel pyr varstans i hela Europa, och Grekerna "leder" upproret :-) Sverige går knappt att regera, och kommer inte att kunna regeras, och nya M kommer försöka få med Sverige i Euron bakvägen, men ändrar i grunden inget, någon har överskott, eftersom någon annan har underskott, och bnp/capita sjunker.
Paniken i Sverige gäller, liksom i Grekland, pensionerna, eftersom det inte finns sparkapital, så man måste få in en massa skattepengar i kassaflödet, genom att kompensera med mängd, och pengarna måste ju ut, annars tappar man konsumtion, varför man tullar på investeringar (reala) och underhåll (peak maintence). Nä, nu har försökt få igång projekt Europa i 20 år, och det har väl inte blivit någon supersuccé, enormt mycket mer skulder, som ingen vet vem som ska betala, och då slutar allt på skattelojalitet, den är inte på väg upp i Sverige, sedan skattebetalarnas förenings tider, eller 4 oktober rörelsen, och frågan är om dessa "liberaler" inser att sätter medborgarna i ett fängelse, genom friheten som ges, av att alla ska med, genom nya lån, som ingen tänker betala tillbaka. Det är sunt att grekerna är först, de var föst med filosofi , kanske ligger de först nu med. Nä, gärna EU, men utan gemensam valuta, och utan annan demokrat, än den nationella. All gemensam lagstiftning med 3/4 majoritet och tillbaka till nationell rådighet, så går det att regera lokalt. Nu gräver EU en grav, åt sig själva, och grekerna har gudskelov börjat. Bara hoppas att de konservativa i Tyskland ger upp den socialistiska drömmen. För övrigt anser jag att gränserna bör uterupprättas, för EUs skull, annars fortsätter alla med social dumping, genom att säga en sak, och göra en annan, och då kommer revolten. Statistiken för inbrott dagtid i Sverige och i Stockholm stiger brant, det finns inga som helst spärrar, eftersom det inte gör något att åka fast, i ett annat land, man har inget att förlora, och vi har ändå inte råd med fängelser. Paradoxalt nog är det mångfalden som driver enfalden, solidariteten inom EU har aldrig varit hög och med Grekland är första spiken i kistan slagen. Beskattning av staten, landstinget, kommunen, EU och sedermera genom organiserad brottslighet (beskydd) utöver vanliga inbrott, så smäller till slut människor av.
Problemet är sannolikt den politiska klassen, de lever i en annan värld, än den som de beskattar. S.W
Bra analys:
SvaraRaderahttp://blogs.reuters.com/great-debate/2015/06/29/the-real-reason-greek-pm-alexis-tsipris-wants-a-referendum-on-debt-deal/
Sedan ett litet medelande från Kreml:
http://www.reuters.com/article/2015/06/30/eurozone-greece-russia-idUSR4N0Z400W20150630
Oops, där rök möjligheten att spela ut EZ mot Kreml ...
Jo, det är väldigt lite bröd nu, och väldigt mycket skådespel- och då brukar illusioner snart går upp i rök.
SvaraRadera1. Greece could technically default and exit the euro before the July 5 referendum.
Jo, men datumet spelar ingen egentlig roll, default var nog Grekland långt innan, vad som är mysko är ju att det på denna nivån inte finns någon check, ingen klarar av att abstrahera, så man gav Grekland ett par guldbyxor, och bara hoppades att det skulle gå bra, men hallå i lingonskogen, utöver att Grekland är Grekland, så är Euron bra för Tyskland (devalverade Europas sjuke man till en dopad Testosteronbroiler, medan Euron revalverade Olivländerna och undanröjde varje tillstymmelse till uppmarsch, så hur tänkte de från början?
