2015-09-09

Turkiet på väg bort från vägen mot demokrati

Turkiet har som ni säkert vet länge aspirerat på medlemskap i EU och därför vidtagit en mängd åtgärder för att förbättra landets demokrati och uppfylla EU:s krav för att kunna bli kandidatland.

Turkiets demokratiska friheter har dock länge lämnat mycket övrigt att önska. Recep Tayyip Erdoğan har styrt landet sedan 2002, först som premiärminister, men sedan drygt ett år som president. Hans parti, Turkiets största, är AKP, ett moderat islamistiskt parti. Men AKP, som tidigare hade egen majoritet i parlamentet, fick endast 41 procent av rösterna i senaste valet 7 juni. Detta tycker inte Erdoğan om och Turkiet ser nu ut att vara på väg bort från demokrativägen. Nu har Erdoğan bestämt sig för att hålla nyval i november.

Erdoğans regering har även fått sitt förtroende anfrätt av de korruptionsskandaler som kommit i ljuset de senaste åren.

En intressant politisk utveckling i Turkiet de senaste åren är partiet HDP, som i mycket är en motsats till AKP. HDP grundades 2012 och är ett prokurdiskt vänsterparti. Turkiet har en av de högsta spärrarna mot småpartier i parlamentet som jag känner till, när det krävs hela 10 procent av rösterna för att få mandat. Trots det lyckades HDP i valet i juni få hela 13 procent av rösterna och med 80 av parlamentets totalt 550 ledamöter är de nu Turkiets tredje största parti. HDP är mycket progressiva i att hälften av deras kandidater är kvinnor och 10 procent tillhör HBTQ-gruppen. HDP är också anti-nationalistiska och försöker att överbrygga klyftan mellan kurder och turkar.

Religiösa kurder röstade tidigare ofta på islamistiska/muslimska AKP, men efter Turkiets för kurderna dåliga hantering av situationen i kurdiska Kobane i norra Syrien har många religiösa kurder istället gått över till att stödja HDP.

Nu har en våldsspiral satts igång i Turkiet, och man kan undra hur mycket president Erdoğan och AKP-regeringen egentligen är inblandade. I natt vandaliserades HDP:s partilokaler i många turkiska städer, bland annat brändes partihögkvarteret i Ankara ner. Vandaliseringen är så synkroniserad att det måste röra sig om organiserade och synkroniserade illdåd.

Vice premiärminister Yalçın Akdoğan måste såklart för syns skull fördöma attackerna mot HDP:s lokaler, men samtidigt säger han att "HDP agerar som en öppen supporter, utvidgning och politisk gren av terroristorganisationen". "Terroristorganisationen" är förstås PKK.

Turkiets regering har också nyligen brutit vapenvilan med kurdiska gerillarörelsen PKK och attacker har nu utförts av bägge sidor. Därmed är det åter inbördeskrig i Turkiet, om än just nu i liten skala. PKK har de senaste dagarna dödat 29 turkiska soldater och poliser. Attackerna mot HDP:s lokaler ska ses i ljuset av detta.

Hur det nu kommer att gå med nyvalet i november är väldigt svårt att sia om. Kanske inte AKP kommer att gynnas av den nuvarande politiska situationen, trots att de hoppas på det. Istället kan socialdemokratiska CHP, Turkiets näst största parti, gynnas. Eller kanske snarare extremhögerpartiet MHP, med tanke på att motsättningarna inom Turkiet nu hårdnar.

Eller kommer nyvalet att ställas in med hänvisning till det upptrappade politiska våldet? Det är inte otänkbart om AKP i opinionsundersökningar ser ut att försämra sitt resultat. Erdoğan och AKP vill nog väldigt gärna behålla makten, även om de kan tvingas till koalition med andra partier för att få behålla den.

Hursomhelst kan Turkiet just nu glömma alla förhoppningar om EU-kandidatstatus. Utvecklingen i Turkiet går raskt åt fel håll.

Däremot är Turkiet fortfarande en viktig medlem i NATO, främst tack vare sitt geografiska läge inskjutet mellan det oroliga Mellanöstern och det för Ryssland viktiga Svarta havet och Kaukasus. De hycklande NATO-länderna kan säkerligen svälja massor av internt våld i Turkiet innan de börjar överväga att slänga ut landet ur militäralliansen, helt enkelt för att Turkiet är så strategiskt viktigt för NATO.

Turkiets ekonomi är på väg utför, i likhet med andra framväxande marknader såsom Brasilien och Kina. Den turkiska liran har tappat drygt 30 procent i värde mot dollarn de senaste 18 månaderna. Än så länge syns det dock inte så mycket i BNP-siffrorna, som inte krymper, men däremot växer långsamt med bara någon procent per år.

5 kommentarer:

  1. Ursäkta, vad är det demokrati ?

    SvaraRadera
  2. Västerländsk demokrati = deMonkrati......satanism och deMonkrati !!!

    SvaraRadera
  3. I turkiet har det i flera år sagts att demokratin är avskaffad, och EU var det ännu längre sedan någon drömde om. Bland europeiska diplomater har det aldrig setts som en reell möjlighet, dels på grund av att politiker inom enskilda medlemsstater avlöst varandra i att fiska röster bland islamofobiska väljare, men också för att medlemmarna cypern och grekland obstruerar över cypernfrågan och gammal ost. Den korta tid fönstret såg ut att vara (men egentligen inte var) öppet var just efter AKP:s första valseger, då landet tycktes vara som mest enat någonsin. Sedan dess har Erdogan köpt tid genom att följa Putin-spåret: rensa ut det gamla korrumperande gardet (och ersätta det med sitt eget), följa de konstitutionella regelverken (men låta makten följa med personen snarare än ämbetena) och nu senast i ett desperat försök att framstå som landets starke man angripit kurdiska styrkor, men därmed också slagit undan ett av de viktiga benen han stod på. Ingen i turkiet är förvånad. Inget tongivande EU-land bryr sig. Frågan alla ställer sig är hur pass mycket av det gamla gardet som hunnit rensas ut inom militären, dvs hur långt har landet till en kupp.

    SvaraRadera
  4. För inte så länge sedan läste jag att det inte var omöjligt att förena islam och demokrati.
    Beviset var Turkiet. Tänk om det är fel? Tänk om man måste välja mellan demokrati och islam?
    Kanske är alternativet för muslimska länder:
    - Islamisk diktatur
    - Sekulär diktatur

    Skrämmande.
    Men se på Atatürk som införde demokrati i Turkiet. Han använde sig av odemokratiska metoder. Han förbjöd folk att bära fez och var beredd att döda 1000-tals män som vägrade
    foga sig. Är det sådan handlingskraft som krävs för att förhindra ett muslimskt land att ramla
    ned i islamistiskt kaos.
    Gud hjälpe oss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra att så många muslimer kommer nu till Germania (Tyskland, Danmark, Sverige...) så får ni chansen att lära de om demokrati. De kommer säkert att acceptera alt SOM INTE STRIDER mot Koranen. Säg till de att USA är ett demokrati....att Israel är också ett demokrati.....säg till de....och de kommer att tro er.
      -Men förbered mycket cement och mycket tegel för moskebyggandet.....det ska ni verkligen behöva.

      Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.