Jo, förståsigpåarna hävdade "EU och Euron är inte ett ekonomiskt utan ett politiskt projekt" ähm, om politiken fiblar ekonomin (männskors relativa standard) så kommer en demokrati att sopa banan med politiken, kunde ingen som lär ut grundkursen i demokrati för mellanstadiet talat om vad som hände i Weimar, politiken föll pga ekonomin, (skulder och en urblottad medelklass), det är vare sig fludimek (stokastiska prylar) eller raketforskning (reaktiva förutsägbara prylar)
2. Considerable ambiguity still surrounds the plebiscite.
Ska kanske tolkas som mångtydighet, tvetydighet eller kanske schizofreni,
och nu inte bara tolkas som grekernas inre drama, eller deras inrikes utrikespolitik, utan även EU:s motsägelsefulla insatser, marschera mot federation, fast det inte går med nationella parlament. Hela EU-upplägget är ett hopkok, och nog har de säkert försökt sitt bästa, men det var väl detta som Calmfors varnade för inför folkisen, man kan inte ha samma valuta, och det går inte att kompensera genom fri rörlighet, om man inte har gemensam beskattning, och den rätten kommer ingen ge bort (i norra Europa),
3. Frågorna
I. The first question
whether the Tsipras government has the finances and logistical means to conduct a referendum within a week.
Nix, helt säkert inte, det är ett bra skådespel, de fick ju den reakion de ville, mer panik och mer hönshus, villervalla, det är ju det som ger makt, i en förhandling.
II. Second, Tsipras’ referendum looks more like a surreal exercise in democracy than the real thing.
Jo, folkomröstningar är alltid svåra, med att formulera frågan, men var är realt? Det kanske inte går att rösta ens om det fanns en månad, rösta om att dra av plåstret snabbt eller långsamt? omröstningen gäller ju ett symptom, inte en orsak, och orsaken är att Euron är en dålig idé, för alla utom möjligen Tyskland, som var mot hela Euron från början.
III. Greece failed to sign any binding agreement with its creditors. This begs the question: What are Greeks voting for?
Jo, man ska inte låna, om man inte inser att det kan komma krav, och man ska inte låna ut, till någon som garanterat inte tänker betala tillbaka och inte kan betala tillbaka, och inte tänker följa kraven, och som från början inte uppfyllde villkoren, så när en blind höna leds till köttgrytan av 10 andra blinda hönor, så går det väl lite åt pepparsvängen, det grekiska folket agerar rationellt, det var fel från start, och kan inte gå bra vare sig de är kvar i Euron och fortsätter låna billigt, eller går ut, och ruinerar sig, och får ta smällen direkt, det senare är bättre, att ryka av plåstret nu, för har de plåstret kvar så läker det inte, och då kommer de bara få ett ännu större sår, och ett ännu större plåster som ska dras av. Grekerna måste ha en valuta sok ger export, och en regering som röstas bort, om de inte klarar av att hålla en budget (räntorna stiger), det är inte konstigare än att sossarna nu kommer börja fibbla, och så stiger räntorna, och så kommer borgarna tillbaka :-) S.W
IV. The creditors’ final offer that was never accepted? A broad statement of principle for or against austerity?
SvaraRaderaJo, kick the can, detta har ju pågått sedan 2008. Tänker på Oh vilket party, inledningssénen, när Peter Sellers spelar en trumpetare som ska skjutas enligt manus, men han har en egen plan, och börjar tuta som död, och nu har grekerna varit döda ett tag, men de tutar, så EU fortsätter ju bara med nya lån, och har man börjat mata ett troll, utan att sätta en gräns, så får man skylla sig själv, det är bara att larma och göra sig till ännu mer (och det fungerar)
V. Protesters attend an anti-austerity rally in front of the parliament building in Athens
Varför skulle grekerna vilja börja låna kapital till den ränta som innehåller rätt risk? Nä, de får ju inte låna en penny, möjligen dollar, mot ngn skum eftergift. Mäjligen hade Euron kunnat räddas om nordeuropa gått ur, så vi fått en nordEuro och en sydEuro, så hade Frankrike fått välja :-)
V.I Third, if the referendum takes place and the Greek economy is still standing, then what?
Detta är den relevanta frågan, orsaken heter Euro, som gör att ekonomin inte kommer igång, och det måste man inte vara ekonom för att inse, det räcker gott med studier av den engelska empirismen.....eller sådan där vanlig empiri som var vanlig på universiteten innan "allaharrätttillatttyckavadfansomhelst"vetenskapen infördes, typ vanlig transperent mätbar fakta, som går att rekapitulera utan värderingar. Har bestämt för mig att Sverige (och övriga norden) tog ett sådant språng med Uppsalaskolan, jämte Wienkretsen och Cambridgegänget, 100 år sedan.
VII A Tsipras anti-austerity victory would amount to the final nail in Greece’s euro-coffin.
Ja, vi har ju samma debatt här med Kaynes, ska man gasa eller bromsa, när det är nöd?
S.W
Var tvungen att slå upp austerity - man tror man kan ngt om engelska, men man missar ju nästan alltid alla nyanser, så det går ju att tolka lite som man vill, dygd är nog en bra känsla,
SvaraRaderadvs motsatsen till de där direktörerna som åkte på jakt i privatjet :-)
Austerity - en polysem term med säkert fler betydelser än dessa:
1 Kynne
i) Stränghet, bisterhet
ii) allvar/allvarsamhet,
iii) krasshet
2. Less is more (estetik)
i) Stramhet, enkelhet
ii) soberhet
3 Strävsamhet, Calvinsim (jmfr nykterhetsrörelsen och de frisinnade)
i) återhållsamhet
ii) enkelhet, flärdfri, (Spartan)
iii) anspåklöshet
iv) Strävsam/arbetssam/Smålänsk
4. Zenbudism :-)
i) självtukt,
ii) asketism (åt fakirhållet)
5 Ekonomi
Sparsamhet
Strama tyglar (Som Magdalena före valet)
åtstramning
Inskränkande (på vällevnadsprogram)
6. ålderdomligt
i) kärvhet
ii) bitterhet
ii) karghet
Man får väl lägga in lite av varje, men ordet leder fel, de politiska ledarna driver ett skamlöst maktspel, som har väldigt lite med reala frågor att göra, man har sas nelt slutat att diskutera järnfrågan, vad är orsaken till att det inte fungerar, (att låna på ngn annans krita/renommé?)
Grekerna är nog inte bättre eller sämre än andra, men de har aldrig haft något förtroende för staten, och det är vi många i Sverige som inte heller har, längre.
VIII "A pro-Europe bloc victory would amount to a popular vote of no confidence in the Tsipras government."
Det spelar ingen som helst roll hur de röstar, även om det skulle få till en omröstning med en tydlig frågeställning ens om en månad. Ska vi rösta om att samtidigt vara kvar i Euron, och ge upp vår nationella rådighet, och låta bankerna styra?
Ekonomin kommer ändå inte gå att sanera, och lönerna ska ut, så det är mer en fråga om nu eller sen, och om det blir nu ller om ett halvår eller om ett år, är väl helt ointressant, det kommer inte gå att vända, och gjorde det inte heller för fem år sedan.
Rimligtvis de hittar ngn på ngt fuffens som löser symptomet tillfälligt, och kör kick the can en gång till, om ett år har vi glömt i vilken gång i raderna, som du tutan och larmade i Athen, så det kan bli nya stupstockar, men till slut så går det nog inte.
Frågan är mer att det kanske inte finns ngn lösning, Grekerna kan inte gå ur, och de kan inte vara kvar, och går de inte ur, så statueras populism i övriga länder, och går de ur, så blir det avskrivningar, som borde klarats av från början, eftersom allt är en illusion, lånen kommer ju inte betalas tillbaka, och Euron skapar kaos avs att stjälpa dem som behöver drag för sin export, och hjälper de som inte behöver, och obalnsen löser bankerna genom lån, suck, Euron ger jur helt fel signaler i de lokala parlamenten, och då fungerar demokrati dåligt tom i dess vagga. Nä, grekerna är värda en hel del kritik, men det går inte att ge liv åt någon som hållt i sig inte bara en, utan flera giftbägare. Sokrates anklagades för att förleda ungdomen, och tänk om det går att se dessa vrånglebäckar och festprissar som vår räddning, tillbaka till gå, till demokratins ursprung, allt makt åt folket, och då ska folket begripa vad de röstar om, annars blir de blåsta på konfekten. S.W
Utspel hit och dit, men spelet är inte strategiskt, definitivt inte grand strategy, och heller inte taktiskt, mellansteget mellan taktik och strategi – operativt – är det heller inte. Nä spelet passar inte heller som drama, för de har ett manus, så spelet är helt enkelt jazz, men inte skickligt improviserad jazz, utan kaosjazz, där alla tutar i olika instrument, och tänker tvinga publiken att betala, genom monopol på våld.
SvaraRaderaGrekland erbjuder sig ”generöst” att dra tillbaka folkomröstningen om förhandlingarna med EU återupptas (enligt Maltas premiärminister) Jo, det är ett förhandlingsspel med skyhöga insatser, den grekiska regeringen räknar kallt med att EU inte kan backa, eftersom de redan spelat för högt, och här ligger väl problemet, får de ett lån /respi till, så ökar bara insatserna/risken sedan, eftersom det visar sig lönsamt att ställa till rabalder. Lite som Adolf på 30-talet, en bit i taget, för att se var gränsen går, och Putte kör samma taltik, och förresten EU med, man kokar grodan långsamt. Det heter salamistrategin i javisst hr Premiärminister.
Om Grekland ställer in ordentligt, nu har man bara ställt in kvällen föreställning, utan sätller in för gott, blir det det första Europeiska land sedan andra VK som underlåter att betala tillbaka lån till IMF och hamnar i fint sällskap med Somalia , Sudan och Zimbabwe. Vilket ansluter till Greklands tidigare historia, av konkurser, dvs man kunde inte lösa skulderna efter första V.K och inrättade en massa finansiella organ, och så inrättade man EU och Euron, som en väg att förebygga nya bataljer, men man missade nig den stora frågan, att inte sätta sig i skuld, för mycket. S.W
Konkursländer klarar sig ”utmärkt” (tex flyktigsmugglare) med andras valutor, men själva staten fungerar inte, och staten i Grekland har bevisligen inte fungerat sedan OS i Aten, så havererade stater blir organiserade av "brottslighet" och ett nytt flyktingMecka (Libyen) eller ISIS-mecka, /Syrien) varpå mångfalden i det gamla Europas nationalstater ges nya utmaningar, inte minst i höga nord och Sverige som förväntar sig att skörda alla läkare och akademiker som kommer hit, men hallå, vilka ska då lappa ihop de trasiga fodralen i ursprungsländerna? Svenska läkare (utan gränser). Havererar Grekland, vilket det gjort, så havererar gränsen mot Mellanöstern, och inget land har en fungerande lösning…. möjligen Sverige som ser de stora kapitalvinsterna, eller vad det nu är Scocco räknat ut, kanske bokför han humankapital, som medel för att sänka kollektivavtalens lägstalöner?
SvaraRaderaNya Moderaterna… morsning och good-bye Europaprojektet som enhetsstat med solidariskt betalningsansvar....Det kallade för socialism (om man inför kommunism Sahara så tar sanden slut p en vecka / Walesa tror jag).
Det är lite synd, för mycket är ju bra med EU (utom Euron och expansionen och öppna gränser),
naturligtvis skulle de behållit lokala valutor och infört en gemensam transaktionsvaluta, växelmekansim, som Sverige inte klarade av att hålla 1992, så hade företagen klarat sig med sina valutarisker.
Om det inte bara varit för denna forcerade utvidgning parad med ökad skuldsättning så hade det nog gått ganska bra, men lånta fjädrar (lån) är en grund till spänningarna inom EU, som inte är inte starkare än sina enskilda delar.
Forcerignen av EU-projektets utvidgning jämte krediter och utan solvens i systemet skapde kortsiktiga framångar med "arbetstillfällen" som nu rekylerar. Hand i hand med die grünen som varken vill arbeta eller betala skatt och en sömndrucken socialdemokrati, som vill betala skatt men inte vet vem som ska anställa alla som de behöver sätta i arbete.
Vad som frodas är likt 20-talet, vänsterpopulism eller högerpopulism, och dess hopplösa syntes, nationalsocialism) inte pga ideologisk villfarelse, utan för att väljarna bevisligen kan se, (om det nu pajar lite) att det inte fungerade som politiken sagt, och då kommer missnöjesröster, dvs man röstar mot något, som man känner sig blåst av, inte för en ny dåren.
Det märkliga är att journalisterna och nationalekonomerna skriver att ”långivarna riskerar att förlora enorma summor pengar” Vad då riskerar? pengarna är borta för längden sedan, det är visserligen fordringar i en balansräkning, men ingen kommer någonsin få tillbaka en sekin, det är mer en fråga om hur mycket man vill låtsas. Och om ingen tror att lånen ska betalas tillbaka, hur ska de då kunna låna ut mer, nu när alla vet vilka som är borgen, skattebetalarna, i vissa länder som har skattelojalitet = nationalstat, och spränger man upp den, och dess gränser, så minskar skattelojaliteten, och då finns ingen borgen i norra europa hellar.S.W
Jaha, ny räntesänkning av Riksbanken. Sverige som Grekland, fast där lånen ligger privat och inte i staten. Eftersom vi lever på den vassa eggen så måste Ingves göra allt han kan för att förhindra att tillgångsbubblorna spricker. Det officiella motivet till räntesänkningen är naturligtvis något helt annat...Vi lever numera på lånad tid, mer än någonsin tidigare.
SvaraRaderaJag blir så förbannad på detta. " Vi måste parera Greklandskrisen och se till att inte kronan stärks, för att skydda exporten". Jaha? Jag undrar om inte företagen skulle kunna parera själva genom att *förbättra sina produkter*. Galna tanke, eller hur?
SvaraRaderaÄntligen - nu har Grekerna kommit med ett seriöst förslag, nu har de löst sina ekonomiska problem :-) och då kan norra Europa fortsätta att låna ut mer hittepåkapital till grekbankerna, och så kan showen / marchen fortsätta - leve Republiken, och det går att undra, hur mycket de andra PIGS-länderna trixat med hjälp Goldman. Vilket skådespel. HUr tydligt kan det bli, Syd är för federation, eftersom de ändå inte följer reglerna, nord är mot federation, (väljarna) eftersom de följer reglerna, och Tyskarna som med rätta, ställt krav på att varje nation/Stat inom EU, själva via sina val, ska ta ansvar för sin egen budget i balans, utan lån, men då måste man följa regler, eller ha en förmyndare, och PIGS med flera, vill ha norra Europas regelverk och lånevillkor (risk) och sedan fortsätta med den lokala levernet. Det är många ännu, som inte kan skilja på stat och nation, i Sverige var det länge samma, nationen medvetet upplöst, på gott och ont, där det hade varit mer gott, om det inte gått så fort (rekyl/backlash) Nä, de nationella krafterna kommer att gå frammåt, i takt med att tilltron till staten minskar, i takt med att trygghet och levnadsvillkor försämras, om/när vi får en bestående ekonomisk tillbakagång.
SvaraRaderaGrekerna kommer med en ny papperslösning, men det löser inte problemet, handelsbalansen och skilden till framtiden, och den usla tilltron till staten (Skatteviljan) varför vi kan se fram mot ett nytt skådespel, sannolikt redan till senhösten. S.W